CIDSE ondersteunt de stemmen van Afrikaanse volkeren op de AU-EU-top - CIDSE

CIDSE ondersteunt de stemmen van Afrikaanse volkeren op de AU-EU-top

Opmerking: Deze pagina zal regelmatig bijgewerkt worden tijdens de Afrika-Europa week. Blijf kijken! 

De Afrika-Europa week start op 14 februari en eindigt op 17-18 februari met de zesde top AU-EU (Afrikaanse Unie-Europese Unie) waar Afrikaanse en EU-functionarissen de onderhandelingen over het partnerschap EU-AU zullen afsluiten en hun belangrijkste resultaten zullen presenteren: een investeringspakket en een gezamenlijke verklaring. 

Maatschappelijke organisaties vertegenwoordigen een groot deel van de betrokken burgers. Toch zijn ze nauwelijks opgenomen in het raadplegingsproces van het EU-AU-partnerschap. CIDSE mobiliseert zich samen met Europese en Afrikaanse maatschappelijke organisaties om ervoor te zorgen dat de stemmen van Afrikaanse volkeren worden gehoord tijdens de AU-EU-top. Met name, CIDSE zal betrokken zijn bij de volgende evenementen en activiteiten:

14 februari (09:00-17:00 CET):
Afrikaanse Top van het volk, een initiatief van het Afrikaans Platform “Our land is Our Life” met als speciale gast Michael Fahkri, speciaal VN-rapporteur voor het recht op voedsel. Het evenement wordt afgesloten met de publicatie van de People's Summit Declaration en zal worden gevolgd door een media-evenement (17:00 – 18:00), waarin journalisten persoonlijke interviews met Michael Fakhri en andere sprekers kunnen regelen.  NIEUW: Verklaring van de People's Summit

15 februari: Civil Society Forum  (09:30-17:00 CET) – NIEUW: “Geen beslissing over ons zonder ons!”, Gezamenlijke verklaring van het Afrikaans-Europese maatschappelijk middenveld aan alle staatshoofden en regeringsfunctionarissen die de 6e EU-AU-top bijwonen – CONCORD (concordeurope.org) 

Session 6 (11:15-12:15): Steun voor familiale boeren en het recht op voedsel voor iedereen
Session 10: (14:00-15:00) Voedselsoevereiniteit en plattelandstransformatie door agro-ecologie en landrechtvaardigheid.  

Media werk

Aanvullende informatiebronnen 

Video met Franse ondertitels

Credit omslagfoto: Christophe Smets, La Boîte à Images

Deel deze inhoud op sociale media