Uitzettingen van Palestijnse families uit Masafer Yatta stoppen - CIDSE

Stopzetten van uitzettingen van Palestijnse families uit Masafer Yatta

CIDSE oproep tot actie

Op 4 mei 2022 keurde het Israëlische Hooggerechtshof de uitzetting goed van meer dan 1 400 Palestijnse mannen, vrouwen en kinderen uit 12 dorpen in de regio Masafer Yatta, in de zuidelijke Hebron Hills-regio van de Westelijke Jordaanoever in het bezette Palestijnse gebied.[1].
In zijn uitspraak zei het Hof dat het had vastgesteld dat de dorpelingen geen permanente bewoners van het gebied waren toen het Israëlische leger het in de jaren tachtig voor het eerst tot schietzone verklaarde - ondanks uitgebreid bewijs van het tegendeel.[2]  CIDSE en haar leden dringen er bij de EU en alle lidstaten op aan om de families te beschermen die dreigen te worden uitgezet door de Israëlische regering te eisen de uitzettingsbevelen ongedaan te maken en te voorkomen dat er nog meer nederzettingen in de regio worden gebouwd.

Context

De bevolking van Masafer Yatta wordt bedreigd met uitzettingen sinds de eenzijdige aanwijzing van het gebied door de Israëlische regering in 1981 als vuurgebied.[3] In 1999 werden de dorpelingen uit hun huizen gezet, maar kwamen terug nadat een bevel ingediend bij het Israëlische Hooggerechtshof hun terugkeer toestond in afwachting van de uitspraak van hun zaak. Na 21 jaar lange juridische strijd was het uiteindelijk het Hooggerechtshof dat op 4 mei 2022 uitspraak deed tegen de gemeenschap, waardoor de regering de dorpelingen dakloos en zonder toegang tot hun middelen van bestaan ​​kon maken.

Deze ontruimingen zijn bedoeld om ruimte te creëren voor de introductie van 4 nieuwe nederzettingen in het zuiden van Hebron Hills[4], het voortzetten van het agressieve nederzettingenbeleid van Israël in het bezette Palestijnse gebied, met als eindresultaat een proces van bevolkingsoverdracht. Het meest recente plan van Israël voor de uitbreiding van de nederzettingen vertegenwoordigt zulke flagrante schendingen van het internationaal recht dat ze berispt werden door de doorgaans sympathieke Amerikaanse regering.[5]

Het gebied van Masafer Yatta was bovendien de plaats van geweld door kolonisten gericht op het intimideren van Palestijnen uit hun huizen, met het meest flagrante incident vorig jaar toen tientallen kolonisten dorpelingen stenigden, eigendommen vernielden en 12 mensen verwondden, waaronder een 3-jarige oude jongen[6]. Deze context van geweld is aangemoedigd door het Israëlische leger, dat werkeloos toekijkt tijdens de daden van agressie door Israëlische kolonisten en dat ook actief mensenrechtenverdedigers in de regio onderdrukt. Als voorbeeld van dit patroon van repressie vielen soldaten op 8 mei 2022 freelance verslaggever Basil al-Adraa aan terwijl hij verslag deed van de tenuitvoerlegging van een gedwongen sloopbevel.[7] Basil zelf woont in een van de dorpen onder dreiging van ontruiming.

Door door te gaan met zijn agressieve ontruimings- en nederzettingenbeleid, schendt Israël een flagrant gebrek aan respect voor art. 49 van de IV Conventie van Genève, evenals Resolutie 2334 van de VN-Veiligheidsraad.[8] Bovendien voedt het de Israëlische feitelijke annexatie van het Palestijnse grondgebied nog verder, waardoor Palestijnse zelfbeschikking onmogelijk wordt.

Concluderend dringt CIDSE er bij de EU en haar lidstaten op aan om: 

  1. Neem onmiddellijk maatregelen om de Palestijnen in Masafer Yatta te beschermen die het risico lopen op massale gedwongen overdracht in strijd met het internationaal humanitair recht.
  2. Roep de Israëlische autoriteiten op om de rechten van journalisten en mensenrechtenverdedigers in de bezette Palestijnse gebieden.
  3. Implementeren van regelgeving die de handel met illegale nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden verbiedt.
  4. Ondersteun actief verantwoording voor schendingen van het internationaal recht door alle partijen, inclusief het beschermen van het werk en de onafhankelijkheid van het Internationaal Strafhof (ICC).


[1] https://www.btselem.org/press_release/20220505_international_community_must_prevent_the_forceible_transfer_of_masafer_yatta_communities_approved_by_hcj
[2] Documenten van het Israëlische Ministerie van Defensie waaruit blijkt dat het gebied vóór 1967 door Palestijnse dorpelingen was bewoond (https://law.acri.org.il/en/2016/02/21/firing-zone-918-infosheet/)
[3] https://law.acri.org.il/en/2016/02/21/firing-zone-918-infosheet/
[4] https://www.middleeasteye.net/news/israels-new-settlement-build-blatant-challenge-us-says-palestinian-authority
[5] https://www.france24.com/en/live-news/20211026-in-biden-shift-us-denounces-israel-on-settlements
[6] https://www.haaretz.com/israel-news/.premium-masked-settlers-attack-palestinians-with-stones-injuring-12-including-3-year-old-1.10249163 
[7] https://www.972mag.com/soldiers-violence-basil-al-adraa/
[8] Volgens resolutie 2334 van de VN-Veiligheidsraad wordt erkend dat het Palestijnse grondgebied van de Westelijke Jordaanoever onder Israëlische militaire bezetting staat, waarbij elke ontruiming of uitbreiding van nederzettingen wordt aangemerkt als een schending van het internationaal recht.

Foto: dorp Khirbet Jenbah in Masafer Yatta. Credits: Oren Ziv, Activestills, 2013

Deel deze inhoud op sociale media