De inzet voor mens en planeet verhogen - CIDSE

De inzet voor mens en planeet verhogen

CIDSE EN ZIJN LEDEN MAKEN EEN BELEIDSBELEID OM PRAKTISCHE SUGGESTIES TE STELLEN OM HET VOORSTEL VAN DE EUROPESE COMMISSIE DUURZAAMHEID DUE DILIGENCE (CSDD) TE VERBETEREN


Drie jaar later de ramp die het leven stal van minstens 272 mensen in Brumadinho, Minas Gerais, Brazilië, CIDSE en de Commissie van Bisschoppenconferenties op de Europese Unie gehost een karavaan uit Latijns-Amerika, inclusief overlevenden van die tragedie. Ondanks het ongekende geweld en trauma dat het heeft losgelaten op de huidige en toekomstige generaties van de lokale gemeenschappen, is het bedrijf dat voornamelijk verantwoordelijk was voor de ramp, VALE, grotendeels aan zijn verantwoordelijkheden ontsnapt. Toch wordt de verantwoordelijkheid voor de tragedie internationaal gedeeld, aangezien het Duitse auditbedrijf dat de door VALE beheerde dam als veilig heeft gecertificeerd, TÜV SÜD, is momenteel in Duitsland aangeklaagd door slachtoffers

Op 15 januari 2022 beleefde Peru een van de belangrijkste milieurampen in zijn geschiedenis. Tijdens een transportoperatie ongeveer 1.65 miljoen ton ruwe olie is gemorst in de nationale wateren langs de kust van La Ventanilla (regio Callao), 30 km ten noorden van Lima gelegen en beroemd om zijn mariene biodiversiteit die wordt gehost door twee beschermde reservaten. De olie was bestemd voor een raffinaderij van het Spaanse bedrijf Repsol en werd vervoerd door de Italiaanse tanker Mare Doricum. Het is onduidelijk wat de langetermijneffecten van de lekkages zullen zijn, maar lokale vissers en gemeenschappen hebben al te maken met een verlies van levensonderhoud en de vernietiging van hun omgeving. 

De negatieve effecten van bedrijfsactiviteiten zijn een realiteit voor mensen en gemeenschappen over de hele wereld. EU-bedrijven, die zijn opgenomen in wereldwijde waardeketens van productie en winning, dragen aanzienlijke verantwoordelijkheden voor dergelijk misbruik.

CIDSE, haar leden en bondgenoten pleiten al jaren voor de invoering van verplichte mensenrechten- en milieu-due diligence-wetgeving (mHREDD) in de Europese Unie die ook de toegang tot de rechter vergemakkelijkt voor degenen die worden getroffen door bedrijfsmisbruik. in 2020, meer dan 230 katholieke bisschoppen lid geworden van maatschappelijke organisaties en burgers bij het vragen om verplichte mensenrechten- en milieuwetgeving inzake due diligence.

Het voorstel voor Corporate Sustainability Due Diligence (CSDD) van de Europese Commissie (EC) is een belangrijke stap in de richting van zinvolle wetgevende maatregelen om de bedreiging van bedrijfsactiviteiten voor de mensenrechten en de planeet aan te pakken. Echter, het zal geen transformatieve en significante veranderingen teweegbrengen als belangrijke tekortkomingen van de tekst niet worden aangepakt.

Samen met zijn leden roept CIDSE het Europees Parlement en de lidstaten op om de tekst aanzienlijk te verbeteren om de Europese economie op weg te helpen naar echte duurzaamheid en een wereldwijd voorbeeld te stellen.

De CSDD zou een game-changer kunnen zijn, of het zou voor bedrijven de zoveelste kans kunnen zijn om duurzaamheid en sociale impact om te zetten in marketinginstrumenten, waarbij alleen lippendienst wordt bewezen aan de eisen van inheemse volkeren, experts, activisten en niet-gouvernementele organisaties. Het is nu aan de medewetgevers om aan hun verwachtingen te voldoen.AANVULLENDE LEZING
CIDSE-factsheet over het voorstel voor de Europese Corporate Sustainability Due Diligence (CSDD) richtlijn (Mei 2022)

Deel deze inhoud op sociale media