Sta met Oekraïne - CIDSE

Sta achter Oekraïne

CIDSE, met 450 maatschappelijke organisaties uit Oekraïne en daarbuiten, ondertekenden de verklaring "Stand met Oekraïne" in solidariteit met het Oekraïense volk, dat momenteel wordt aangevallen. We steunen de oproep om onze samenlevingen koolstofarm te maken, wat leidt tot geweld, misbruik en oorlog. Dit weerspiegelt onze oproep tot systeemverandering en inzet voor een toekomst waarin de winning van natuurlijke hulpbronnen en onze afhankelijkheid van brandstof onze wereld niet langer bepalen.  

Het persbericht bij de verklaring zegt: “Honderden organisaties uit tientallen landen hebben hun solidariteit betuigd met het Oekraïense volk in een collectieve oproep aan wereldregeringen om voor eens en voor altijd een einde te maken aan de productie van fossiele brandstoffen. Door de huidige crisis gebruikt Poetin olie- en gasgeld om het levensonderhoud te bedreigen en terreur aan te wakkeren met escalerend geweld, wat de rol van het fossiele brandstofsysteem in het aanjagen van conflicten onderstreept. Deze oorlog is een strijd voor de eigen vrijheid van de Oekraïners, maar meer in het algemeen een strijd voor zelfbeschikking wereldwijd. De brief – geïnitieerd door een tiental Oekraïense klimaatorganisaties – erkent dat deze oorlog een “ernstige schending van mensenrechten, internationaal recht en wereldvrede” is, gevoed door het olie- en gasgeld dat de oorlogsmachine van Poetin aandrijft. 40% van de Russische federale begroting komt van olie en gas, die ook 60% van de Russische export uitmaken. “

Lees het volledige persbericht en verklaring.  

Fotocredit: Katie Godowski, Pexels

Deel deze inhoud op sociale media