Nieuwe podcast: een reis door feministische agro-ecologie - CIDSE

Nieuwe podcast: Een reis door feministische agro-ecologie

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag, CIDSE en de Centrum voor Agro-ecologie, Water en Veerkracht (CAWR) van Coventry University lanceren een podcast-miniserie van 3 afleveringen over feministische agro-ecologie. 

Luister naar de eerste aflevering:

De aflevering is ook beschikbaar in het Spaans, luister hier.

Als onderdeel van zijn pleitbezorging en verhalen over agro-ecologie, heeft CIDSE benadrukt hoe de sociale en culturele dimensie, inclusief een feministisch perspectief, een essentieel ingrediënt is voor het succes ervan.  

Een eerdere samenwerking tussen CIDSE en CAWR resulteerde in de publicatie van een speciale uitgave van The Farming Matters Magazine "Feminisme en agro-ecologie: economie en samenleving transformeren”. Dit bracht op de voorgrond hoe perspectieven zoals intersectioneel feminisme en inheemse kosmologieën in combinatie met agro-ecologie onze economie en samenleving hebben getransformeerd. In deze podcast verdiepen we deze verbanden en stellen we de volgende vragen: Waarom is agro-ecologie niet mogelijk zonder feminisme? Wat heeft feminisme te maken met het voedsel dat we eten?  

In de miniserie van podcasts delen activisten, onderzoekers en beoefenaars die hun leven wijden aan feminisme en agro-ecologie hoe vrouwen (en anderen) onzichtbaar het voedselsysteem in stand houden, wat het betekent om 'leven' in plaats van winst centraal te stellen van het voedselsysteem, en hoe voedselsystemen eruit zouden zien als ze gebaseerd waren op feministische waarden.  

We onderzoeken hoe de onderdrukking van vrouwen deel uitmaakt van systemische onderdrukking tegen iedereen die uit de witte, heteroseksuele, cis-mannelijke doos valt, wat dekoloniale en inheemse feminismen te bieden hebben aan de agro-ecologische beweging, en hoe die beweging vanuit een feministisch perspectief kan worden versterkt.  

De eerste aflevering, getiteld: "Wat heeft feminisme te maken met het voedsel dat je eet?", onderzoekt hoe voedselsystemen eruit zouden zien als ze waren gebaseerd op feministische waarden.   

We interviewden:  

Diana Lilia Trevilla Espinal (Mexico)
Feministische agro-ecoloog uit de periferie en migrant in Zuidoost-Mexico. Ze heeft een doctoraat in ecologie en duurzame ontwikkeling van El Colegio de la Frontera Sur, México. Ze is een activiste, een feministe, een schepper en een trainer. Ze is medeoprichter van Agroecologists in Movement en werkt samen met het Mexican Care Network en de Alliance of Women in Agroecology. Haar interessegebieden zijn: feministische economie, zorg, territoriumverdediging, agro-ecologie en collectieve gezondheid. Momenteel is ze onderzoeker en adviseur. Ze heeft verschillende artikelen gepubliceerd, zoals “Feministische agro-ecologie: machtsverhoudingen in voedselsystemen analyseren"(2021),"Agro-ecologie en cuidados: vrouwelijke reflecties van Abya Yala” (2020), “Sentipensar de cuidado vóór de sociaal-ambientale crisis” (2019) en co-auteur met andere vrouwen: “Ethiek van zorg in agro-ecologie"(2020), "Ciencia y feminismo desde el cuerpo-territorio en los estudios socioambientales"(2020) en"Cuidado y sostenibilidad de la vida. Dialogos entre la agroecología y la ecología politica feministas” (2020). Ze geniet van wandelen in het bos, wandelen op het zand aan de kust en leeft de rebellie met vreugde. 

Isabel Álvarez Vispo (Spanje)
Kleindochter van boerinnen, dochter van 'kartonnen koffer' migranten en een rebel van beroep. Op de werkvloer is ze opvoeder, expert in voedselsoevereiniteit en agro-ecoloog. Ze is toegewijd aan het begeleiden van agro-ecologische projecten door middel van onderzoek en training, zowel lokaal als internationaal, met speciale nadruk op het feministische perspectief. Zij is medevoorzitter van de internationale URGENCI Netwerk en is betrokken bij verschillende netwerken zoals de Baladre Coördinatie en Ecologen in actie. Ze heeft meegewerkt aan verschillende boeken, artikelen en andere publicaties. Het meest recente boek Wat eten degenen die slecht eten?? samen met andere collega's van Baladre Coördinatie en het rapport Politieke participatie van plattelandsvrouwen in de Spaanse staat

Aan de hand van de verhalen van Diana en Isa laat deze aflevering zien op welke manieren het nodig is om verder te gaan dan gender voor de transformatie van het voedselsysteem, wat nodig is en hoe dit in de praktijk kan worden gedaan. 

De podcast is ook beschikbaar op Spotify , Apple Podcast , en andere grote luisterplatforms.  

Illustraties door: Virginia Pineda Ogalla 

Met speciale dank aan: Diana Lilia Trevilla Espinal, Isabel Álvarez, Anya Verkamp en Nicole Pita (voice-overs),  Bulle media.  

Deze podcastserie werd medegefinancierd door de Europese Commissie. De inhoud is uitsluitend de verantwoordelijkheid van de auteurs en geeft niet noodzakelijk de standpunten van de Europese Unie weer. 

Deel deze inhoud op sociale media