Wij behoren tot het land - CIDSE

Wij behoren tot het land

10 jaar van de ambtstermijnrichtlijnen: staten moeten toenemende ongelijkheden aanpakken en landbouwhervorming doorvoeren om het recht op land te realiseren

CIDSE sluit zich aan bij meer dan 100 organisaties van kleinschalige voedselproducenten, inheemse volkeren, arbeiders, stedelijke gemeenschappen en het maatschappelijk middenveld, en roept staten en de Verenigde Naties op om te voldoen aan hun verplichtingen om het recht op land te realiseren.De verklaring Wij behoren tot het land markeert de tiende verjaardag van de Vrijwillige richtlijnen voor verantwoord beheer van grondbezit, visserij en bossen in de context van nationale voedselzekerheid. De goedkeuring van de richtlijnen door de Verenigde Naties in 2012 zorgde voor de formele verankering van het beheer van natuurlijke hulpbronnen in mensenrechten en de internationale erkenning van het recht op land. Basisorganisaties hebben de richtlijnen gebruikt om hun strijd voor sociale, ecologische, gender- en intergenerationele rechtvaardigheid te bevorderen.

Maar tien jaar later hebben gemeenschappen over de hele wereld nog steeds te maken met landroof, uitsluiting en geweld. De concentratie van de controle over land en andere natuurlijke hulpbronnen in handen van bedrijven, financiële investeerders en andere machtige actoren heeft alarmerende snelheden bereikt.

Deze verklaring werd vrijgegeven voorafgaand aan de FAO en het Comité voor Wereldvoedselzekerheid (CFS) officieel evenement voor het jubileum van de Tenure Guidelines op 27 mei 2022.

Contactpersoon: Jose Emmanuel Yap, landrechtenfunctionaris (yap(at)cidse.org)


Omslagfoto: Een parelgierstboer met een deel van haar oogst, ICRISAT, Creative Commons.

Deel deze inhoud op sociale media