Opkomen tegen landroof - CIDSE

Opkomen tegen landroof

Een Afrikaanse delegatie organiseert een demonstratie voor het hoofdkantoor van het Belgische bedrijf SIAT om hun land terug te winnen en respect voor de mensenrechten te eisen 


PERSBERICHT, 22 juni 2022

Op woensdag 22 juni begaf een delegatie van gemeenschappen uit Ivoorkust, Ghana en Nigeria, vergezeld van lokale en Belgische NGO's, zich naar het hoofdkantoor van SIAT-Group in Brussel. De delegatie overhandigde een brief aan de ambtenaren van het Belgische bedrijf om het innemen van hun land en de schending van hun rechten aan de kaak te stellen. Ze eisten dat elke dialoog plaatsvindt in de getroffen regio's en op een inclusieve, eerlijke en transparante manier. De actieve deelname van lokale gemeenschappen is essentieel voor de ontwikkeling van een eerlijk verhaalsproces. 


Vijf vertegenwoordigers van de gemeenschap en het maatschappelijk middenveld uit Ghana, Nigeria en Ivoorkust zijn in Brussel om landroof door een Belgisch rubber- en palmoliebedrijf, SIAT (Société d'investissement pour l'agriculture tropicale), en de negatieve impact ervan op de lokale bevolking aan de kaak te stellen.

Ze organiseerden een mobilisatie voor de kantoren van het bedrijf in Zaventem. Borden, spandoeken, slogans, de berichten waren unaniem: “Geef ons ons land terug”, “Nee tegen ontbossing voor industriële plantages”, “Mensenrechten voor winst”. Er werd een symbolisch moment georganiseerd, met rode handafdrukken op een stapel banden. De boodschap is duidelijk: "We willen niet sterven voor je rubber". Ten slotte lazen de getroffen gemeenschappen – in het Frans en Engels – de brief voor die ze aan de CEO van SIAT overhandigden. De brief luidt: “Wij zijn van mening dat elke discussie tussen de SIAT GROUP, de mensen die door zijn activiteiten worden beïnvloed en de vertegenwoordigers van hun belangen, rechtstreeks ter plaatse moet plaatsvinden. Als dergelijke communicatie plaatsvindt, moet deze transparant, eerlijk, inclusief en te goeder trouw zijn. '

SIAT is een van de vijf grote bedrijven die 75% van de oliepalmplantages in Afrika in handen hebben. Het verkoopt zijn palmolieproducten aan grote multinationals zoals Unilever en Nestlé, en zijn rubberproducten voeden de toeleveringsketens van internationale bandenreuzen zoals Michelin en Goodyear.

− Persbericht waarin het bezoek van de delegatie wordt aangekondigd
− Foto's van het evenement
– Video van het evenement:

Krediet: CNCD-11.11.11


SAMENSTELLING VAN DE DELEGATIE

  • Gladys Omorefe Osaghae (Nigeria): boer, gemeenschapsleider en secretaris van een vrouwengroep uit de Obaretin-gemeenschap. Lid van de Integrated Rice Farmers Association of Nigeria (IRFAN).
  • Sinan Ouattara Issifou (Ivoorkust): vertegenwoordiger van de lokale gemeenschappen van Famienkro, woordvoerder van de koning van Andoh en voorzitter van de Alliantie voor Duurzame Ontwikkeling en Milieu (ADDE).
  • Daleba Nahounou Pierre Lautti (Ivoorkust): hoofd van “Social Justice” en programma's binnen de vereniging Jeunes Volontaires pour l'Environnement (JVE) – Ivoorkust
  • Rita Uwaka (Nigeria): Forest & Biodiversity programmacoördinator bij Friends of the Earth Africa
  • Wijsheid Koffi Adjawlo (Ghana): uitvoerend directeur van de vereniging Youth Volunteers for the Environment – ​​Ghana 

EXTRA INFORMATIE

CONTACTEN

Belgische pers
Hélène Capocci, Entraide & Fraternité
T: +32 2 227 67 07 – helene.capocci@entraide.be

Europese pers
Valentina Pavarotti, CIDSE
T: +32 477 04 63 88 – pavarotti@cidse.org

Afrikaanse pers
Sinan Ouattara Issifou (Frans), vertegenwoordiger van de lokale gemeenschappen van Famienkro, Ivoorkust
T: +225 0707364967 – lupote86@gmail.com  
Daleba Nahounou Pierre Lautti (Frans), Jeugdvrijwilligers voor het milieu, Ivoorkust
T: 225 0747272953 + nahounou24@yahoo.fr
Wijsheid Koffi Adjawlo (Engels), Jongerenvrijwilligers voor het milieu, Ghana
T: +233249648407 – adzawlo01@yahoo.fr  

Rita Uwaka (Nigeria) (Engels) : Forest & Biodiversity programmacoördinator bij Friends of the Earth Africa T: +2348034553503 – riouwaka@gmail.com
Omslagfotocredits: Arnaud Ghys, CNCD-11.11.11

Deel deze inhoud op sociale media