Open brief aan EC-voorzitter von der Leyen - CIDSE

Open brief aan EC-voorzitter von der Leyen

Het is tijd dat u leiderschap toont over het initiatief Sustainable Corporate Governance


Vandaag schreven CIDSE en een coalitie van maatschappelijke organisaties aan de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, over het vertraagde voorstel voor een Duurzame Corporate Governance-richtlijn. De richtlijn, aangekondigd door de commissaris van Justitie Didier Reynders, zou een verplichting tot zorgvuldigheid op het gebied van mensenrechten en milieuonderzoek opleggen aan bedrijven die in Europa zijn gevestigd en actief zijn en zou bepalingen kunnen bevatten om de wettelijke aansprakelijkheid van bedrijven te erkennen wanneer zij schade toebrengen aan mensen of het milieu in hun waardeketens.

De voorstelrichtlijn werd in de eerste helft van december verwacht, nadat een eerdere deadline in juni en een tweede in oktober niet waren gehaald. De reden voor de vertraging lijkt een tweede mislukking te zijn van de effectbeoordeling voor het voorstel door de Raad voor regelgevingstoetsing (RSB). De RSB, een niet-gekozen instelling, moet de effectbeoordelingen voor wetsvoorstellen beoordelen. Als een effectbeoordeling twee keer niet door de RSB wordt gehaald, kan het wetgevingsvoorstel alleen doorgaan met de steun van de vicevoorzitter van de Commissie voor institutionele aangelegenheden. Officiële communicatie hierover van de Commissie ontbreekt echter.

In hun brief stellen de ondertekenaars dat “deze onverklaarbare vertraging dreigt het vertrouwen te ondermijnen dat Europese burgers, lokale en internationale maatschappelijke organisaties en vakbondsorganisaties, werknemers en slachtoffers van bedrijfsmisbruik in de EU hebben gesteld om duurzaam en verantwoord ondernemen te reguleren in de nasleep van de COVID-pandemie en het klimaat, en biodiversiteitscrisis.” Ze roepen ook mevrouw von der Leyen op haar toezegging na te komen om een ​​“robuust en goed uitgebalanceerd” voorstel 2021.

CIDSE, haar leden en bondgenoten pleiten al jaren voor een EU-wet om gerechtigheid voor slachtoffers van bedrijfsmisbruik mogelijk te maken. In 2020 ondertekenden meer dan 230 bisschoppen een verklaring waarin wordt opgeroepen tot verplichte mensenrechten en due diligence op milieugebied. Dit jaar meerdere rechten van de mens en milieu verdedigers schreef aan de commissarissen Breton en Reynders om een ​​dergelijke wet te vragen. CIDSE en haar leden lanceerden ook de "Toegang tot de rechter”-campagne, waarin burgers worden opgeroepen hun EP-leden te schrijven om te vragen om een ​​krachtige EU-wet om misbruik door bedrijven te stoppen.

Zie ook gezamenlijke verklaring op vertraging van EC's Sustainable Corporate Governance-initiatief mede ondertekend door CIDSE, 15 december 2021.


Fotocredit: Dati Bendo, Wikimedia Commons

Deel deze inhoud op sociale media