Persbericht: Afrikaanse klimaatdialogen - CIDSE

Persbericht: Afrikaanse klimaatdialogen

Afrikaanse klimaatdialogen beginnen op weg naar COP27


In een tijd van klimaatcrisis is het meer dan ooit nodig om de Overeenkomst van Parijs dringend uit te voeren door transformatieve benaderingen met langetermijnoplossingen te overwegen, vooral voor landen in Afrika waar de klimaateffecten al gevaarlijk wijdverbreid zijn. Een groep organisaties gevestigd in Afrika en in Europa start een proces om uitdagende klimaatgerelateerde onderwerpen in de Afrikaanse context aan te pakken in de aanloop naar de volgende VN-conferentie over klimaatverandering, COP27, die zal plaatsvinden in Sharm el-Sheikh, Egypte, tussen 6-18 november 2022.

De Afrikaanse klimaatdialogen, die actoren van de kerk en het maatschappelijk middenveld samenbrengen, waaronder gemeenschappen en religieuze leiders uit het hele Afrikaanse continent en Europese organisaties, worden vandaag, 19 juli, gelanceerd. Het belangrijkste doel van de dialogen is het bespreken van de Afrikaanse realiteit, persoonlijke ervaringen en perspectieven op belangrijke onderwerpen die verband houden met de klimaatcrisis. Ze zullen de vorm aannemen van een reeks bijeenkomsten over belangrijke onderwerpen (zie hieronder) in de periode augustus – september 2022, waar deskundige deelnemers worden uitgenodigd om hun perspectieven te delen, prioriteiten te bespreken en oplossingen aan te dragen.

Geïnspireerd door de oproep van paus Franciscus om synodaliteit (samen op reis in dialoog) en de Laudato Si' encycliek, deze participatieve dialogen zullen reflecteren op de klimaatrealiteit van gemeenschappen ter plaatse door de lens van katholieke sociale leerstellingen, evenals klimaatwetenschap, waarbij concrete beleidsresultaten voor COP27 worden gedestilleerd.

De resultaten van deze dialogen zullen voorafgaand aan en tijdens COP27 worden gedeeld door middel van een gezamenlijk communiqué, bestaande uit input van de klimaatrealiteit ter plaatse, spirituele en technische reflecties gericht op regeringen op nationaal, regionaal en internationaal niveau. Voorafgaand aan COP27 zullen de ACD-belanghebbenden het gezamenlijke communiqué aan de media presenteren tijdens een persconferentie, waarbij ze de COP-druk gebruiken om binnenlands beleid te bevorderen dat de beste beleids- en actieresultaten bevordert.

“Afrikaanse gemeenschappen behoren tot de meest kwetsbaren voor de gevolgen van klimaatverandering in de wereld. Koolstofhandel laat nog meer vragen onbeantwoord in de klimaatonderhandelingen en zou in COP 27 moeten worden weggegooid.” Chika Onyejiuwa, AEFJN

“De jongeren dragen een onevenredige last in deze klimaatcrisis en moeten meer betrokken worden bij de discussies en de onderhandelingen. Ervoor zorgen dat een meerderheid van hen aanwezig is en inspraak heeft wanneer beslissingen over hun toekomst worden genomen, is absoluut noodzakelijk om het tij te keren en de broodnodige verandering teweeg te brengen. Ze hebben de aantallen, de capaciteit en de oplossingen om de mondiale uitdagingen aan te gaan waarmee de wereld wordt geconfronteerd.” Francisca Ziniel, CYNESA

“Omdat de dialogen ruimtes creëren voor luisteren, reflectie, debat en constructie van oplossingen vanuit een mondiaal perspectief, verbinden ze de prioritaire biomen en gebieden voor de planeet (Congo, Amazonegebied, Meso-Amerika, Azië, Guaraní Aquifer), zodat verschillende stemmen rond de wereld kan worden gehoord met hun klachten en suggesties”. Kerkelijke netwerkalliantie

“De wetenschap is duidelijk dat we de komende twee decennia met een opwarming van de aarde van 1.5°C (2.7°F) te maken zullen krijgen met onvermijdelijke meervoudige klimaatgevaren. We voelen nu al ernstige klimaateffecten en mensen en ecosystemen die het minst in staat zijn om het hoofd te bieden, worden het zwaarst getroffen. COP27 moet nu echte en dringende klimaatactie leveren en we moeten onze verschillen opzij zetten en ons verenigen om ons gemeenschappelijke huis te beschermen en te behouden!” Lydia Machaka, CIDSE

OPMERKINGEN VOOR DE REDACTIE 

De volgende sessies zullen deel uitmaken van de dialogen (meer informatie hier.): 

  • Valse oplossingen en het Congobekken - 19th juli-
  • Voedselsystemen, landbouw en aanpassing - 10th Augustus
  • Klimaatfinanciering – 31 augustus
  • Verlies en schade - 8th September 
  • Migratie en verplaatsing - 15th September

De volgende organisaties maken deel uit van de stuurgroep African Climate Dialogues: AEFJN, AFSA, CAFOD, Caritas Africa, Caritas Internationalis, CIDSE, CISONECC, CYNESA, Friends of the Earth Africa, Friends of the Earth International, Jesuits Conference of Africa en Madagascar, Jezuïeten Justitie en Ecologie netwerk Afrika, Laudato Si' Movement, REBAC, SCIAF, SECAM.

Voor algemene vragen over de dialogen kunt u contact opnemen met: Lydia Machaka, Climate Justice and Energy Officer, CIDSE (machaka@cidse.org)


Omslagfoto tegoed: “Congo-rivier" door CIFOR is gelicenseerd onder CC BY-NC-ND 2.0.

Deel deze inhoud op sociale media