Internationale vrouwendag 2022 - CIDSE

Internationale vrouwendag 2022

Verhalen van hoop en weerstand van het CIDSE-netwerk

Elk jaar is Internationale Vrouwendag (IWD) een moment om extra zichtbaarheid en steun te geven aan de dagelijkse strijd van vrouwen om voor hun rechten te vechten, om op te roepen tot gedurfde actie om genderonrecht wereldwijd aan te pakken, om het werk van vrouwen, vrouwenrechten bewegingen en genderrechtvaardigheidsorganisaties die ons inspireren, en om na te denken over de offers en prestaties van vrouwen over de hele wereld. 
In deze blogpost belichten we enkele van de vele verhalen van hoop en weerstand die onze leden en hun partners deelden op IWD 2022.  

CIDSE 
Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag, CIDSE en de Centrum voor Agro-ecologie, Water en Veerkracht (CAWR) van Coventry University heeft de eerste aflevering van hun podcast-miniserie over feministische agro-ecologie. Door de hele miniserie onderzoeken we hoe de onderdrukking van vrouwen deel uitmaakt van systemische onderdrukking tegen iedereen die uit de witte, heteroseksuele, cis-mannelijke doos valt. We onderzoeken ook wat dekoloniale en inheemse feminismen te bieden hebben aan de agro-ecologische beweging, en hoe die beweging vanuit een feministisch perspectief kan worden versterkt.   

Broederlijk Delen, België 
Vrouw zijn en het land verdedigen is de dubbele uitdaging waarmee vrouwelijke milieubeschermers over de hele wereld worden geconfronteerd. Op 8 maart organiseerde Broederlijk Delen een rondetafelgesprek met getuigenissen van vrouwelijke milieuactivisten uit Peru, Colombia en Bolivia. Ze deelden verhalen over klimaatactivisme, hun ervaringen en strijd om hun territorium te verdedigen en de vitale rol van vrouwen in activisme.  
👉 Bekijk de video hier: https://fb.watch/bEK_V7l1RQ/


CAFOD, Engeland en Wales 
Toen het conflict in Oekraïne begon, schakelden vrijwilligers in de keuken van het Caritas-station in Przemyśl, Polen, over op het voeden van vluchtelingen en hulpverleners. Sinds het begin van het conflict zijn 50,000 eenheden soep uitgedeeld, dat is meer dan 1,800 liter soep die dagelijks wordt gekookt. Op IWD belichtte CAFOD het geweldige werk van vrouwen over de hele wereld, van Oekraïne tot Sierra Leone.  


CCFD-Terre Solidaire, Frankrijk 
CCFD-Terre Solidaire bracht hulde aan vrouwen die onvermoeibaar werken aan een meer verenigde wereld door de portretten te delen van vier inspirerende en vastberaden vrouwen die hun land verdedigen, pleiten voor vrede en meer. 
👉  Les femmes qui nous inspirent – ​​Terre Solidaire (ccfd-terresolidaire.org)  


Cordaid, Nederland 
De strijd van vrouwen die opkomen voor hun rechten werd bijzonder schrijnend in Afghanistan nadat de Taliban de macht grepen in augustus 2021. Cordaid deelde de gedachten van hun collega Amina die Afghanistan ontvluchtte: “Afghaanse vrouwen zijn een voorbeeld voor moed en uithoudingsvermogen.”
👉 Internationale Vrouwendag: laten we het verzet van vrouwen in Afghanistan eren – Cordaid International 


Ontwikkeling en vrede, Canada 
Ontwikkeling en Vrede brachten hun nieuw project om de voedsel- en voedingszekerheid in de centrale Sahel-regio van Afrika te verbeteren. In de centrale Sahel kruisen politieke instabiliteit, conflicten, klimaatverandering, COVID-19 en bestuurskwesties elkaar op complexe manieren om armoede en voedselonzekerheid te veroorzaken en te verergeren, waardoor miljoenen mensen moeten vluchten. Hun project heeft tot doel de voedselzekerheid van kwetsbare werknemers, met name vrouwen en jongeren, in de landbouw-, bosbouw-, veeteelt- en visserijsector te vergroten. 
👉 Groot nieuw project om te verbeterene voedselzekerheid in de Sahel – Ontwikkeling en Vrede (devp.org) 


Entraide et Fraternité, België  
Kan de strijd tegen de opwarming van de aarde vrouwelijk en gedekoloniseerd zijn? In een analyse gepubliceerd op IWD, benadrukt Axelle Fischer (secretaris-generaal van Entraide et Fraternité) de onafscheidelijke aard van de kwesties van dekolonisatie, de strijd tegen de opwarming van de aarde en genderintegratie. Zonder de volledige deelname van de bevolking van verarmde landen en zonder rekening te houden met de stem van vrouwen, kan er geen echte vooruitgang zijn bij het redden van onze planeet.
👉 https://www.entraide.be/analyse-2022-02 


Fastenaktion, Zwitserland  
Voor Fastenaktion staat de gelijkheid van vrouwen centraal in de strijd tegen honger en armoede. In al hun projecten en programma's richten zij zich op het ondersteunen van empowerment van vrouwen en het op duurzame wijze doorbreken van machtsverhoudingen. Voor IWD deelden ze een ontmoeting in Nepal met Purnima Sharki, een jonge Dalit-vrouw van 18, en haar vrienden. Het liet hen zien dat de weg naar gelijkheid nog lang is, maar dat met vertrouwen dromen kunnen worden verwezenlijkt, zelfs als dat betekent dat je hard moet werken om geld te verdienen en tegelijkertijd een opleiding te volgen.
👉https://fastenaktion.ch/der-weg-zur-gleichberechtigung-ist-lang-und-mit-schwerer-last-verbunden/ (ook in IT en FR


FEC, Portugal 
FEC en Mosaiko deelden de resultaten van een sociale enquête die ze in Angola hebben uitgevoerd over inclusief openbaar beleid vanuit een genderperspectief. Het doel was om een ​​beter beeld te krijgen van de sociale realiteit en gendergelijkheid in 15 gemeenten in de provincies Uíge, Huambo en Huíla. In het onderzoek zijn de bestaande ongelijkheden geanalyseerd op gebieden als toegang tot de rechter, toegang tot de burgerlijke stand, onderwijs, burgerparticipatie en toegang tot veilige bronnen van inkomsten. Met de verspreiding van het onderzoek willen Mosaiko en FEC een bijdrage leveren aan het informeren van de besluitvorming door overheidsinstellingen, maatschappelijke organisaties of andere maatschappelijke actoren over de benadering van gendergelijkheid in overheidsbeleid.
👉 https://www.fecongd.org/2022/03/10/pesquisa-social-sobre-politicas-publicas-inclusivas-numa-perspetiva-de-genero/ . Volledige studie ook beschikbaar in EN en FR.


FOCSIV, Italië 
Op IWD sprak de Italiaanse Coalitie tegen Armoede, waartoe ons lid FOCSIV behoort, haar diepe bezorgdheid uit over de oorlog in Oekraïne en in het bijzonder over de veiligheid en het voortbestaan ​​van vrouwen en meisjes in Oekraïne, en in alle door conflicten getroffen landen.
👉 U kunt de verklaring, inclusief hun concrete aanbevelingen, hier lezen: Porre fine alla violenza, all'esclusione e alla discriminazione contro le donne - FOCSIV 


DKA (lid van KOO), Oostenrijk 
Als een voorbeeld van hun vele partners die werken aan gendergelijkheid, toonde DKA het werk van hun Boliviaanse partner 'Centro Juana Azurduy'. De missie van het centrum is om te strijden tegen het patriarchale systeem en machismo, aangezien dit de structurele oorzaken zijn van de onderdrukking van vrouwen. Je kunt meer te weten komen over het geweldige werk van het centrum in de onderstaande video.  


Manos Unidas, Spanje 
Sinds de oprichting in 1959 werkt Manos Unidas elke dag van het jaar met en voor vrouwen. Op IWD richtten ze zich op verarmde vrouwen, de meest kwetsbaren en gestraft door de heersende ongelijkheid in de wereld, die miljoenen mensen tot honger en armoede veroordeelt . Dit is een van de ongelijkheden die ze met hun campagne aan de kaak stellen'Onze onverschilligheid veroordeelt hen tot vergetelheid'.
👉  Día de la Mujer 2022: bestrijder van de desigualdad met de armas del desarrollo | ONG Manos Unidas 


Maryknoll Office for Global Concerns, VS 
De Maryknoll Fathers and Brothers organiseerden een Vrouwengebedsdag. De opname is hier beschikbaar https://www.youtube.com/watch?v=_hpP0MVQ5AQ 
De Maryknoll Sisters belichtten het verhaal van zuster Efu Nyaki, die op een missie is in Brazilië en mede-oprichter is van Afya, een holistisch genezingscentrum voor misbruikte vrouwen.
👉 https://www.maryknollsisters.org/about-us/our-mission/healthcare/  


Misereor, Duitsland  
Misereor riep samen met de Katholischer Deutscher Frauenbund eV de Duitse regering op om effectieve hulp te bieden aan vrouwen in Afghanistan, en benadrukte dat de oorlog in Oekraïne Afghanistan niet mag vergeten. In hun persbericht stellen ze dat "de noodhulp moet worden uitgebreid, dat vrouwenrechtenactivisten die met de dood en marteling worden bedreigd, het land moeten worden geëvacueerd en dat duurzame projecten om vrouwen in het land mondiger te maken, moeten worden veiliggesteld."
👉 https://misereor.de/presse/pressemeldungen-misereor/weltfrauentag-lage-von-afghanistans-frauen-dramatisch  


Partage Lu, Luxemburg 
Partage Lu vestigde de aandacht op een onderwerp dat fundamenteel is voor empowerment van vrouwen: zelfbewustzijn en capaciteiten. In hun IWD-bericht op sociale media benadrukten ze dat “de meeste vrouwen in ontwikkelingslanden geen idee hebben wat ze kunnen doen en daarom niet begrijpen hoe belangrijk het is om hun levensomstandigheden te veranderen, zelfs als ze in extreem moeilijke situaties leven. Dus vandaag vieren we vrouwen en al hun prestaties en wensen we ze nog meer.”  
👉 Bekijk de video hier: https://fb.watch/bH4AA41wkP


SCIAF, Schotland 
SCIAF benadrukte de moed van Fadia, een jonge Syrische architecte die helpt bij de wederopbouw en het herschrijven van het verhaal van haar land. “Terwijl de oorlog in Oekraïne zich ontvouwt, herinneren Fadia's warme omhelzing, veerkracht en positiviteit ons eraan dat er hoop is in de duisternis. En dat we samen Gods Koninkrijk hier op aarde kunnen bouwen.”
👉 https://www.sciaf.org.uk/stories/747-rebuilding-lives-in-syria-fadias-story 


Trócaire, Ierland 
De vrouwen van Sierra Leone zijn een politieke kracht die niet langer kan worden genegeerd. In Sierra Leone, met een bevolking van bijna acht miljoen mensen, is slechts 19 procent van de lokale politici vrouw, en slechts 13 op nationaal niveau. Op IWD benadrukte Trócaire de Yellow Ribbon-campagne. Het bestaat uit maatschappelijke organisaties en pleitbezorgers van vrouwenemancipatie in Sierra Leone, die met steun van Trócaire de drijvende kracht zijn achter een nieuw regeringswetsvoorstel dat gericht is op het vergroten van de vertegenwoordiging van vrouwen in het openbare parlement en in lokale raden.
👉 https://www.trocaire.org/news/the-women-of-sierra-leone-are-a-political-force-that-can-no-longer-be-ignored/  

Deel deze inhoud op sociale media