Vrouwen en leiderschap - CIDSE

Vrouwen en leiderschap

Geloof in wie je bent en help anderen in zichzelf te geloven
Door Caoimhe de Barra, Chief Executive Officer, Trócaire

'Een leider is iemand die in je gelooft en die je in jezelf laat geloven'.  

Toen ik dat citaat enkele jaren geleden voor het eerst las, moest ik meteen denken aan mijn eigen ervaring met het worden ondersteund door uitstekende leiders.  

Wat ik leerde door na te denken over hoe ze me hadden geholpen, was dat als je leiderschapskwaliteiten in een persoon ziet, vooral een vrouw, en je hen wilt helpen ontwikkelen, je expliciet moet zijn over wat je ziet. We zijn nog steeds geconditioneerd als vrouwen om onze waarde en onze waarde te onderschatten; om onze ideeën en bijdragen te onderschatten; terughouden; om al onze tekortkomingen te overwegen en hoe anderen ons zouden kunnen zien, in plaats van onze sterke punten te centreren. 

Ik kan me duidelijk de handvol momenten in mijn werkende leven herinneren waarop iemand zei waarom ze dachten dat ik in staat was om iets te doen waarvan ik dacht dat het te ontmoedigend was, of waar ik niet eens over had nagedacht om mezelf voor te stellen. De mensen die me die inzichten gaven, waren over het algemeen vrouwen. Meestal waren ze iets ouder dan ik, of waren ze mijn leeftijdsgenoten. Ze hadden het pad bewandeld dat ik bewandelde. Ze gaven allemaal specifieke voorbeelden waarom ik ergens toe in staat was. Daarom geloofde ik ze. Ik geloofde omdat het tastbaar was en ik de waarheid ervan kon voelen. Ik kon het niet ontkennen omdat ze me het bewijs hadden geleverd en me mijn eigen angsten onder ogen moesten zien. 

We hebben allemaal angsten, maar het ergste wat iemand kan doen, is je angsten laten verminderen wie je bent en je ervan weerhouden om niet alleen je eigen dromen te verwezenlijken, maar ook om een ​​betere wereld te bereiken voor mensen die worden gemarginaliseerd en wier mensenrechten worden geschonden.  

Zoals de beroemde romanschrijver Alice Walker zei: 'De meest voorkomende manier waarop mensen hun macht opgeven, is door te denken dat ze die niet hebben'. We moeten vrouwen ondersteunen om hun macht te ontsluiten door hen concrete redenen te geven om in zichzelf te geloven en door hen te helpen de onvermijdelijke obstakels te overwinnen die op hun pad zullen komen.  

Het verhaal van een vrouw kan dit verder uitleggen en het in een bredere context plaatsen van hoe transformatieve verandering te bereiken.  

Aminata Kamara is plaatsvervangend leider van het dorp Konta Bana, het hoofdkwartier van Marampa in het district Port Loko, in het noordwesten van Sierra Leone. Aminata werd de eerste vrouw die ooit werd gekozen voor deze invloedrijke rol op 10th Februari 2020.  

Aminata, een getrouwde moeder van vier kinderen, is een van de 25 vrouwen die een vrouwenboerengroep vormen in Konta Bana, bekend als Tamareneh Women Farmer's Association. Aminata werd geselecteerd als de kandidaat van de groep voor plaatsvervangend dorpshoofd voorafgaand aan de laatste verkiezingen. Het bereiken van gendergelijkheid in Sierra Leone is altijd een uitdaging geweest, en de verkiezingscampagne van Aminata verliep niet zonder terugslag van de mannen tegen wie ze het moest opnemen. 

In de aanloop naar de verkiezingen lanceerden mannelijke kandidaten een publieke lastercampagne tegen haar om haar verkiezingshoop te saboteren. Ze beweerden dat haar kandidatuur illegaal was en maakten voortdurend minachtende opmerkingen tegen haar vanwege haar geslacht. 

Ondanks deze tegenslagen gingen Aminata en haar aanhangers moedig door. Tijdens de campagne betwistten Aminata en haar aanhangers de negatieve percepties van vrouwen aan de macht en benadrukten ze de problemen waarmee vrouwen in het dagelijks leven worden geconfronteerd. Hierdoor kon ze haar campagne voor meer vrouwenstemmen in de politiek versterken.

Het was een fel bevochten verkiezing, maar Aminata kwam als beste uit de bus en werd uitgeroepen tot plaatsvervangend leider van Konta Bana. Over het winnen zei Aminata: "Ik ben erg blij dat ik tot plaatsvervangend hoofd ben gekozen. Dit is de eerste keer dat een vrouw is aangesteld in zo'n belangrijke besluitvormingsruimte in mijn gemeenschap." Het succes van Aminata betekende een baanbrekende verandering voor vrouwen in haar geboorteland Sierra Leone. Van de ene op de andere dag werd ze een rolmodel voor andere vrouwen en meisjes met leiderschapsaspiraties.  

Wat heeft haar in staat gesteld om in die positie te komen?  

Haar eerste uitdaging zou zelfvertrouwen zijn geweest. Haar groep vrouwen – Tamareneh Women Farmer's Association – steunde haar volledig. Ze werd door een aardverschuiving gekozen als kandidaat van de groep. 

Haar tweede uitdaging zouden de mannen in haar eigen leven en in de gemeenschap zijn geweest. Amina en haar collega's werden ondersteund door de lokale partner van Trócaire, het Centrum voor Democratie en Mensenrechten (CDHR). CDHR leidde trainingen voor Aminata en haar collega's en ondersteunde hen om hun mannelijke collega's te betrekken bij het aanpakken van problemen waarmee ze worden geconfronteerd, zoals toegang tot en eigendom van land, en de inclusie van vrouwen op besluitvormingsniveaus. Aminata en haar collega's werden geholpen om te bepalen hoe mannen effectief kunnen worden betrokken en om hun steun voor vrouwen bij verkiezingen te krijgen. Tijdens de hele campagne werkte CDHR met Aminata om haar campagne te ondersteunen en te versterken door middel van gerichte training in leiderschap, spreken in het openbaar en hoe ze haar netwerk kan mobiliseren voor succes.  

Tegelijkertijd ondersteunde Trócaire's partner SEND de eerste volledig vrouwelijk radiostation, die boeiende programma's uitzond die zowel vrouwen aanmoedigden om zich kandidaat te stellen als die hielpen bij het opbouwen van steun onder mannelijke en vrouwelijke kiezers voor vrouwelijke kandidaten.

Doris Moriba, voorzitter van een jonge vrouwengroep, deelt haar mening tijdens het programma Insai Salone op Nyapui Radio. Fotocredit: STUUR Sierra Leone


Wereldwijd zijn vrouwen ondervertegenwoordigd op alle besluitvormingsniveaus, en het bereiken van gendergelijkheid in het politieke leven is nog ver weg. Bij de huidige veranderingssnelheid, zal gendergelijkheid bij staatshoofden en regeringsleiders pas over 130 jaar worden bereikt. Gendergelijkheid in nationale wetgevende instanties zal niet vóór 2063 worden bereikt.   

We moeten vrouwen aanmoedigen om in zichzelf te geloven. De volgende keer dat je een kans ziet, vertel een vrouw dan precies wat ze goed doet, geef haar voorbeelden van waar je haar sterke punten in actie hebt gezien. Moedig haar aan om haar eigen angsten onder ogen te zien en geef haar de steun die ze nodig heeft om ermee om te gaan, wat ze ook mogen zijn. Steun haar en je bouwt aan een betere wereld voor iedereen.  


Over de auteur 
Caoimhe de Barra is sinds oktober 2018 Chief Executive Officer van Trócaire, de lidorganisatie van CIDSE in Ierland en lid van het CIDSE Executive Committee.  
Ze heeft tussen 1997 en 2015 voor Trócaire gewerkt in verschillende rollen, waaronder als directeur van de internationale divisie (2011-2015). Ze werkte van 2015 tot 2018 ook als Country Director voor Concern Worldwide in Malawi.   
Eerder dit jaar ontving ze de afbeelding PwC 'Sociaal Ondernemer van het Jaar'' Toekenning samen met Dr. Suzanne McClean van Rosabel's Rooms. 

 


Coverfoto: Plaatsvervangend leider Aminata Kamara, afgebeeld met haar drie dochters, is een rolmodel geworden voor de vrouwen van Konta Bana in Sierra Leone. Krediet: Trócaire 

Deel deze inhoud op sociale media