Ons gemeenschappelijk huis beschermen tegen de effecten van extractivisme en mijnbouw - CIDSE

Ons gemeenschappelijk huis beschermen tegen de effecten van extractivisme en mijnbouw

Een verslag van het evenement "Maar laat het recht voortstromen als een rivier" met vertegenwoordigers uit de getroffen gebieden in Latijns-Amerika

Gemeenschappen in Latijns-Amerika worden dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van de activiteiten van transnationale ondernemingen (TNC's), waarvan de winningsindustrieën bijzonder schadelijk zijn. Oliewinning, megadamprojecten en mijnbouwactiviteiten ontnemen de regio van zijn natuurlijke hulpbronnen en leiden tot verlies van biodiversiteit en culturele diversiteit, milieuvervuiling en mensenrechtenschendingen.

Een goed voorbeeld hiervan is de geval van Brumadinho, Brazilië, waar de ineenstorting van een residudam, veroorzaakt door nalatigheid van het bedrijfsleven, leidde tot de dood van 272 mensen in 2019.

Om deze en andere gevallen van door de mijnbouw getroffen gebieden te bespreken, begon een Latijns-Amerikaanse karavaan van gemeenschapsorganisatoren en religieuze leiders van het Iglesias y Minería-netwerk aan een tour door Europa. Hun doel is om het bewustzijn van hun strijd tegen extractivisme te verspreiden en ontmoetingen te houden met leden van het Europees Parlement, beleidsmakers, geloofsleiders en bondgenoten zoals CIDSE. De komst van de Caravan was gekoppeld aan actuele beleidsontwikkelingen, zoals het voorstel van de Europese Commissie voor een richtlijn inzake Corporate Sustainability Due Diligence (CSDD) en de onderhandelingen over een wettelijk bindend verdrag van de Verenigde Naties inzake bedrijfsleven en mensenrechten.

Tijdens hun stop in Brussel, op 24 maart, nam de delegatie deel aan “Maar laat het recht voortrollen als een rivier”, een evenement mede georganiseerd door CIDSE, COMECE en Iglesias y Minería om beleidsdebatten op het gebied van bedrijfsregulering te verbinden met de geleefde ervaringen van Latijns-Amerikaanse gemeenschaps- en geloofsleiders.

Het evenement werd gemodereerd door CIDSE's secretaris-generaal Josianne Gauthier, terwijl COMECE's president H. Em. Kardinaal Hollerich hield het openingswoord. In zijn toespraak legde de kardinaal een link naar het voorstel van de Europese Commissie over regulering van ondernemingen, waarbij hij de hoop uitsprak dat het aanzienlijk zou worden versterkt wat betreft de reikwijdte van de betrokken bedrijven, de gemakkelijke toegang van slachtoffers tot de rechter en de afdwingbaarheid van de verplichtingen van bedrijven .

H.Em. Kardinaal Hollerich en Josianne Gauthier

Het eerste lid van de Caravan dat sprak was bisschop Vicente de Paula Ferreira, hulpbisschop van het aartsbisdom Belo Horizonte en lid van de speciale bisschoppelijke commissie voor integrale ecologie en mijnbouw van de Braziliaanse Nationale Katholieke Bisschoppenconferentie (CNBB). Mgr. Vicente erkende de veerkracht van de gemeenschap in tijden van groot lijden en wees op de noodzaak om alternatieven voor extractivisme in Brumadinho te promoten.

Bisschop Vicente de Paula Ferreira

vr. Juan Carlos Osorio Arenas, directeur van de sociale pastorale afdeling van het bisdom Caldas (Colombia), volgde de ontwikkeling van lokale milieugroeperingen die de hulpbronnenrijke regio van Zuidwest-Antioquia verdedigen tegen de belangen van mijnbouwbedrijven. Hij uitte ook zijn bezorgdheid over het grote machtsevenwicht tussen gemeenschappen en TNC's in hun juridische geschillen.

vr. Juan Carlos Osorio Arenas

Javier Martín Cerracin, beleidsmedewerker mensenrechten bij de Europese Dienst voor extern optreden, benadrukte dat het CSDD-voorstel kan leiden tot een positieve verandering in de bedrijfscultuur met betrekking tot mensenrechten en het milieu. Tegelijkertijd wenste hij ook dat het zou leiden tot betere nationale regelgeving buiten de EU.

Javier Martin Cerracin

Volgens Pedro Landa, lid van de groep Iglesias y Minería uit Tegucigalpa (Honduras), hebben de landen waarvan de bedrijven en banken profiteren van mijnbouw in Latijns-Amerika een verantwoordelijkheid om het gedrag van bedrijven te reguleren. Iglesias en Minería's "Desinvesteren in mijnbouwcampagne” heeft tot doel een halt toe te roepen aan investeringen in mijnbouw die de Latijns-Amerikaanse gemeenschappen schaden.

Pedro Landa

Tenslotte herinnerde Constanza del Pilar Carvajal Vargas, advocaat, lid van de collectieven Rios y Reconciliación en Territorio y Vida (Colombia), het publiek eraan dat Colombia vorig jaar het dodelijkste land was voor milieuactivisten. In het licht hiervan benadrukte ze de noodzaak om de wereldwijde consumptie van nieuwe mineralen te verminderen.

Constanza del Pilar Carvajal Vargas

Samenvattend, het evenement toonde aan dat extractivisme reële, schadelijke effecten heeft op de grond, die moeten worden aangepakt met nieuwe oplossingen en voorschriften om ons gemeenschappelijk huis te beschermen. Luisteren naar de stemmen van degenen die getroffen zijn door bedrijfsmisbruik is de sleutel tot het bouwen van een wereld waarin winst niet langer belangrijker is dan mensenrechten en het milieu.


Foto's: CIDSE en Iglesias y Minería

Deel deze inhoud op sociale media