Oproep om Palestijnse mensenrechtenverdedigers en maatschappelijke organisaties te beschermen - CIDSE

Oproep om Palestijnse mensenrechtenverdedigers en maatschappelijke organisaties te beschermen

Gezamenlijke verklaring van CIDSE en ACT Alliance EU


Op 19 oktober wees het Israëlische ministerie van Defensie zes Palestijnse mensenrechten- en maatschappelijke organisaties aan als "terroristische organisaties", wat op zijn beurt werd gevolgd door een militair bevel op 7 november door de Israëlische militaire commandant op de bezette Palestijnse Westelijke Jordaanoever, waardoor de activiteiten werden verboden. van de zes organisaties illegaal op de Westelijke Jordaanoever.

CIDSE en ACT Alliance EU veroordelen deze aanduiding ten zeerste. De beoogde organisaties zijn onder meer CIDSE en ACT Alliance EU-ledenpartners Al Haq en Defense for Children International-Palestina, evenals Addameer, de Union of Palestijnse Vrouwencomités, het Bisan Centre for Research and Development en de Union of Agricultural Work Committees.

Onze Palestijnse partners hebben meedogenloos op de voorgrond gewerkt om de Palestijnen op hun land te houden en hun mensenrechten te beschermen door schendingen van het internationaal humanitair recht en de mensenrechten te documenteren. Hun vitale werk wordt nu gecriminaliseerd, hun personeel loopt het risico te worden gearresteerd, hun kantoren worden gesloten, tegoeden bevroren en eigendommen worden geconfisqueerd.

CIDSE en ACT Alliance EU zijn ook diep verontrust door de laatste berichten dat de telefoons van verschillende personeelsleden van de organisaties waren gehackt door de Pegasus-spyware van de Israëlische NSO Groep, een bewakingsbedrijf dat nu door de Amerikaanse regering op de zwarte lijst staat voor het kwaadwillig richten op activisten. De hacking is een schending van het recht van het personeel op privacy en persoonlijke veiligheid en ondermijnt hun recht op vrijheid van meningsuiting.

Jarenlang zijn deze organisaties aangevallen met lastercampagnes en beschuldigingen van banden met terreurorganisaties om hun werk te delegitimeren zonder materieel bewijs om de beweringen te staven. Deze laatste, ongekende stap komt als een hoogtepunt van deze eerdere pogingen om Palestijnse mensenrechtenverdedigers en het maatschappelijk middenveld in het algemeen te ondermijnen, het zwijgen op te leggen en uit te wissen. Bij verschillende gelegenheden heeft de EU dergelijke beschuldigingen tegen Palestijnse mensenrechtenorganisaties publiekelijk weerlegd: EU-delegatie naar Israël, de VP/HR Mogherini en sinds kort ook de Europese Commissie. In een  gezamenlijke verklaring 16 speciale VN-rapporteurs en experts herinneren ons eraan dat “deze maatschappelijke organisaties zijn de kanaries in de mensenrechtenkolenmijn, ze waarschuwen ons voor patronen van schendingen, herinneren de internationale gemeenschap aan haar verplichtingen om verantwoording af te leggen en geven een stem aan degenen die er geen hebben.”

CIDSE, ACT Alliance EU en haar leden zullen hun essentiële werk blijven ondersteunen en verdedigen. herinnerend aan de De eigen inzet van de EU ter ondersteuning en bescherming van mensenrechtenverdedigers CIDSE en ACT Alliance EU dringt er bij de EU en de lidstaten, in het bijzonder die met langdurige partnerschappen met deze Palestijnse organisaties, op aan om een ​​principieel standpunt in te nemen en dringend actie te ondernemen die verder gaat dan verklaringen door:

  1. Het afwijzen van deze aanwijzing en een beroep doen op de Israëlische regering om de aanwijzing onmiddellijk in te trekken;
  2. Uiting geven aan hun solidariteit en opnieuw bevestigen van partnerschappen met en vertrouwen in de Palestijnse organisaties die het doelwit zijn, evenals de bredere mensenrechtengemeenschap in het bezette Palestijnse gebied;
  3. Actief toezicht houden op misstanden en de organisaties en hun personeel beschermen tegen implicaties die deze beslissing kan hebben voor hun werk en veiligheid
Deel deze inhoud op sociale media
Beveiligd door miniOrange