De Westelijke Jordaanoever loopt het risico geconfronteerd te worden met de grootste bevolkingsoverdracht sinds 1967 - CIDSE

De Westelijke Jordaanoever dreigt te worden geconfronteerd met de grootste bevolkingsoverdracht sinds 1967

Op 4 mei 2022 gaf het Israëlische Hooggerechtshof groen licht aan: gedwongen uitzetten rond 1200 mensen – inclusief 500 kinderen - oppompen van de regio van Masafer Yatta (Westelijke Jordaanoever). Dit zou de grootste daad van gedwongen overdracht in de bezette Palestijnse gebieden zijn territoriumy De ontruimingen zijn bedoeld om de regio vrij te maken voor de uitvoering van: 4000 nieuwe nederzettingen eenheden

Gedwongen uitzettingen en nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zijn illegaal volgens het internationaal recht. De beslissing van het Israëlische Hooggerechtshof om deze bevolkingsoverdracht toe te staan, is gebaseerd op het argument dat de dorpelingen geen permanente bewoners waren toen het gebied in 1981 tot vuurgebied werd uitgeroepen - ondanks uitgebreid bewijs van het tegendeel (meer informatie hier).  

De regio is het toneel geweest van geweld en intimidatie door kolonisten om de Palestijnen uit Masafer Yatta te verdrijven door middel van voortdurende bedreigingen en pesterijen. Een van de ernstigste incidenten vond plaats afgelopen jaar, toen meer dan 80 kolonisten een van de dorpen in de regio bestormden en een 3-jarige jongen verwondden.  

In zijn encycliek Alle broers, Paus Franciscus roept ons op om elkaar als broeders en zusters te behandelen en om de universele mensenrechten in ons gemeenschappelijk huis te respecteren. CIDSE hoopt en bidt dat koloniale houdingen nog steeds kunnen worden gestopt, waardoor het leven en de waardigheid van de gemeenschappen van Masafer Yatta worden gewaarborgd. 

CIDSE is sterk gekant tegen deze bevolkingsoverdracht en roept alle politieke leiders op om onmiddellijk stappen te ondernemen om de Palestijnen in Masafer Yatta te beschermen. Ondanks enkele positieve politieke reacties - onder meer van de Amerikaanse ambassadeur bij de VN en de EU-woordvoerder, werden er geen praktische maatregelen genomen om verdere ontruiming of uitbreiding van nederzettingen in het gebied te stoppen.  

De volgende verslaggevers en activisten zijn in het gebied gevestigd en beschikbaar voor interviews en voor het organiseren van bezoeken ter plaatse:   

Contacten bij CIDSE:

  • Valentina Pavarotti, communicatiemanager; Pavarotti(at)cidse.org
  • Bernardo Kaiser, beleidsmedewerker Israël en bezette Palestijnse gebieden; Kaiser(at)cidse.org

Foto: Al-Mafkara, Masafer Yatta, december 2021, Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen 4.0 International

Deel deze inhoud op sociale media