Geïllustreerde woordenlijst van toegang tot de rechter - CIDSE

Geïllustreerde woordenlijst betreffende toegang tot de rechter

Voor slachtoffers van misbruik door bedrijven: wat houdt het in en waarom hebben we een Europese wet nodig?

Deze woordenlijst is gepubliceerd als onderdeel van de CIDSE-campagne #AccessToJustice voor slachtoffers van misbruik door bedrijven, een initiatief van de CIDSE-werkgroep bedrijfsreglementering. en is beschikbaar in de volgende talen:


De activiteiten van ondernemingen dragen vaak bij tot schendingen van de mensenrechten en schade aan het milieu over de hele wereld. Werknemers, hun gezinnen, plaatselijke gemeenschappen en inheemse volkeren zijn vaak de dupe van de negatieve gevolgen van bedrijfsactiviteiten, naast andere soorten, habitats en natuurlijke hulpbronnen. Toch krijgen slachtoffers zelden gerechtigheid en compensatie voor de schade die zij hebben geleden. Bedrijven maken gebruik van complexe productiesystemen en juridische mazen om aan hun aansprakelijkheid te ontsnappen.

Tegen eind 2021 zal de Europese Commissie een wetsvoorstel indienen om bedrijven wettelijk aansprakelijk te stellen en de getroffen gemeenschappen toegang tot de rechter te bieden. In de volgende verklarende woordenlijst worden zeven belangrijke termen en onderwerpen uitgelegd die in toekomstige Europese wetgeving moeten worden opgenomen:

  • Waardeketen
  • Remedy
  • Wettelijke aansprakelijkheid
  • Toegang tot de rechter
  • Omkering van de bewijslast
  • Zorgplicht
  • Due Diligence

Wil meer weten? Bekijk ons campagne webpagina en kom in actie!


Geproduceerd met financiële steun van de Europese Unie. De inhoud van dit document is uitsluitend de verantwoordelijkheid van CIDSE en weerspiegelt niet noodzakelijk de standpunten van de Europese Unie.

Deel deze inhoud op sociale media