Sociale rechtvaardigheid en solidariteit essentieel om de klimaatcrisis aan te pakken volgens katholieke organisaties - CIDSE

Sociale rechtvaardigheid en solidariteit essentieel om de klimaatcrisis aan te pakken volgens katholieke organisaties

CIDSE Persbericht na de release van de rapport over "Impacts, Adaptation and Vulnerability" van het International Panel on Climate Change 


Het nieuwe rapport van het Intergouvernementeel Panel over klimaatverandering (IPCC), ondersteund door gedegen wetenschappelijk onderzoek, is glashelder: effecten van door de mens veroorzaakte klimaatverandering, voornamelijk gevoed door de verbranding van fossiele brandstoffen, nemen snel toe. Deze effecten worden vrijwel allemaal door mensen, dieren en plantensoorten ervaren over de planeet en zijn al zeer ernstig. Volgens het rapport zullen in de toekomst alle bewoonde delen van de planeet worden getroffen door extreme weersomstandigheden zoals droogte, overstromingen en hittegolven. Zonder dringende en transformerende maatregelen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1.5°C, wordt aanpassing duurder, inefficiënter en in sommige gevallen onmogelijk. Verliezen en schade zullen ook toenemen en sommige gevolgen zullen onomkeerbaar zijn. 

Er is een belangrijk element van mondiale gerechtigheid in dit sombere scenario. “De armste mensen, zoals sommige van de gemeenschappen waarmee we samenwerken in Afrika, zijn niet verantwoordelijk voor de klimaatcrisis, maar lijden nu al het meest. Ze zijn ook het minst financieel toegerust om met klimaateffecten om te gaan. Duizenden gemeenschappen in verschillende delen van Afrika, zoals Madagaskar, waar ik vandaan kom, ervaren een zeer grillig klimaat, afwisselende droogtes en tyfoons, die zoveel verwoesting aanrichten in het leven van veel mensen, vooral de armen en meest kwetsbaren. Velen van hen bereiken de limieten van aanpassing. ' zei pater Germain Rajoelison van SECAM, het symposium van bisschoppenconferenties van Afrika en Madagaskar. 

De nadruk van CIDSE is dat er concrete solutions tot mondiale problemen als de mensheid samen en in het echt optreedt solidariteit. Het IPCC sluit aan bij de visie van CIDSE op strategieën die het aanpassingsbeleid aan klimaatverandering moeten stimuleren, zoals: inclusief en eerlijk beleid om de klimaatcrisis in te dammen en prioriteiten te stellen risicovermindering, rechtvaardigheid en rechtvaardigheid om effectief klimaatbestendigheid op te bouwen.  

“CIDSE omarmt de roep om samen en solidair voor de planeet te handelen. Het is onze verantwoordelijkheid om voor onze gemeenschappelijk huis, respecteer de rust en een gezonde omgeving en ga verstandig en met zorg om met de hulpbronnen. Dit vereist een constante wereldwijde inspanning, maar we zijn niet bang voor een grote onderneming als we het samen doen en als niemand achterblijft. Concreet moet solidariteit de vorm aannemen van een gemeenschappelijke maar gedifferentieerde verantwoordelijkheidsbenadering.” zei Josianne Gauthier, secretaris-generaal van CIDSE.  

Als een op geloof gebaseerde organisatie moedigt CIDSE de ecologische conversie die nodig zijn om voor de planeet te zorgen en roept op tot transformatieve benaderingen zoals: Agro-ecologie – die in de IPCC-rapporten wordt aangemerkt als een effectieve aanpassingsoptie – om een ​​sleutelrol te spelen bij de aanpassing aan klimaatverandering, om ecosystemen te helpen behouden en herstellen en tegelijkertijd mitigerende nevenvoordelen te bieden. Agro-ecologie heeft inderdaad aangetoond de verwezenlijking van het recht op voedsel te ondersteunen en tegelijkertijd bloeiende gemeenschappen en biodiversiteit te bevorderen. 

CIDSE herhaalt zijn oproep tot: verhoogde klimaatfinanciering en roept in het bijzonder regeringen op om hun verantwoordelijkheden op het gebied van klimaatfinanciering op te voeren, hun nationale klimaatdoelstellingen (NDC's) te herzien en bij te werken, en de inspanningen te versnellen om met succes alle fossiele brandstoffen af ​​te schaffen en de opwarming van de aarde onder 1.5 °C te houden. Het laatste IPCC-rapport onderstreept duidelijk dat de bestaande financiering voor klimaatadaptatie ontoereikend is om te reageren op de verslechterende gevolgen van klimaatverandering in ontwikkelingslanden. OPMERKINGEN VOOR DE REDACTIE: 
Bekijk hier CIDSE's rapport (2021): Verbetering van de beperkte toegang van het maatschappelijk middenveld tot het groene klimaatfonds.
Lees hier het IPCC-rapport over “Impacts, Adaptation and Vulnerability” van het International Panel on Climate Change. 

MEDIA CONTACT: Valentina Pavarotti, CIDSE-communicatiemanager, Pavarotti (at) cidse.org

Omslagfoto: orkaan Tomas overstroomt straten van Gonaives, Haïti. Foto-ID 465289. 06/11/2010. UN Photo/UNICEF/Marco Dormino

Deel deze inhoud op sociale media