Afrikaanse klimaatdialogen - Op weg naar COP27 - CIDSE

Afrikaanse klimaatdialogen - Op weg naar COP27

NIEUW! COMMUNIQUE UITGEBRACHT OP 17 OKTOBER

Een groep actoren uit de kerk en het maatschappelijk middenveld lanceerde de Afrikaanse klimaatdialogen, een proces om na te denken over de belangrijkste onderwerpen die Afrika aangaan in de richting van de VN-klimaatconferentie (COP27) in Sharm el-Sheikh, Egypte.

De African Climate Dialogues is een initiatief dat actoren van de kerk en het maatschappelijk middenveld samenbrengt, evenals bondgenoten, waaronder gemeenschappen en religieuze leiders van het hele Afrikaanse continent en Europese organisaties. Tijdens deze dialogen zullen we de Afrikaanse realiteit, persoonlijke ervaringen en perspectieven delen over belangrijke onderwerpen met betrekking tot de COP27 die gepland staat van 7 tot 18 november 2022.

Ze zullen de vorm aannemen van een reeks bijeenkomsten over belangrijke onderwerpen in de periode augustus-september 2022, waarbij deskundige deelnemers worden uitgenodigd om hun perspectieven te delen, prioriteiten te bespreken en oplossingen aan te dragen. De resultaten van deze dialogen zullen voorafgaand aan en tijdens COP27 worden gedeeld via een gezamenlijk communiqué, die voortdurende pleitbezorging zal ondersteunen met een gemeenschappelijke stem (samengesteld uit input van de klimaatrealiteit ter plaatse, spirituele en technische reflecties) gericht op regeringen op nationaal, regionaal en internationaal niveau.

Geïnspireerd door de oproep van paus Franciscus om synodaliteit (samen op reis in dialoog), zullen deze participatieve dialogen reflecteren op de klimaatrealiteit door de lens van katholieke sociale leerstellingen, evenals klimaatwetenschap, waarbij concrete beleidsresultaten worden gedestilleerd voor COP27 in Sharm el-Sheikh. De dialogensessies zijn toegankelijk op uitnodiging. Aarzel niet om contact op te nemen met de belangrijkste contactpersonen hieronder als u geïnteresseerd bent om deel te nemen aan de sessie.

De volgende sessies maken deel uit van de dialogen:

 • Valse oplossingen en het Congobekken – 19 juli - Lees hier de nieuwsbrief na deze sessie.
  Er is een groeiende bezorgdheid dat veel van de klimaatoplossingen die worden voorgesteld voor en in Afrika de milieu-integriteit niet beschermen en behouden, noch de klimaatbestendigheid bevorderen zoals bedoeld, maar in plaats daarvan de resterende natuurlijke hulpbronnen in Afrika, met name het Congobekken, blijven bedreigen. Deze sessie is gericht op het identificeren en ondervragen van verschillende vormen van steeds meer ondersteunde valse oplossingen die afleiding veroorzaken in het wereldwijde klimaatdiscours van bos en biodiversiteit, voedsel en landbouw, energie en extractieven, en bedrijfssectoren onder vertegenwoordigers van de overheid, kerkelijke actoren, de media, en de achterban. Ze krijgen de kans om reeds bestaande valse oplossingen aan te wijzen en een kritische analyse te geven van hun mazen. De stemmen van de gemeenschap zullen worden versterkt door nog een sessie te wijden aan het horen van getuigenissen vanaf de grond. In de eerste sessie zullen met name grassroots-mobilisten uit Congo, Mozambique, Nigeria en Zuid-Afrika de kans krijgen om hun verhalen te delen over hoe ze zijn beïnvloed door de reeds geïdentificeerde valse oplossingen.
  Sleutelcontactpersoon: Caroline Kiiru – Laudato Si' Movement (caroline(at)laudatosimovement.org).
 • Voedselsystemen, Landbouw & Adaptatie – 10 augustus- Lees hier de nieuwsbrief na deze sessie.
  De landbouw is een kritische speler in het klimaatsysteem. Experts hebben ontdekt dat het 19-29% bijdraagt ​​aan de totale uitstoot van broeikasgassen. Dit is niet de enige zorg; landbouw is kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. Momenteel worden miljoenen mensen in de Sahel, de Hoorn en het oosten van Afrika getroffen door acute voedselonzekerheid als gevolg van onbetrouwbare regenval. Bovendien wordt het huidige voedselsysteem verder bedreigd door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, die de diepe kwetsbaarheid van lage-inkomenslanden heeft blootgelegd door verstoringen van de toeleveringsketen en pieken in de voedselprijzen. Naarmate de wereldbevolking toeneemt, neemt de vraag naar voedsel toe. Ervaringen van lokale actoren in Afrika tonen aan dat voedselsoevereiniteit door de bevordering van agro-ecologie oplossingen biedt voor de klimaatcrisis en kan helpen de voedselsystemen te transformeren om met klimaatverandering om te gaan. Aangezien COP27 over financiën en implementatie zal gaan, is het van cruciaal belang om aan te tonen waarom agro-ecologie moet worden opgenomen als een voedselsysteembenadering in nationaal bepaalde bijdragen, terwijl het wordt ondersteund door klimaatfinanciering. Dit virtuele evenement biedt een platform om de Afrikaanse context te bespreken en de mogelijke lokale oplossingen die kunnen worden opgeschaald om de huidige klimaatcrisis aan te pakken. De organisatoren van evenementen erkennen het belang van het lokaliseren van klimaatactie door ervoor te zorgen dat de stem van kleine boeren wordt gehoord. De deelnemers zullen transformatieve lokale oplossingen bespreken die de aanpassing aan de klimaatverandering verbeteren met respect voor het klimaat, de biodiversiteit en de mensenrechten.
  Sleutelcontactpersoon: Lucy Esipila – Caritas Afrika (lucy.esipila(at)caritas-africa.org)

 • Klimaatfinanciering – 31 augustus – Lees hier de nieuwsbrief na deze sessie.
  De huidige toezeggingen voor klimaatfinanciering komen niet in de buurt van de geschatte behoefte, de mobilisatie van fondsen blijft ver achter bij de toezeggingen, fondsen die worden gemobiliseerd komen vaak in ongepaste vormen (concessionele of niet-concessionele leningen in plaats van subsidies), en minder dan de helft van de toegewezen financiering daadwerkelijk wordt uitbetaald. Ook is er een uitgesproken behoefte aan klimaatfinanciering voor veel ontwikkelingslanden om te voldoen aan hun mitigatie- en aanpassingsacties, met name in Afrika, maar de beschikbare financiering bereikt niet de meest kwetsbare landen en gemeenschappen waar ze het meest nodig zijn. Voor effectieve en rechtvaardige klimaatactie moet klimaatfinanciering worden begrepen binnen de bredere financiële context in Afrika. Er is een uitgesproken behoefte aan klimaatfinanciering voor ontwikkelingslanden om hun mitigatie- en aanpassingsdoelstellingen te halen, met name in Afrika, maar de beschikbare financiering bereikt niet de meest kwetsbare landen en gemeenschappen waar ze het meest nodig zijn. De huidige toezeggingen voor klimaatfinanciering komen niet in de buurt van de geschatte behoefte, de mobilisatie van fondsen blijft ver achter bij de toezeggingen, fondsen die worden gemobiliseerd komen vaak in ongepaste vormen (concessionele of niet-concessionele leningen in plaats van subsidies), en minder dan de helft van de toegewezen financiering daadwerkelijk wordt uitbetaald. Het doel van deze sessie is om het belang van klimaatfinanciering voor Afrika te onderzoeken, waarbij de nadruk wordt gelegd op de noodzaak om bestaande doelen te bereiken, de rol van schulden en toegang tot financiering.
  Sleutelcontact: Bryan Galligan – JENA (jeoresearchpolicy(at)jesuits.africa)

 • Verlies en schade – 8 september – Lees hier de nieuwsbrief na deze sessie.
  De kwestie van Loss & Damage kreeg een schot in de arm op COP26 in Glasgow. Loss & Damage is niet langer alleen een prioriteit van de meest getroffen landen, maar krijgt nu aandacht van klimaatactoren over de hele wereld. Voor veel voorstanders van actie op dit gebied is deze verschuiving van aandacht naar Loss & Damage een welkome hernieuwde aandacht binnen de UNFCCC om de klimaatcrisis te zien door de lens van de mensen die al de gevolgen ervan ondervinden. Dit evenement zal het concept van verlies en schade op een toegankelijke manier onderzoeken, ten behoeve van beleidsmakers, campagnevoerders, praktijkmensen en burgers van over de hele wereld door na te denken over wat het betekent vanuit het perspectief van gemeenschappen die al getroffen zijn door klimaateffecten door de lens van de katholieke sociale leer, en een platform bieden voor het uiten van een duidelijke visie op wat er op COP27 op dit punt moet gebeuren.
  Belangrijkste contactpersoon: Ben Wilson – SCIAF (bwilson@scaf.org.uk)
  Achtergrondlezing: Reageren op de tekenen van de tijd: een theologische reflectie op verlies en schade

 • Klimaatgeïnduceerde migratie en verplaatsing – 15 september – Lees hier de nieuwsbrief na deze sessie.
  Deze sessie over de Afrikaanse klimaatdialogen heeft tot doel om tussen NGO's en op geloof gebaseerde organisaties uit Afrika, Europa en andere regio's te bespreken hoe de grondoorzaken van ontheemding door milieu en klimaatverandering, aanpassing aan de gevolgen van klimaatverandering en bescherming van de mensenrechten van mensen kunnen worden aangepakt. gedwongen uit hun huizen verdreven, onder meer via verlies- en schademechanismen.
  De sessie heeft tot doel de belangrijkste pleitbezorgingsboodschappen uit te werken voor de komende COP27 in Egypte, door te benadrukken welke besluiten en gedurfde acties de staten die partij zijn bij het UNFCCC moeten nemen om de diepere oorzaken en gevolgen van klimaatverandering en aantasting van het milieu op zowel mens als planeet aan te pakken, in het bijzonder op de armsten en meest kwetsbaren, zoals vrouwen en meisjes, kinderen en jongeren, mensen met een handicap, lokale gemeenschappen en inheemse volkeren. Dit zal leiden tot het koppelen van de milieubenadering aan maatschappelijke vraagstukken, waarbij vooral de stemmen van de toekomst centraal staan. Het zal zich ook richten op de speciale rol van de gelovige mensen bij het realiseren van een succesvolle COP27 en het plaatsen van de planeet op een pad naar veerkracht.
  Sleutelcontact: Alphonce Munyao – CYNESA (alphoncemunyao94(at)gmail.com)

Neem voor algemene vragen over de dialogen contact op met: Lydia Machaka, Climate Justice and Energy Officer, CIDSE (machaka(at)cidse.org)


Dit project is mede opgericht door de Europese Unie. De inhoud ervan valt uitsluitend onder de verantwoordelijkheid van de organisatoren en kan op geen enkele manier worden opgevat als een weergave van de standpunten van de Europese Unie. 

Fotocredit: CYNESA.

Deel deze inhoud op sociale media