Geen gerechtigheid geen vrede! – CIDSE

Geen gerechtigheid geen vrede!

We stellen onszelf vragen over oorlog, vrede, gerechtigheid en solidariteit terwijl we ons voorbereiden op Pasen 

Door Josianne Gauthier, secretaris-generaal van CIDSE


"Geen gerechtigheid geen vrede!". Dit krachtige gezang begeleidt meestal de antiracisme-mobilisaties, waar massa's gepassioneerde mensenrechtenactivisten de kwesties van gerechtigheid en waardigheid van ieder mens tot die van vrede. De meesten zijn het erover eens dat er geen vrede kan zijn zonder waarheid, zonder gerechtigheid, respect voor ieders grondrechten. 

Meer dan een maand is verstreken sinds Rusland Oekraïne binnenviel en oorlog in Europa weer een feit geworden. Sommige van de effecten zijn onmiddellijk; anderen zullen weerklinken lang nadat de gevechten zijn gestopt, lang nadat er afspraken zijn gemaakt om het bloedvergieten te stoppen - waarvan we hopen en bidden dat het eerder vroeger dan later zal gebeuren.  

Maar zelfs voordat dit conflict ontplofte, leefden we echt in vrede? Waarschijnlijk waren slechts enkelen van ons daartoe in staat. Anderen vochten voor hun basis rechten te respecteren. Ze hadden geen toegang tot voldoende middelen, energie, comfort, veiligheid, gezondheid en kansen om te gedijen. Zelfs als dit conflict eindigt, schenden we nog steeds onze grenzen van planeten. Dus, is het echt 'vredestijd' waar we naar terug zullen gaan? 

We zijn gewend geraakt aan een systeem waarin het comfort en de veiligheid van sommigen gepaard gaat met de onzekerheid, het lijden, de uitbuiting en onrecht anderen toegebracht.  

Zorgwekkend is dat oorlog ons gewend is aan geweld. Omdat we ons machteloos voelen tegenover het lijden, beginnen we te denken dat er misschien meer geweld een einde aan zou kunnen maken. Ondanks de verschrikkingen zien we veel leiders en goedbedoelende individuen betrokken worden bij een discours dat oorlog en geweld normaliseert.  

Maar we moeten ook nadenken over wat er na de oorlog komt, wat vrede voor iedereen werkelijk betekent. De afgelopen maand hebben we onze aandacht gericht op een uithoek van de wereld, terwijl andere conflicten voortwoekeren, terwijl onrecht en geweld in veel te veel regio's hun beloop volgen, terwijl de klimaat crisis komt op ons af. We worstelen om al deze verschillende realiteiten hun plaats te laten vinden in onze geest, in ons hart, in ons beleid. Maar dit zijn geen losstaande problemen. Ze komen allemaal uit hetzelfde voort wortels van onrecht, en we moeten meer inspanningen leveren om deze oproep tot gerechtigheid en solidariteit in de wereld op een coherente en geïntegreerde manier te beantwoorden. 

Is vrede zo onmogelijk?  Ware vrede, geworteld in gerechtigheid, zal onbereikbaar zijn totdat we in staat zijn om te bereiken vreedzaam samenleven met de planeet en haar rijkdommen eerlijk delen. Om vrede te bereiken, moeten we ontsnappen uit de cirkel van concurrentie, conflict, geweld en agressie. Uiteindelijk is oorlog gewoon een andere uitdrukking van onze neiging om te nemen in plaats van te voeden, te onderdrukken en te domineren in plaats van te delen en samen te werken. 

We weten dat we tot meer in staat zijn. Zoals altijd in de menselijke geschiedenis hebben we op de momenten van grote duisternis ook grote sprongen van solidariteit en schoonheid, en kracht. In slechts een paar weken hebben we gezien dat Europa zijn grenzen heeft geopend en de Oekraïners die op de vlucht zijn voor de oorlog welkom hebben geheten. We hebben gezien dat de administratieve rompslomp en administratieve lasten zijn opgeheven om dit mogelijk te maken. We hebben mensen hun huizen zien openen voor vreemden, delen wat ze hebben, hulp sturen en zelfs helpen bij de humanitaire hulpverlening. We hebben gezien een wereldwijde gemeenschap, voor het grootste deel, solidair zijn met Oekraïne en zich verzetten tegen de invasie en het gedrag van de Russische leiding. We zijn ook geraakt door de moed en de waardigheid van de Oekraïense bevolking.  

Kan de solidariteit die we jegens Oekraïners hebben gezien ons helpen om? open ons hart om te begrijpen dat ze allemaal zo'n solidariteit verdienen? We zijn allemaal kwetsbaar voor de krachten die deze crisis en de volgende veroorzaken: we moeten nederig zijn en onszelf toestaan ​​solidair te zijn met allen die ontbering en lijden ontvluchten. Ik hoop dat al deze goedheid die we zien, al deze solidariteit en openheid onze ogen kan openen voor alle onrechtvaardigheden om ons heen, voor het onderliggende geweld dat we op de planeet en op elkaar aanwenden. Omdat we door de pandemie nog steeds aan het leren zijn, is niemand van ons veilig totdat we allemaal veilig zijn. Gerechtigheid kan niet op slechts één plaats bestaan ​​en er kan geen vrede zijn zonder gerechtigheid, zoals degenen die demonstreren tegen racisme en discriminatie ons hebben verteld. We hebben de nodig moed om radicaal te vechten voor vrede voor iedereen, niet alleen voor sommigen.     

Pasen gaat over het licht na een periode van duisternis en ontbering – bezinning. Misschien kunnen we hopen uit deze donkere periode te komen, bewuster en alerter voor wat er echt toe doet, en geïnspireerd te worden door een collectieve en gedeelde liefde voor het leven en zijn kwetsbaarheid. Misschien wordt er door deze verschrikkelijke crisis een andere weg voor ons geopend, een van solidariteit, gerechtigheid en vrede. Zullen we de moed hebben om het te nemen, en de nederigheid om samen op dit pad te blijven lopen? 

Josianne Gauthier, secretaris-generaal van CIDSE

Omslagfoto door Michael Mücke uit Pexels

Deel deze inhoud op sociale media