Klimaatbesprekingen met Maryuri Mosquera, verdediger van de Atrato-rivier in Colombia - CIDSE

Klimaatbesprekingen met Maryuri Mosquera, verdediger van de Atrato-rivier in Colombia

Van 31 oktober tot 12 november vond in Glasgow de 26e VN-klimaatconferentie van de partijen (COP26) plaats. Veel delegaties uit het Zuiden ondervonden obstakels om deel te nemen aan dit belangrijke evenement vanwege de ongelijke toegang tot het vaccin voor COVID-19 en de beperkingen die nog steeds in hun land gelden. In deze context deelt CIDSE ervaringen van onze Global South-partners, omdat we van mening zijn dat hun stemmen tot de belangrijkste behoren.  Onze ledenorganisatie CAFOD steunde de deelname aan COP26 van enkele vertegenwoordigers van de bewakers van de rivier de Atrato.

Interview door Carmen Contreras, communicatiemedewerker bij CIDSE.

Maryuri Mosquera Palacios laat me een foto zien van een zonsondergang met de meest ongelooflijke kleuren, weerspiegeld in het water van de Atrato-rivier, in Colombia. "Ik hou ervan om foto's van de rivier te maken wanneer ik mijn naburige gemeenschappen bezoek", vertelde ze me opgewonden tijdens ons interview, op een regenachtige middag in Glasgow, waar COP26 plaatsvond. 

 “De rivier heeft altijd een belangrijk deel van alle gemeenschappen vertegenwoordigd die er wonen. Het is een bron van transport, van productie, van voedsel, van kennisuitwisseling en van onderlinge relaties met mensen”, voegt Maryuri toe, die deel uitmaakt van het Guardians of the Atrato River-team dat haar gemeenschap Cocomopoca vertegenwoordigt. De Bewakers van de rivier de Atrato werd geboren nadat de Colombiaanse regering de rivier erkende als een onderwerp van het recht op bescherming, behoud, onderhoud en herstel. 

Dit vonnis, dat in 2016 werd bereikt, is het resultaat van jarenlang werk en juridische stappen van de zwarte en inheemse gemeenschappen die aan de oevers van de rivier wonen, die de verslechtering van het milieu in het stroomgebied hebben waargenomen als gevolg van de intense en illegale exploitatie van mijnbouw en bosbouw. bronnen. Door dit resultaat bevestigde de rechtbank dat de Atrato de thuisbasis was van een onschatbare natuurlijke rijkdom voor het land en de wereld, en erkende de belangrijke rol van etnische gemeenschappen in de zorg en het behoud van het grondgebied. 

Maar hoewel nog steeds belangrijk, is de uitspraak van de rechtbank slechts het begin van het harde werk van milieuactivisten zoals Maryuri. Naast het vertegenwoordigen van haar gemeenschap, werkt Maryuri aan het versterken van jongeren en volwassenen door middel van pedagogisch materiaal en juridische training. “Het gaat heel, heel langzaam, maar het werk is belangrijk omdat de zin nieuw is. Zoals ik al zei, het is op zich al een grote uitdaging”, zegt ze. 

“Het belangrijkste doel om samen met mijn collega's naar COP26 te komen, is om de zin aan de wereld bekend te maken. We zien de COP als een platform om bondgenoten te krijgen om ons te helpen bij de uitvoering van het vonnis. Het team van voogden werkt met samenwerkingsmiddelen omdat we niet over eigen middelen beschikken om acties in het gebied uit te voeren. Maar de COP was ook belangrijk voor ons om te begrijpen hoe milieubeslissingen worden genomen, waartoe regeringen en vooral de Colombiaanse regering zich verplichten in het licht van milieu-uitdagingen en ook in het licht van bedreigingen en schendingen die milieuverdedigers hebben”, zei ze. wijst erop. 

Volgens een rapport gepubliceerd afgelopen september door Global Witness, is Latijns-Amerika de gevaarlijkste regio voor milieuactivisten: in 2020 werden 227 gevallen van geweld geregistreerd. Verder wijst het rapport Colombia aan als het gevaarlijkste land voor milieuactivisten, met 65 moorden. 

Ondanks de enorme uitdaging blijft Maryuri hoopvol door aan haar gemeenschap en de rivier te denken, en misschien zijn de foto's die ze op haar mobiele telefoon bewaart onderdeel van haar dagelijkse motivatie: “Ik denk veel aan de rest van de gemeenschappen en de rest van de mensen die daar zijn, in de meest afgelegen gemeenschappen, en die grote hoop hebben op wat we kunnen doen door middel van onze belangenbehartiging. Dus, voordat ik overlijd of me verveel, of moe word van wat we doen, denk ik altijd aan hen. Ik denk dat ze veel hoop hebben, het is onmogelijk om het vertrouwen dat de gemeenschap in ons stelt te beschamen”. 

BONUS 

Boeken om dicht bij de gemeenschappen in de Atrato-rivier te komen 

Het is niet beschikbaar in een andere taal, maar na de uitspraak hebben we verschillende educatieve materialen gebouwd en ik vind het belangrijk om de ervaring van de gemeenschappen en de manier waarop we met de natuur omgaan te kennen. Er is een boek dat een van de eerste was die we maakten. Het heeft juridische kwesties uitgelegd, maar ook reflecties van de gemeenschappen, het heet Majestueuze Rio Atrato. Ik zou mensen aanraden het te lezen. Het is zeer interessant. 

U kunt hier ook meer te weten komen over de rivier de Atrato:

Deel deze inhoud op sociale media