Mensenrechtenverdediger Luis Misael Socarras Ipuana schrijft aan commissarissen Reynders en Breton - CIDSE

Mensenrechtenverdediger Luis Misael Socarras Ipuana schrijft aan commissarissen Reynders en Breton

“Bedrijven moeten aansprakelijk worden gesteld voor de schade die ze veroorzaken, waaraan ze bijdragen of waarvan ze profiteren.”


De inheemse Wayùu-bevolking van Colombia heeft een diepe spirituele en culturele band met hun landschap. Wayùu-gemeenschappen in La Guajira zijn voor het voortbestaan ​​van hun gemeenschappen afhankelijk van hun omgeving, waaronder de rivier de Arroyo Bruno. Maar hun levensonderhoud en de diepe relatie die ze hebben met hun omgeving werden abrupt bedreigd toen de Cerrejón dagbouwmijn met haar activiteiten begon.
De mijn, die wordt geëxploiteerd door een consortium van internationale investeerders, waaronder de reuzen BHP, Anglo-American en Glencore, heeft een verwoestende impact gehad op de lokale gemeenschappen en hun territorium, waarbij giftig afval in de omliggende land- en waterstromen, waaronder de Arroyo Bruno, werd gedumpt. Meer dan 20 gemeenschappen zijn met geweld verdreven om plaats te maken voor de mijnbouwactiviteiten. Onder de kopers van kolen uit de mijn bevindt zich het staatsbedrijf Irish Electricity Supply Board.
Vandaag schreef de mensenrechtenverdediger en vertegenwoordiger van de inheemse bevolking van Wayùu, Luis Misael Socarras Ipuana*, aan de Europese commissarissen Thierry Breton en Didier Reynders met het verzoek dat de Europese Unie krachtig optreedt om een ​​einde te maken aan de cyclus van misbruik die zijn en andere mensen over de hele wereld worden onderworpen in gevallen zoals die van de Cerrejón-mijn. Volgens Luis Misael:

“La Guajira... is een offergebied geworden voor multinationale bedrijven die te midden van de klimaatcrisis schadelijke fossiele brandstoffen aan Europa leveren. Terwijl we lijden, plukken Europese bedrijven de vruchten van de vernietiging van ons heilige landschap via hun waardeketens.” 

De strijd van de lokale gemeenschappen voor gerechtigheid is bestraft met mensenrechtenschendingen en botte straffeloosheid, aangezien meerdere rechterlijke uitspraken ten gunste van het Wayùu-volk door de staat en de bedrijven zijn genegeerd. Momenteel overwegen enkele van de betrokken bedrijven hun investeringen in de mijn in te trekken, waardoor de gemeenschappen geen verhaal meer hebben.

De Europese Commissie zal naar verwachting in de eerste helft van december de Duurzaam ondernemingsbestuur richtlijn, een juridisch instrument om mensenrechten- en milieumisbruik in mondiale waardeketens te voorkomen. Het maatschappelijk middenveld heeft opgeroepen om in de wet ook krachtige bepalingen op te nemen om bedrijven ter verantwoording te roepen en om toegang tot de rechter voor de betrokkenen mogelijk te maken. Zoals Luis Misael het uitdrukte:


 "Een wet zonder aansprakelijkheidsbepalingen om bedrijven verantwoordelijk te houden en wettelijke rechten op gerechtigheid voor slachtoffers mogelijk te maken, zal een enorme gemiste kans zijn en een verdere schade voor onze mensen." 

De brief van Luis Misael komt na mensenrechten- en milieuverdedigers Bertha Zùniga Caceres,  Ester Kiobel,  Saeida Khatoon en Kalpona Akter schreven aan de commissarissen waarin ze vroegen om een ​​krachtige wet die de toegang tot de rechter voor gemeenschappen mogelijk maakt.


* Luis Misael Socarras Ipuana is een mensenrechtenverdediger voor de inheemse bevolking van Wayuu in La Guajira, Colombia. Hij is lid van de organisatie Fuerza Mujeres Wayúu, die water en territorium verdedigt tegen de gevolgen van de activiteiten van het bedrijf Cerrejón in het zuiden van La Guajira.Foto: Kolenmijn, El Cerrejón, Colombia by Tanenhaus - CC BY 2.0

Deel deze inhoud op sociale media