Nadenken over de komende EU-AU-top - CIDSE

Nadenken over de komende EU-AU-top

Interview met ds. Chika Onyejiuwa, Uitvoerend secretaris van het Africa Europe Faith and Justice Network (AEFJN).

Op 17 en 18 februari 2022 komen de leiders van de Europese Unie (EU) en de Afrikaanse Unie (AU) en hun respectieve lidstaten in Brussel bijeen voor de zesde top tussen de Europese Unie en de Afrikaanse Unie. De top heeft tot doel het partnerschap tussen Afrika en de EU nieuw leven in te blazen en de samenwerking te versterken op basis van vertrouwen en een duidelijk begrip van gemeenschappelijke belangen. CIDSE en andere maatschappelijke organisaties (CSO's) maken zich echter zorgen dat de inspanningen om een ​​gelijkwaardig en eerlijk partnerschap te creëren verankerd zijn in de koloniale en postkoloniale samenwerking in het verleden en worden uitgedaagd door structurele en systemische ongelijkheden tussen de twee partijen. 

vr. Chika Onyejiuwa stemde ermee in om zijn zorgen over deze samenwerking met CIDSE te delen. Hij komt uit Nigeria en is de uitvoerend secretaris van het Africa Europe Faith and Justice Network (AEFJN), een mensenrechtenorganisatie die pleit voor de waardigheid, rechten en vrijheid van het Afrikaanse continent en zijn mensen. Hij is ook een lid van het Afrikaanse Platform "Ons Land is Ons Leven" (OLOL).

Wat is je achtergrond en ervaring op het gebied van klimaatrechtvaardigheid en mensenrechten, belangenbehartiging en bewustwording? Wat motiveert je?

Ik identificeer mezelf eerst als een religieus, voor het priesterschap. Na het afronden van mijn universitaire graad in biochemie in Ibadan, trad ik in 1989 toe tot een gemeenschap in de Creed of Niger Delta. afhankelijk waren voor hun levensonderhoud. Er was ook een stijging van het oceaanniveau waardoor gemeenschappen vlakbij de Atlantische Oceaan werden weggevaagd. Ik zag de rampzalige impact van olie-exploratie en -winning op het leven van mensen en het milieu. Het is een schokkende ervaring om te beseffen dat je het water niet kunt gebruiken, ook al ben je erdoor omringd.

"Nigeria heeft de grootste economie van Afrika. Toch heeft het het hoogste aantal armen ter wereld. Ik heb acht jaar met deze gemeenschappen in de kreken van de Nigerdelta gewoond; Ik ken de harde realiteit waar mensen mee te maken hebben." 

Denkt u dat de stemmen van Afrikaanse gemeenschappen voldoende vertegenwoordigd zijn op de EU-AU-top?  

Het is duidelijk dat de AU en de EU niet gelijk zijn; de AU heeft niet de capaciteiten en middelen die de EU wel heeft. We moeten nadenken over de koloniale en imperialistische mentaliteit die nog steeds een belangrijk deel van de huidige dialogen tussen de EU en de AU dicteert. Het is van essentieel belang nader te bekijken in hoeverre het partnerschap tussen Afrika en de EU heeft bijgedragen aan het beantwoorden van de aspiraties en behoeften van het Afrikaanse volk. In plaats van de basisbehoeften van Afrika, zoals voedsel en armoede, te behandelen, lijkt de top onrealistisch te verwijzen naar onderwerpen die niet tot de primaire prioriteiten van het Afrikaanse continent behoren: groene transitie, digitale transformatie, duurzame groei, vrede, veiligheid en bestuur en Migratie. Dit doet ons afvragen of de relatie tussen de EU en Afrika inderdaad eerlijk is, aangezien het er nog steeds op lijkt dat de EU de drijvende kracht is achter de meeste dialogen en gesprekken.

Voor zover ik weet, brengt iedereen in een partnerschap wat ze op tafel hebben en kijken hoe ze beter kunnen bijdragen aan de vastgestelde doelen. Zo niet, dan is het geen maatschap; het is een herlading van de koloniale mentaliteit, verfraaid in moderne termen en niet inspelend op de behoeften van het Afrikaanse volk. Nigeria heeft de grootste economie van Afrika. Toch hebben we het hoogste aantal armen ter wereld. Politici, belanghebbenden en besluitvormers moeten de basisbehoeften van mensen erkennen en mensen en hun omgeving centraal stellen in hun beleid en politieke beslissingen.

Kunt u ons meer vertellen over wat de prioriteiten van de EU-AU-top zouden moeten zijn?

Ik ben van mening dat de EU haar prioriteiten moet stellen door te luisteren naar de stemmen van de mensen, te reageren op hun behoeften en actieve actie te ondernemen om een ​​einde te maken aan de systematische schendingen van de rechten van Afrikaanse gemeenschappen. De EU zou daarom een ​​actievere en positievere rol moeten spelen bij de onderhandelingen over een bindend VN-verdrag inzake bedrijfsleven en mensenrechten.

Ik wil geen partnerschap zien dat de rijken en machtigen blijft steunen, het BBP voorrang geeft boven het welzijn van mensen en het milieu en praat over werkgelegenheid wanneer natuurlijke hulpbronnen in Europa en andere delen van de wereld opraken.

Ik zou graag een EU zien die meer burgerparticipatie en betrokkenheid creëert. Laten we eerlijk zijn over een echt partnerschap met Afrika; de stemmen van de lokale bevolking moeten worden gehoord en er moet echt rekening mee worden gehouden. Daarom zal AEFJN deelnemen aan de counter Summit of the People.

Waarom is AEFJN betrokken bij de Top van de mensen?

De waarden van AEFJN, evenals mijn persoonlijke ethiek en moraal, resoneren met de doelstellingen en doelstellingen van de People's Summit; solidariteit met de armen, strijd tegen onrecht, stop met het vergeestelijken van armoede, vergroot het bewustzijn en help de stemmen van de mensen in nood te verheffen. Ik geloof in het verbeteren van de levensomstandigheden van mensen, in het hier en nu, zonder beloftes te doen over het 'leven na de dood'.

Hoe denkt u dat de huidige pandemie volgens u de relatie tussen de EU en de AU heeft beïnvloed?

Het is niet echt iets veranderd. Aan het voorbeeld van de verspreiding van het COVID-19-vaccin in Afrika zien we een aanzienlijke ongelijkheid met betrekking tot vaccinatieniveaus en de toegankelijkheid van behandeling en gezondheidszorg. De reactie van de EU op Afrika op de pandemie was zeer teleurstellend: medische apparatuur, personeel en middelen kwamen te laat aan, waardoor onze mensen hulpeloos achterbleven. Als de EU Afrika als een belangrijke partner zou beschouwen en zich bewust zou zijn van het vermogen van Afrika om te reageren op noodsituaties op gezondheidsgebied; waarschijnlijk zou hun reactie anders zijn geweest.  

Extra lezen 


Coverfoto: Break Free Nigeria-actie bij Oloibiri Well 1, 10 mei 2016 door Babawale O. Obayanju, Creative Commons

Deel deze inhoud op sociale media