Herdenking van de slachtoffers van de ineenstorting van de Brumadinho-dam - CIDSE

  Herdenking van de slachtoffers van de instorting van de Brumadinho-dam

  Dit artikel is geschreven door het communicatieteam van de bisschoppelijke regio Nossa Senhora do Rosário (RENSER), aartsbisdom van Belo Horizonte, Brazilië. Zie ook hieronder een open brief mede ondertekend door CIDSE waarin bezorgdheid wordt geuit over de tekortkomingen van het collectieve herstelproces.

  Degenen die getroffen zijn door de ineenstorting van de Brumadinho-dam op 25 januari 2019 vragen om herinnering en gerechtigheid in de III-bedevaart voor integrale ecologie naar Brumadinho. 

  De misdaad begaan door het mijnbouwbedrijf Vale SA in 2019 gaat door en wordt elke dag vernieuwd. Brumadinho en het Paraopeba-bekken ontvangen tussen 22 en 27 januari 2022 de III Bedevaart voor Integrale Ecologie onder het motto Geheugen en Rechtvaardigheid. Dit jaar is het programma opgedeeld in face-to-face en virtuele acties, met aanwezigheid van nationale en internationale organisaties. Georganiseerd door de bisschoppelijke regio van Onze-Lieve-Vrouw van Rosário (RENSER), van het aartsbisdom Belo Horizonte, samen met pastorale, sociale en sociale bewegingen, onafhankelijke technische raden, ngo's, organisaties van het maatschappelijk middenveld en met de fundamentele deelname van de getroffenen, de III Pelgrimstocht wil de waarheid levend houden en strijden voor gerechtigheid voor alle slachtoffers van deze misdaad. 

  Pelgrims zijn... 

  De bedevaart wordt gecoördineerd door de bisschoppelijke regio Nossa Senhora do Rosário (RENSER), van het aartsbisdom Belo Horizonte, in samenwerking met volksbewegingen en mensen die de mensenrechten en de natuur verdedigen in het licht van de wreedheden veroorzaakt door de ineenstorting van de Córrego do Feijão-dam, in Brumadinho. Het is niet zomaar een jaarlijks evenement. Het is een constant collectief proces, dat levenspaden bespreekt en bouwt, vooral vanuit de schreeuw van de getroffenen en het land in het licht van extractieve modellen die de mensenrechten schenden en gemeenschappen en hele ecosystemen doden. De eerste bedevaart vond plaats in januari 2020, met missen, oecumenische vieringen, wandelingen en evenementen. Het werd bijgewoond door getroffen gemeenschappen, families van de dodelijke slachtoffers, overlevenden, traditionele volkeren en politieke en religieuze leiders. De 2e bedevaart, gehouden in de context van de pandemie, in 2021, omvatte massale en virtuele evenementen, zoals de uitwisseling van videocorrespondentie tussen de getroffenen en de lancering van het pact voor getroffen mensen.  

  Een pelgrim zijn is wandelen met geloof in de God van het leven en vechten voor gerechtigheid. Het gaat om het versterken van collectieve processen, het genereren van solidariteit tussen de gemeenschappen van het Paraopeba-bekken. Het is kiezen voor een sterke, coherente, strijdbare en hoofdrolspelerspositie tegen de onderdrukking van Vale SA en het mijnbouwmodel dat in Brazilië wordt opgelegd. Bovendien is pelgrim zijn verlangen en bouwen aan transformatie, dromen en een andere mogelijke wereld structureren, rechtvaardig en solidair, en een verandering bevorderen in de crisis van de beschaving die de mensheid doormaakt, gebaseerd op de waarden van het evangelie van Jezus. Het concept van integrale ecologie werd voorgesteld door Franciscus in zijn encycliek Laudato Si'. Hier worden we uitgenodigd om een ​​beschaving op te bouwen waarin we allemaal broeders en zusters zijn, bewoners van het Gemeenschappelijk Huis, Moeder Aarde, Pachamama, zoals de inheemse volkeren ons leren. 

  In 2022 vindt de III-bedevaart voor integrale ecologie naar Brumadinho plaats van 20 tot 27 januari, waarmee het 3 jaar geleden is dat de tragedie-misdaad plaatsvond.  

  DOE MET ONS MEE! Laten we samen gaan voor herinnering, gerechtigheid en integrale schadevergoeding. Zodat we niet vergeten wat nooit had mogen gebeuren en zodat het nooit meer gebeurt. 

  De nabijheid van een kerk die lijdt met degenen die door deze misdaad zijn getroffen. 

  Het is onmogelijk om de pijn van de modder van 25 januari 2019 niet te verlichten, vooral nu mijnbouwafval opnieuw is overgewaaid naar het dagelijks leven en de harten van de inwoners van Brumadinho en het Paraopeba-bekken. Het is belangrijk om te onthouden dat regen niet de oorzaak is van de overstromingen: de klimatologische noodsituatie komt van de vernietiging van de natuur, mijnbouw, ontbossing, vervuiling en het ontbreken van adequaat overheidsbeleid voor het gebruik en de bezetting van het gebied. De misdaad van dambreuk veroorzaakt door Vale SA en Tuv Sud wordt hernieuwd.  

  Drie jaar later, na getuige te zijn geweest van een mediatische en rechten-inbreukmakende herstelbetaling, georganiseerd in een regeling die veel mensen en instellingen ten goede komt, maar niet de getroffenen, is het aan de bevolking om de modder op te ruimen die opnieuw op hun huizen werd gedumpt, gewassen, lichamen en zielen.  

  De III-bedevaart voor integrale ecologie naar Brumadinho is de kerk die altijd aanwezig is, aan de zijde van de mensen, met geloof, solidariteit, opzegging en concrete actie. Volgens bisschop Vicente Ferreira

  “Sinds de ineenstorting van de mijndam van Córrego do Feijão op 25 januari 2019, heeft de bisschoppelijke regio Nossa Senhora do Rosário – RENSER – heel hard gewerkt, vooral met de gemeenschappen, families en mensen die getroffen zijn door deze sociale en ecologische misdaad van Vale die 272 mensen doodde en een hele waterscheiding verwoestte. Hier, in de regio van de Paraopeba-vallei, hebben we 12 parochies en bijna 200 gemeenschappen. In 2022 hadden we een uitgebreid programma, maar we moesten het verminderen vanwege de overstromingen, opnieuw - een zee van giftig slib van mijnafval bereikte ons dorp - en ook vanwege de pandemie. We hebben een aantal activiteiten uitgesteld, vooral die met meer publiek.  

  Voor Geheugen, voor Gerechtigheid, voor integrale schadevergoeding, op zoek naar de hoop van onze mensen voor de constructie van alternatieve voorstellen in het licht van dit roofzuchtige mijnsysteem. Elke burger moet serieus nemen wat er met ons gebeurt, de klimaatcrisis en sociale ongelijkheid en aan het werk gaan, invloed uitoefenen in alle ruimtes, in de vriendenkring, op het werk, in de gemeenschap”. 

  ACTIVITEITEN! 
  Dinsdag, januari 25 
  8 uur (Brasilia tijd) – Persconferentie 
  9 uur (Brasilia-tijd) – Mis voorgezeten door aartsbisschop Walmor Oliveira de Azevedo, voorzitter van de Nationale Bisschoppenconferentie van Brazilië 
  Braziliaanse bisschoppenconferentie (CNBB), en geconcelebreerd door aartsbisschop Vicente Ferreira  
  10:30 uur (Brasilia-tijd) - Loop naar de wegwijzer Brumadinho 
  11.00 uur (Brasilia-tijd) – Handel samen met de Vereniging van Families van Slachtoffers en getroffenen door de Dambreuk van de Córrego do Feijão Dammijn – AVABRUM 

  Donderdag, januari 27th 
  1u-2u30 (Brasilia) / 5u-6u30 (België) Online evenement: Certificatie-industrie: deel van de oplossing of deel van het probleem voor HRDD? De zaak van de Brumadinho-dambreuk" live gestreamd op YouTube-kanaal (EN/PT). Mede georganiseerd door ECCHR, CIDSE, KOO/DKA Austria, Cáritas Brasileira en Misereor.

  OPEN BRIEF
  In een open brief aan de Braziliaanse autoriteiten sluit CIDSE zich ook aan bij de bezorgdheid over de tekortkomingen van het collectieve herstelproces dat wordt uitgevoerd als gevolg van de instorting van de dam:  Credit omslagfoto: RENSER Communicatieteam

  Deel deze inhoud op sociale media