Lent 2022: in solidariteit met anderen - CIDSE

Vasten 2022: In solidariteit met anderen

Woensdag 2nd maart markeert het begin van de vastentijd, een speciale tijd voor gebed en bezinning. De meeste leden van CIDSE organiseren campagnes en activiteiten met als doel om te bidden, het bewustzijn te vergroten over onderwerpen als klimaatverandering en genderonrechtvaardigheid, maar ook om mensen in nood te ondersteunen. Dit jaar begint de vastentijd in een bijzonder verontrustende tijd, met de oorlog in Oekraïne die de wereld dramatisch schudt. Paus Franciscus heeft riep mensen op om te bidden en te vasten voor vrede in Oekraïne op Aswoensdag, solidair met het Oekraïense volk en oproepend tot vrede:

“Ik moedig gelovigen op een bijzondere manier aan om zich op die dag intensief te wijden aan gebed en vasten. Moge de Koningin van de Vrede de wereld beschermen tegen de dwaasheid van oorlog.”

Hieronder vindt u een verzameling van de activiteiten die in deze periode door CIDSE-lidorganisaties zijn georganiseerd:

Broederlijk Delen, België – “DE 25% REVOLUTIE

Voor de vasten van dit jaar, Broederlijk delen pleit voor een 25% revolutie, mensen oproepen om deel te nemen aan het delen en herdistribueren van bronnen naar systemisch onrecht bestrijden en duurzaam leven bevorderen. U kunt zich mobiliseren door lid te worden van een van de “Café Revolutionair” in je lokale gemeenschap en laat je inspireren door naar de podcast te luisteren Stories van drie partners uit Congo, Bolivia en Palestina in hun strijd voor sociale verandering. Lees meer door te klikken op hier.


De video van de 25% Revolution-documentaire is beschikbaar met ondertiteling in verschillende talen.


CAFOD, Engeland en Wales – “VOEDSEL op tafel krijgen” 

CAFOD nodigt ons uit om onze solidariteit met de zwaksten door te marcheren voor de 200 miljoen kinderen wiens leven op het spel staat vanwege ondervoeding en helpen bij het verstrekken van deskundig advies en training van gezondheidsklinieken aan afgelegen gemeenschappen in Afrika. U kunt meer bronnen vinden op hun website.


CCFD Terre Solidaire, Frankrijk – “EEN NIEUWE WERELD” 

CCFD-Terre Solidaire nodigt ons uit om te ervaren Lent door een reeks spirituele bijeenkomsten rond integrale ecologie, geleid door een opnieuw bezochte “Stations van het kruis”. De herziene tekst, genaamd “Een nieuwe wereld”, nodigt ons uit om onze manier van leven te verbeteren, zodat toekomstige generaties in vrede kunnen leven op een beschermde aarde. Bovendien, in hun huidige campagne “40 dagen tegen hongerCCFD roept op tot onmiddellijke, transformerende actie door middel van een reeks van videos presentatie van de effecten van klimaatverandering, straffeloosheid van bedrijven en verlies van biodiversiteit tot wereldwijde honger.


Development & Peace, Canada – “LATEN we mens en planeet op de eerste plaats zetten” 

Ontwikkeling & Vrede nodigt ons uit om te wandelen in solidariteit met onze zusters en broeders in het Zuiden die mens en planeet eerst. Ze organiseren ook donaties in Madagaskar, om bewoners te helpen een van de meest kwetsbare buurten om te vormen tot een ecologisch dorp.  Meer informatie hier.


Entraide et Fraternité, België – “LUISTEREN NAAR DE SCHREEUW VAN DE AARDE EN DE SCHREEUW VAN DE ARMEN” 

De vastencampagne van dit jaar staat in het teken van: voedsel- en landsoevereiniteit in Madagaskar. Via een reeks online meetings-debatten met partners uit Madagaskar, Entraide et Fraternité, heeft tot doel aandacht te vragen voor de sociaal-financiële uitdagingen van de regio en de structurele belemmeringen voor de ontwikkeling van agro-ecologische alternatieven. Hoogtepunten zijn onder meer een webinar over Landroof en vrouwenrechten en een dag waarop de Malagassische cultuur wordt gevierd, ook wel bekend als Tonga Soa-dag. Meer informatie hier.


FastenAKTION, Zwitserland – OECUMENISCHE CAMPAGNE “Klimaatrechtvaardigheid nu! – AFVAL MAAKT HAVOC” 

Verder werken aan klimaatrechtvaardigheid, Fastenaktion samen met HEKS/Brot für Alle promoot en betrekt lokale gemeenschappen bij modellen voor hernieuwbare energie die de mensenrechten en milieunormen respecteren. De organisatie sluit zich aan bij degenen die landen in het noorden van de wereld oproepen om hun energieverbruik te verminderen en zich ertoe verbinden om tegen 2040 netto nul te bereiken. Info-campagne 2022 bevat alle informatie, acties en evenementen die zullen plaatsvinden. (beschikbaar in DE / FR / IT)


KOO en Katholische Frauenbewegung Österreich, Oostenrijk – "Deel voor een betere wereld”

De Oostenrijkse Katholieke Vrouwenbeweging (KFBÖ) werkt samen met AKKMA ​​(Aktibong Kababaihan sa Komunidad ng Mapulang Lupa), een partnerorganisatie uit de Filipijnen voor hun campagne over empowerment van vrouwen. Onder het motto “Zorgen voor elkaar – samen voor een toekomst, samen voor elkaar”, de campagne is bedoeld om aandacht te vragen voor onbetaald zorgwerk, de gezondheid en veiligheid van vrouwen en hun rol in de gezinsstructurendoor hen aan te moedigen en te informeren over hun rechten. Klik hierop link om meer te leren.


Partage LU, Luxemburg –  "Op weg naar klimaatrechtvaardigheid”

Tijdens de campagne van dit jaar laten de bemoedigende verhalen van moedige mensen zien hoe een klimaatvriendelijke wereld eruit kan zien. Door middel van zijn campagne Partage.lu daagt ons uit om de klimaatcrisis het hoofd te bieden en volg de woorden van Laudato Si ', verenigen in wereldwijde solidariteit om de relatie van mensen met de natuur te veranderen en om substantiële sociale, ecologische en economische hervormingen door te voeren. Lees meer informatie in de link.  


Manos Unidas, Spanje – # 63 "ONZE ONVERSCHILLEND VEROORDEELT HEN TOT VERGETENS" 

Miljarden mensen over de hele wereld leven in extreme armoede, met veel gemeenschappen die vatbaar zijn voor conflicten, geweld en honger. Verenigd handen richt op bewustmaking van de verergerde ongelijkheden die de menselijke vrijheid schenden, die ons oproepen om onze solidariteit in plaats van onze onverschilligheid jegens de armen en onderdrukten. Doe mee met de campagne op deze link.  


Maryknoll KANTOOR VOOR WERELDWIJDE ZORG, VS – "Handhaving van de menselijke waardigheid en mensenrechten”

Het Maryknoll Office of Global Concerns biedt een: Reflectiegids gericht op de katholieke sociale leer om hedendaagse ongelijkheid binnen de politieke, economische en culturele structuren van de samenleving. Elke week zal een nieuw verhaal uit een ander land, gedeeld door een reeks reflecties, vragen, gebeden en acties op basis van schriftlezingen.  


Misereor, Duitsland – “ES GEHT! GERECHT (HET GAAT GEWOON)” 

Via een inspirerende campagne voor de vastentijd van dit jaar, Misereor deelt succesverhalen van mensen uit Bangladesh, de Filippijnen en Duitsland, werken aan een rechtvaardige, klimaatvriendelijke wereld. Ze publiceerden een reeks van videos laten zien hoe klimaatactie vorm kan krijgen in deze verschillende contexten, verenigd met het gemeenschappelijke doel om het evenwicht op onze planeet te herstellen en de effecten van klimaatverandering te verzachten.   


SCIAF, Schotland – "KLIMAAT NOODGEVAL IN MALAWI "

Elk jaar tijdens de vastentijd verzamelt SCIAF donaties in zijn Weebox, ook verkrijgbaar online. De focus ligt dit jaar op de mensen van Malawi die zijn getroffen door cycloon Ana, die bijna een miljoen mensen van de bevolking zwaar treft en 46 mensen doodt. Daarnaast roept de organisatie mensen op om zich aan te sluiten bij de “Acten van Hoop” uitdagen en deelnemen aan een duurzamere levensstijl, als middel voor milieuactie. Lees meer door dit te volgen link. 


Trócaire, Ierland – "EEN BETERE MORGEN"

Trócaire organiseert tijdens de vastentijd 2022 een reeks workshops met de nadruk op: klimaatverandering, gendergerelateerd geweld, vaccingelijkheid in het mondiale Zuiden met speciale aandacht voor Zimbabwe. Het biedt tal van religieuze bronnen en gebeden die kunnen worden gebruikt tijdens de mis, op scholen en als persoonlijke reflectie voor iedereen die door Covid-19 is getroffen. Vind meer info hier.  


Vastenactie, Nederland – “JE LAND IS JE LEVEN” 

Vastenactie's Lenten-campagne staat in het teken van de bescherming van landrechten van inheemse volkeren. Hun recht op land raakt aan grote uitdagingen zoals voedselzekerheid, biodiversiteit, milieu en klimaat. Meer informatie op deze link.


Momenteel geen Lenten-campagne maar vele andere inspirerende activiteiten zijn de andere CIDSE-leden: Cordaid (Nederland), Erko (Slowakije), FEC (Portugal), Focsiv (Italië).   Omslagfoto tegoed: Vastenactie

Deel deze inhoud op sociale media