"Repsol: ¡Hazte cargo!": Peru ervaart een van de ergste gevallen van olielozingen in zijn geschiedenis - CIDSE

"Repsol: ¡Hazte cargo!": Peru heeft te maken met een van de ergste gevallen van olielekkages in zijn geschiedenis

Omslagfoto: FOCSIV

Geschreven door: Francesca Palmi, Linda Marisol Perina, Sara Dell'Amico – FOCSIV-vrijwilligers in Peru

"Repsol: hazte lading!” – “Repsol: neem verantwoordelijkheid voor wat er is gebeurd!” – is het motto dat Peruanen scanderen sinds 15 januari, de dag van de ramp veroorzaakt door Repsol, de Spaanse oliemultinational. Volgens het Peruaanse ministerie van Milieu is het bedrijf verantwoordelijk voor de grootste olieramp die ooit in de Peruaanse hoofdstad Lima heeft plaatsgevonden, waarbij ongeveer 11,900 vaten ruwe olie in zee zijn gegooid. Het nieuws schokte het hele land en burgers gingen de straat op om te protesteren. Het is in deze context dat Italiaanse vrijwilligers van Focsiv die in Peru werken, besloten de dierenreddingsoperaties te steunen en dit artikel te schrijven om de internationale gemeenschap te informeren.  

Wat is er gebeurd in Ventilatie? 

Op 15 januari 2022 vond een van de ernstigste ecologische rampen in de geschiedenis van Peru plaats. Tijdens de overslag van ruwe olie van de Italiaanse tanker Mare Doricum, eigendom van Fratelli D'Amico Armatori SpA, naar de raffinaderij La Pampilla, eigendom van het Spaanse bedrijf Repsol, is olie gemorst in de nationale wateren langs de kust van La Ventanilla (regio Callao) , 30 km ten noorden van Lima gelegen en beroemd om zijn mariene biodiversiteit, gehost door twee beschermde reservaten. De hoeveelheid olie die in de wateren van de Stille Oceaan wordt gemorst, bereikt 11,900 vaten of 1.65 miljoen liter ruwe olie. De dramatische ramp meldt uitgebreide schade aan het ecosysteem, de flora, de zeefauna en de ambachtelijke visserij; hier zijn wat gegevens1:  

  • 512 hectare is besmet in de zone van eilandjes Grupo Pescadores en Punta Salinas van het nationale reservesysteem van de Guaneras-eilanden, eilandjes en punten, evenals 1,800 hectare in de gereserveerde zone van Ancon.  
  • Ongeveer 300 vogels werden dood aangetroffen, evenals vele vissoorten, pinguïns en zeeleeuwen, terwijl meer dan 1,500 vissers uit kustgemeenschappen hun levensonderhoud verloren om in de behoeften van hun families te voorzien.  

In de nacht van 25 januari meldde de Algemene Directie van Kapiteins en Kustwachten van de Peruaanse Marine (DICAPI, door de Spaanse afkorting) een tweede olielek bij de Repsol-raffinaderij. Weer een wond voor een land in een ecologische noodsituatie. 

Het antwoord van de Peruaanse regering 

Vijf dagen na de ramp heeft de Peruaanse regering de milieunoodtoestand uitgeroepen voor 90 dagen2 om de olieramp onder controle te krijgen en een onderzoek in te stellen naar de vermeende misdaad van milieuvervuiling. De noodverklaring heeft betrekking op alle gebieden die getroffen zijn door de zwarte vlek, een gebied van 3 km2. Op 28 januari beval de verantwoordelijke rechter dat vier executives van de La Pampilla-raffinaderij, waaronder de uitvoerend directeur, het land 18 maanden niet mogen verlaten als onderdeel van het onderzoek naar hun vermeende verantwoordelijkheid bij de misdaad.  

Op 31 januari heeft het ministerie van Milieu besloten het laden en lossen van olie van de raffinaderij te beperken totdat Repsol een rampenplan indient 3 voor olielozingen op zee, evenals bijgewerkte certificeringen van de bevoegde autoriteiten die de integriteit van de olie-installaties goedkeuren aan de Enforcement Agency for Environmental Assessment (OEFA, door zijn Spaanse acroniem). Om de levering van ruwe olie in het land te garanderen, heeft de OEFA echter gedurende tien dagen toestemming gegeven voor de hervatting van het laden van koolwaterstoffen, waarbij zij specificeerde dat deze toestemming niet de intrekking zou inhouden van het administratieve bevel om de activiteiten stop te zetten en het toezicht op de naleving te verzekeren met de vastgestelde maatregelen. 

Repsol: nalatigheid en omissies 

Ondanks de ecologische ramp heeft de oliemaatschappij vanaf het begin geprobeerd haar verantwoordelijkheid voor de ernstige schade aan de Peruaanse biodiversiteit en het milieu te ontlopen. Als eerste reactie op de strafrechtelijke vervolging van milieuvervuiling, heeft het Spaanse bedrijf de verantwoordelijkheid verschoven naar de abnormale golven veroorzaakt door de uitbarsting van de onderzeese vulkaan Tonga die de voorgaande dagen in Oceanië had plaatsgevonden; die golven zouden de verbindingen van het schip naar het Italiaanse platform hebben verbroken, waardoor de olievlek is ontstaan, aldus de woordvoerder van het bedrijf.  

Naarmate de dagen verstreken, werden de verklaringen van het bedrijf inconsistent: aan de ene kant legde Repsol uit dat het rampenplan, dat in 2015 door de Peruaanse regering was goedgekeurd, correct was toegepast, terwijl de kapitein van Mare Doricum publiekelijk verklaarde dat het nemen van de nodige tegenmaatregelen tegen bevatten dat de noodsituatie vertraging had opgelopen. Aan de andere kant meldde het bedrijf een lekkage van slechts 6,000 vaten, terwijl lokale autoriteiten melding maakten van maar liefst 11,900 vaten. Bij gebrek aan teams van geschoolde arbeiders of voldoende uitrusting om de gemorste olie te recupereren, moest Repsol vertrouwen op externe aannemers die inwoners van kustgemeenschappen rekruteerden met geen middelen en geen training over het omgaan met giftige materialen. 

Foto: FOCSIV.

Wat vraagt ​​het maatschappelijk middenveld? 

De inspanningen van het maatschappelijk middenveld zijn enorm geweest: verenigingen, vrijwilligers en activisten hebben deelgenomen aan verschillende acties om de schade veroorzaakt door de ramp zoveel mogelijk te beperken; direct getroffen lokale gemeenschappen en burgers zijn de straat opgegaan om gerechtigheid en milieusanering van Repsol te eisen. Bovendien is het niet de eerste keer dat buitenlandse transnationale bedrijven territoria hebben beschadigd door de activiteiten van hun bedrijven in Peru: alleen al tussen 2000 en 2019 veroorzaakten de olievelden in de Amazone en de Noord-Peruaanse pijpleiding 474 lekkages, met ernstige gevolgen voor het milieu. naar meer dan 2,000 getroffen en besmette locaties in het noordelijke Amazonegebied4

Het grootste probleem blijft dat de Peruaanse staat nooit een duidelijk en beslissend standpunt heeft ingenomen, met passende wetten en sancties; integendeel, buitenlandse bedrijven blijven ongestraft. Maatschappelijke organisaties hekelen daarom het ontbreken van mechanismen om toezicht te houden op bedrijfsactiviteiten bij het nakomen van hun verplichtingen en zorgvuldigheid om naleving van het kader van de bescherming van mensenrechten en het milieu te waarborgen. Ze eisen niet alleen dat Repsol de directe verantwoordelijkheid op zich neemt voor deze ecologische ramp, maar ook dat het de olieverontreiniging controleert en indamt met een tijdige reactie en met geschikte materialen en technologische middelen, met inachtneming van de procedures die zijn voorzien in het rampenplan. Er is dringend behoefte aan versterking van de institutionele maatregelen die beschikbaar zijn om het hoofd te bieden aan dit soort milieurampen, met name wat betreft het vermogen om milieudelicten te beoordelen, te controleren en te bestraffen, zodat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen. Het wordt tijd dat de Staat zijn rol als borgsteller van rechten op zich neemt en naleving van de regels afdwingt, gezien de talloze schendingen van mensenrechten en het milieu waarmee het land dagelijks wordt geconfronteerd.


Opmerkingen:

  1. Gegevens verzameld door SERNAP (Servicio Nacional de Áreas Naturales Protegidas por el Estado), een organisme dat is geaccrediteerd door het Ministerie van Milieu van Peru (MINAM).
  2.  Decreto Supremo 021-2022-MINAM https://busquedas.elperuano.pe/normaslegales/declaran-en- emergencia-ambiental-area-geografica-que-compren-resolucion-ministerial-n-021-2022-minam-2032893-1/
  3. Resolución MINAM n.° 00013-2022-OEFA/DSEM 
  4. "The shadow of oil: Report of oil spills in the Peruvian Amazon between 2000 and 2019", Aymara León, Mario Zúñiga, Working Group on Indigenous Peoples of the National Human Rights Coordinator 2020.
Deel deze inhoud op sociale media