Meer dan 220 CSO's vragen om een ​​sterker voorstel voor Corporate Sustainability - CIDSE

Meer dan 220 maatschappelijke organisaties pleiten voor een sterker voorstel voor duurzaam ondernemen

Het voorstel van de Europese Commissie moet worden aangescherpt om een ​​einde te maken aan de schade door bedrijven aan mensenrechten, milieu en klimaat.Op 23 februari 2022 heeft de Europese Commissie uitgebracht haar voorstel voor een richtlijn inzake Corporate Sustainability Due Diligence. Deze richtlijn zou een mijlpaal kunnen zijn in het terugdringen van de negatieve effecten van bedrijven op werknemers, gemeenschappen en het milieu wereldwijd. Als reactie daarop verwelkomen meer dan 220 NGO's en vakbonden van over de hele wereld het voorstel als een essentiële en langverwachte stap in de richting van bedrijfsverantwoordelijkheid, verantwoord zakelijk gedrag en toegang tot de rechter.

Het voorstel bevat echter aanzienlijke tekortkomingen die het risico kunnen lopen dat de richtlijn de positieve impact bereikt die mensen, de planeet en het klimaat dringend nodig hebben. De ondergetekende mensenrechten-, arbeids- en milieuorganisaties en -netwerken roepen het Europees Parlement en de EU-lidstaten op om de tekst te versterken in overeenstemming met wat EU-burgers, -werkers en -gemeenschappen die wereldwijd door bedrijfsmisbruik worden getroffen, vocaal en publiekelijk hebben geëist.

De gezamenlijke verklaring schetst onze gezamenlijke standpunten over hoe het voorstel kan worden verbeterd om te garanderen dat de wet effectief schade aan de mensenrechten, het milieu en het klimaat door bedrijven zal voorkomen; en bieden slachtoffers van bedrijfsmisbruik toegang tot effectieve rechtsmiddelen.


Fotocredit: ECCJ

Deel deze inhoud op sociale media