CIDSE lanceert de nieuwe documentaire: "De toekomst ligt bij de jeugd" - CIDSE

CIDSE lanceert de nieuwe documentaire: "De toekomst ligt bij de jeugd"

Geïnspireerd door Laudato Si', vertelt de documentaire de verhalen van jonge klimaatactivisten en vult het publiek met hoop voor de toekomst van de planeet 

“De toekomst ligt bij de jeugd”: verhalen van jonge klimaatactivisten, is een documentaire geproduceerd door CIDSE binnen het initiatief “Verandering voor de planeet - Zorg voor de mensen” en geregisseerd door Patricia Pedrosa.  

De 40'-film toont jongeren uit Duitsland, Zwitserland, Kenia, Italië, Spanje en Portugal die openhartig zijn over hun engagement voor klimaatrechtvaardigheid, waarbij concreet activisme in al zijn facetten wordt getoond, met een sterke spirituele dimensie. Van werken met lokale scholen tot het leiden van acties voor landbehoud, tot deelname aan demonstraties, tot naar binnen kijken en het ondergaan van een ecologische conversie; ze doen er alles aan om voor de planeet aarde te zorgen. Hun geloof en enthousiasme zijn aanstekelijk en vertegenwoordigen pure hoop in een tijd van klimaatcrisis.  

Deze documentaire weerspiegelt de toewijding van het CIDSE-netwerk van supporters - bestaande uit jongeren van de lidorganisaties van CIDSE - voor klimaatrechtvaardigheid. De zes verhalen brengen het publiek naar verschillende lokale projecten waarbij jongeren, in de meeste gevallen verbonden met het CIDSE-initiatief "Change for the Planet-Care for the People", betrokken zijn. Daarnaast laat de documentaire het verband zien tussen acties op lokaal niveau en de mondiale bescherming van ons gemeenschappelijk huis. Het zal nieuwe verhalen over verandering inspireren, verbinden en vertellen, voortbouwend op twee eerdere CIDSE-documentaires met een vergelijkbare aanpak ("Stories of Change" en "Energy to Change"). 

De documentaire ging in première op 6th van november tijdens COP 26. In een virtuele bijeenkomst deelden de protagonisten van de verhalen hun gedachten over hun inzet voor klimaatrechtvaardigheid en bleven ze elkaar en anderen inspireren.  

Kijk op het You Tube-kanaal van CIDSE: 

Opmerkingen voor de redactie:  

CIDSE is een internationale familie van katholieke organisaties voor sociale rechtvaardigheid die werken aan transformationele verandering om armoede en ongelijkheid te beëindigen, systemische onrechtvaardigheid, ongelijkheid, vernietiging van de natuur aan te vechten en rechtvaardige en ecologisch duurzame alternatieven te promoten.   

"Verandering voor de planeet - Zorg voor de mensen” is een collectief CIDSE-initiatief om duurzame levensstijlen te verbinden, te inspireren en te promoten voor een betere wereld voor iedereen. We geloven dat we de veranderingen die we in de wereld willen zien in praktijk moeten brengen. 

De documentaire toont vrijwilligers die verbonden zijn aan de volgende organisaties: Misereor (Duitsland), FEC & Casa Velha (Portugal), CYNESA (Kenia), FOCSIV (Italië), Manos Unidas (Spanje), Fastenopfer (Zwitserland).  

De documentaire is momenteel in het Engels ondertiteld en zal in de loop van 2022 in aanvullende taalversies beschikbaar worden gesteld.  

De totstandkoming van de documentaire was mogelijk dankzij de financiële steun van de KR Foundation.  

Media contact: Valentina Pavarotti, CIDSE-communicatiemanager, pavarotti (at) cidse.org  

Contactpersoon voor het initiatief “Change for the Planet- Care for the People”: Giorgio Gotra, Campagnes Projectmedewerker: gotra(at)cidse.org  

Volg Change for the Planet – Zorg voor de mensen op Facebook en Instagram

Deel deze inhoud op sociale media