Bertha Zùniga Càceres uit Honduras spreekt commissarissen Reynders en Breton toe - CIDSE
Daniel Cima

Bertha Zùniga Càceres uit Honduras spreekt commissarissen Reynders en Breton . toe

"Nieuwe EU-wetgeving moet misbruiken voorkomen zoals mijn familie dat heeft meegemaakt"


In maart 2016 werd Bertha Càceres doodgeschoten in haar huis in La Esperanza (Honduras) vanwege de prominente rol die ze speelde in de strijd van de inheemse Hondurese Lenca-bevolking om hun land te beschermen tegen een hydro-elektrisch damproject dat hen zou hebben beroofd van hun grondgebied en erfgoed. De investering, geleid door een consortium van internationale financiers, was vanaf het begin tegengewerkt door het Lenca-volk en werd gewelddadig en illegaal uitgevoerd met de steun van de Hondurese regering. Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het project had in feite de internationale mensenrechtennormen genegeerd en verzuimd om inheemse gemeenschappen te raadplegen, terwijl het zijn toevlucht nam tot dodelijk geweld toen het op tegenstand stuitte.

Gisteren heeft de dochter van Berta Càceres, Bertha Zùniga Càceres, uitvoerend directeur van COPINH, schreef aan de Europese commissarissen, Thierry Breton (commissaris voor de interne markt) en Didier Reynders (commissaris voor Justitie) over de aanstaande richtlijn inzake duurzame corporate governance. Ze vroeg hen “om ervoor te zorgen dat de wetgeving robuust en effectief is, om brute mensenrechtenschendingen door bedrijven te voorkomen, zoals wat mijn familie heeft meegemaakt. '

De strijd van het Lenca-volk, van Bertha en haar dochter, is slechts één voorbeeld van de dagelijkse strijd van inheemse en boerengemeenschappen om land, waterbronnen, bossen en onze menselijke familie te beschermen tegen de negatieve gevolgen van bedrijfsactiviteiten. Het aanstaande voorstel voor duurzaam ondernemingsbestuur zou een game-changer kunnen zijn voor gemeenschappen die wereldwijd worden geconfronteerd met bedrijfsmisbruik. Om dat te laten gebeuren, moet de wet zorgen voor strenge zorgvuldigheidsverplichtingen, overleg met lokale gemeenschappen, bescherming tegen vergelding en sterke bepalingen over toegang tot rechtsmiddelen en justitie.

Het Richtlijn Duurzame Corporate Governance, dat naar verwachting in december door de Europese Commissie zal worden ingediend, zal bepalingen bevatten over verplichte mensenrechten en milieuonderzoek voor bedrijven die in Europa zijn gevestigd en actief zijn. Het is echter onduidelijk in hoeverre de wet de obstakels waarmee gemeenschappen en inheemse volkeren worden geconfronteerd bij het verkrijgen van toegang tot de rechter voor schade veroorzaakt door zakelijke activiteiten, effectief zal aanpakken.

Bertha Zùniga's brief komt na mensenrechten- en milieuverdedigers Ester Kiobel en Saeida Khatoon schreven aan de commissarissen Reynders en Breton om te vragen dat het komende Europese wetgevingsvoorstel krachtige bepalingen zou bevatten over toegang tot de rechter voor degenen die het slachtoffer zijn van bedrijfsmisbruik. We hopen dat hun stem, die ook namens veel gemeenschappen spreekt, zal worden gehoord.

Deel deze inhoud op sociale media