Winnaars van de 2022-fotowedstrijd: "We zaaien de toekomst" - CIDSE

Winnaars Fotowedstrijd 2022: “Wij zaaien de toekomst”

De winnaars van de internationale fotowedstrijd “Wij zaaien de toekomst”, afgelopen april gelanceerd als onderdeel van het CIDSE-initiatief Verandering voor de planeet - Zorg voor de mensen”, zijn geselecteerd. 

De fotowedstrijd werd gelanceerd aan de vooravond van Earth Day en nodigde professionele en niet-professionele jonge fotografen uit om foto's in te dienen die duurzame acties konden vastleggen waarvan ze zouden willen dat ze in de nabije toekomst het 'nieuwe normaal' worden. De fotowedstrijd was een waar succes, want het belangrijkste doel was om de stemmen en concrete acties te versterken van mensen die “ons Gemeenschappelijk Huis” beschermen. Waardevolle alternatieven voor de exploitatie van de natuur zijn misschien al heel dicht bij ons, iets wat de vijftien finalisten ons duidelijk hebben laten zien. 

Vergeleken met de vorige wedstrijd “Inspireer verandering door je lens”, de huidige heeft twee grote nieuwtjes:

  1. Focus op jongeren, want fotografen mochten niet ouder zijn dan 35. Een van de belangrijkste redenen hiervoor was om jongeren de kans te geven toegang te krijgen tot ruimtes die traditioneel worden ingenomen door meer ervaren (en oudere) mensen. Deze fotowedstrijd, die het huidige pad weerspiegelt van de activiteiten "Verandering voor de planeet - Zorg voor de mensen", was bedoeld om zichtbaarheid te geven en de verhalen van de jongste generaties te versterken.
  2. Een andere toegevoegde waarde van de wedstrijd van dit jaar is het belang van het verhaal bij de foto, door de jury gedefinieerd als verhalende kracht.   

Alle vijftien foto's op de shortlist worden afgedrukt, ingelijst en weergegeven voor twee maanden in Brussel. De bezoekers zullen in staat zijn om te interageren en zich in te leven in de foto's en hun hoofdrolspelers. Het feit dat elke foto een ander verhaal vertelt en hoop geeft, zal waarschijnlijk weerklank vinden bij een breed publiek.  

“Toen ik de vijftien genomineerde foto's voor het eerst zag, stond ik versteld van hun verhaal en hun potentieel voor hoop. Ik denk dat ik minstens vijf minuten besteedde aan het observeren van elke foto en het lezen van hun verhaal, met het gevoel dat ik vlak naast de fotograaf stond terwijl ze de foto namen. Dit is de magische kracht van fotografie en deze jongeren konden hun grote talent bewijzen. Ik ben er zeker van dat alle finalisten hun passie zullen kunnen cultiveren. Deze ervaring zal sommigen van hen zeker helpen om te slagen in hun toekomstige projecten.  

[Giorgio, organisator].

Geselecteerd uit inzendingen uit meer dan 30 landen, de eerste prijswinnaars van de internationale fotowedstrijd zijn

Niet-professionele categorie:
Vera Vaz Pinto Rebocho Pina (Portugal), met een foto die reflecteert op de huidige afstand tussen mens en natuur, gedreven door de uitbreiding van het stadsleven.  


Professionele categorie:
Sudip Maiti (India), met een foto die de veerkracht van een Indiase burger weergeeft tegenover invasieve industriële landbouwsystemen.


De twee eerste winnaars worden uitgenodigd tijdens een prijsuitreiking die eind september in Brussel zal plaatsvinden. Het evenement markeert ook de opening van een tentoonstelling met de vijftien genomineerde foto's.  

De tweede en derde prijs per categorie zijn
Niet-professionele categorie: 

Analisa Ramsahai (Trinidad en Tobago) 
Francesca Palmi (Italië) 


Professionele categorie: 

Jophel Botero Ybiosa (Filipijnen) 
Kubuya Aristarque (RDC)

De publieksprijs (op basis van de ontvangen likes op Instagram) gaat naar … Kubuya Aristarque (RDC).

De prijs onder de 18 gaat naar:

Manuel Oscar (Spanje)


De winnende foto's zijn gekozen door a paneljury op hoog niveau, bestaande uit: Lieve Herijgers (directeur van Broederlijk Delen en voorzitter van CIDSE); Chiara Martinelli (directeur van Climate Action Network Europe), Patricia Pedrosa (professionele filmmaker), Arthur Roessle (professionele fotograaf, finalist van de CIDSE-fotowedstrijd 2017) en Adelaïde Charlier (student en klimaatactivist). De jury beoordeelde de foto's op basis van een set van vijf criteria, waaronder de samenhang van de opname, het vertelde verhaal en de compositie van de beelden.  

Blader door onze digitaal fotoalbum!  

DIGITAAL toekomstig fotoboek van CIDSE

Meer informatie over de wedstrijd en de oorspronkelijke oproep tot inzendingen is te vinden op: https://www.cidse.org/2022/04/21/photocompetition/  

Voor meer informatie of interviews kunt u contact opnemen met Giorgio Gotra (gotra@cidse.org)  


Omslagfoto: man aan het werk op zijn daktuin in Kolkata, India door Sudip Maiti, winnaar van de CIDSE 2022-fotowedstrijd (professionele categorie). © CIDSE.

Deel deze inhoud op sociale media