Somos Amazonia – CIDSE

Somos Amazonia

ALBOAN EN ENTRECULTURAS LANCEREN EEN CAMPAGNE OM DE AMAZONE EN INHEEMSE VOLKEN TE BESCHERMEN TEGEN BEDRIJFSMISDEL

In april 21st, aan de vooravond van Wereld Aarde Dag, jezuïeten NGO's Alboan en Entreculturen lanceerde de campagne “Somos Amazonia”, om het bewustzijn van het verband tussen sociaal-milieuconflicten en wereldwijde productie- en consumptieketens te verspreiden en oproepen van het maatschappelijk middenveld voor een meer rechtvaardige, gelijke en duurzame wereld te mobiliseren.

De campagne is bedoeld om maatschappelijke organisaties, inheemse bewegingen en de kerk te ondersteunen in hun strijd om de mensenrechten te beschermen en sociaal-ecologische rechtvaardigheid te bevorderen. Alboan en Entreculturas zijn van plan om het bewustzijn te vergroten over de schade die bedrijven toebrengen aan mens en milieu en om inheemse gemeenschappen te begeleiden bij hun inspanningen om hun traditionele levensstijl, culturen en identiteiten te behouden. Daartoe zullen zij verschillende projecten ondersteunen die zijn geïnitieerd door gelieerde organisaties die in de regio actief zijn.

Deze behoefte aan mobilisatie komt voort uit de wijdverbreide aantasting van het milieu die de Amazone doormaakt. De ongereguleerde activiteiten van extractivistische bedrijven in de Amazone leiden tot ontbossing, verlies van biodiversiteit en de uitputting van natuurlijke hulpbronnen, die in een alarmerend tempo toenemen. Zoals aangegeven door het laatste IPCC-rapport, is het stoppen van de ontbossing in de Amazone cruciaal om gevaarlijke klimaatverandering en verdere opwarming van de aarde te voorkomen.

Zoals de paus benadrukte in zijn postsynodale exhortatie: "Querida Amazonia", zijn lokale gemeenschappen het slachtoffer van de schade die wordt toegebracht aan het regenwoud. Met name mensenrechten- en milieuverdedigers, inheemse volkeren en vrouwen die zich verzetten tegen de exploitatie van de Amazone zijn het doelwit en gecriminaliseerd vanwege hun activisme.

Naast de campagne publiceerden Alboan en Entreculturas het rapport "Somos Amazonía, claves ecofeministas para la defensa de la Amazonía" (“Wij zijn de Amazone, eco-feministische perspectieven voor de verdediging van de Amazone”) en lanceerden een petitie waarin werd opgeroepen tot Europese wetgeving om het milieu en de mensenrechten van inheemse volkeren te beschermen tegen de schade veroorzaakt door bedrijven en om belemmeringen voor de rechtsgang weg te nemen voor slachtoffers van bedrijfsmisbruik, in navolging van CIDSE's campagne voor toegang tot justitie. De petitie zal een beroep doen op de EU-wetgevers om het voorstel van de Europese Commissie voor een nieuwe Corporate Sustainability Due Diligence-richtlijn (CSDD) te verbeteren. De petitie kan worden ondertekend op deze link.

De campagne omvat ook de tentoonstelling "Defensoras de la Naturaleza", die tot doel heeft het bewustzijn te vergroten over de link die westerse levensstijlen verbindt met ontbossing en mensenrechtenschendingen in de Amazone. Dit verband wordt geïllustreerd door de verhalen van 10 vrouwelijke milieubeschermers, verteld over 13 panels, die vertellen hoe wereldwijde consumptieketens het milieu schaden en de rol die vrouwen spelen bij de bescherming van natuurlijke hulpbronnen. Informatie over het boeken van de tentoonstelling, die kan worden gehouden op plaatsen zoals scholen, buurthuizen en maatschappelijke organisaties, is te vinden hier.

Alboan en Entreculturas bieden ook educatief materiaal over sociaal-ecologische en eco-feministische kwesties voor kinderen en tieners, dat toegankelijk is via deze website. link.

Je kunt deel de campagne op sociale media met de hashtag #SomosAmazonía.

Alboan is lid van de CIDSE-werkgroep voor bedrijfsregulering


Foto's: Somos Amazonia

Deel deze inhoud op sociale media