De stem van kwetsbare gemeenschappen verheffen - Online pelgrimstocht voor gerechtigheid - CIDSE

De stem van kwetsbare gemeenschappen verheffen – Online pelgrimstocht voor gerechtigheid

Als onderdeel van hun engagement voor landrechten die ook intrinsiek verbonden zijn met klimaatrechtvaardigheid en de noodzaak van bedrijfsregulering om voedselzekerheid en een gezond milieu te waarborgen, ondersteunen organisaties die actief zijn in het "Our Land is Our Life" Platform* een online pelgrimstocht en een caravan in West-Afrika. 

Oproep voor klimaatrechtvaardigheid en solidariteit
Sinds 2020 zijn bisschoppen van de Regionale Bisschoppenconferenties van West-Afrika (RECOWA) via hun secretariaat-generaal pleiten voor een bindend instrument om de activiteiten van transnationale bedrijven te reguleren en wetten te handhaven die de landrechten van gemeenschappen en vrouwen beschermen. In de context van de recente onderhandelingen over een VN-verdrag inzake bedrijfsleven en mensenrechten, de VN COP26-klimaattop en de EU-Afrika-top in 2022, RECOWA, in samenwerking met CIDSE en het Africa-Europe Faith and Justice Network (AEFJN) , gelanceerd en online bedevaart voor gerechtigheid op 27 oktober om kerken van West-Afrika te verbinden met niet-kerkelijke actoren voor een gedeelde visie van menselijke solidariteit ter ondersteuning van de rechten van de meest kwetsbare en onderdrukte gemeenschappen die worden getroffen door straffeloosheid van bedrijven en klimaatverandering. De activiteiten eindigen op 9 mei 2022, tijdens de 4e plenaire vergadering van de bisschoppen van RECOWA.  

Let op de video van het RECOWA officiële lanceringsevenement voor bedevaarten.


Online bedevaart samen met CGLTE-OA caravan
Naast de online Justice Pilgrimage, reist een karavaan van West-Afrikaanse gemeenschappen die getroffen zijn door het grijpen van hulpbronnen en klimaatonrechtvaardigheid momenteel door verschillende landen om ons allemaal te herinneren aan de noodzaak van "eenheid en broederschap" in het licht van landonrecht en vernietiging van het milieu. De karavaan is een tweejaarlijks evenement onder leiding van sociale bewegingen die zijn georganiseerd in het kader van de West African Global Convergence of Land, Water and Seeds Struggles (CGLTE-OA). Dit jaar begon de karavaan op 20 november aan zijn reis in Gambia; het gaat door Senegal, Guinee-Bissau, Guinee Conakry en zal op 11 december samenkomen in Sierra Leone. Persoonlijke verhalen en getuigenissen van lokale gemeenschappen die getroffen zijn door het grijpen van hulpbronnen en bedrijfsuitbuiting zullen worden gedeeld, evenals succesvolle programma's voor agro-ecologie, herbebossing en duurzaam leven. Tijdens de karavaan zullen parallelle online-activiteiten worden georganiseerd met lokale kerken en conferenties waar gemeenschappen, parochies en bisdommen kunnen laten zien hoe ze hebben geleefd Laudato Si '; ze zullen beschikbaar zijn op een speciale Facebook pagina gekoppeld aan de politieke en kerkelijke processen van de online pelgrimsroutekaart.  

Het delen van verhalen over de strijd van gemeenschappen tegen het grijpen van hulpbronnen en klimaatonrechtvaardigheid, belichaamt de strijd van de kerk voor sociale en ecologische rechtvaardigheid. Door deze activiteiten roept de kerk haar nationale en diocesane commissies voor Justitie en Vrede en de respectieve regeringen in West-Afrika op om hun inspanningen en innovaties op het gebied van hulp, bescherming en zorg voor mensen tegen de schadelijke effecten van landroof en onteigening te vergroten.

Meer informatie


Fotocredit: RECOWA

Deel deze inhoud op sociale media