Hoop en territoriale strijd tegen onteigening van mijnen - CIDSE

Hoop en territoriale strijd tegen onteigening van mijnen

Virtuele caravan

De mijnbouwactiviteiten in Latijns-Amerika zijn de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Over het algemeen hebben Latijns-Amerikaanse landen een toename van conflicten gezien als gevolg van de sociale en biologische effecten van winningsprojecten. Mijnbouwactiviteiten hebben onomkeerbare gevolgen voor de ecosystemen en sociale omgevingen waarin ze plaatsvinden. De meeste van deze effecten zijn negatief voor lokale gemeenschappen en hebben geleid tot conflicten die in aantal en intensiteit zijn toegenomen. De meeste regeringen in de regio ondersteunen mijnbouwactiviteiten, die meestal worden ontwikkeld door transnationale bedrijven. Overheidssteun neemt de vorm aan van versoepeling van regelgevende kaders, belastingverlagingen, minder milieucontroles en andere faciliteiten voor mijnbouwbedrijven.

Het Iglesias y Minería-netwerk, met de Desinvesteringscampagne en de Eco-Spiritualiteitsgemeenschap, lanceerde de Virtueel Caravan-initiatief ( 'Caravana virtueel"). Het initiatief biedt een maandelijks reisschema. Tijdens deze bijeenkomsten zal een technische analyse worden uitgevoerd op basis van rapporten over schendingen van mensenrechten en milieurechten door winningseconomieën. Van augustus tot december zullen er vijf verschillende virtuele bijeenkomsten worden gehouden om te luisteren naar en contact te maken met de gevoelens en worstelingen van de hoofdrolspelers in de territoria.

Op 24 augustus vond de eerste sessie van de Virtuele Caravan plaats. Het hoofdthema was het recht op toegang tot water. De strijd om water is de strijd om het leven. De tour begon in Chili, met de gemeenschap van Melón  en het Mapuche-volk, en ging verder in Argentinië, met de gemeenschap van Jáchal. Het was een gelegenheid om eenheid te voelen, na te denken en te genereren om het extractivistische economische model te confronteren door middel van weerstand en organisatie.

Het doel van dit initiatief is om continuïteit te geven aan de karavaan die in april en mei 2022 werd gehouden. Een paar maanden geleden, a Latijns-Amerikaanse caravan  van gemeenschapsorganisatoren en religieuze leiders van het Iglesias y Minería-netwerk begonnen aan een Europese lobbytour. Hun doel was om het bewustzijn van hun strijd tegen extractivisme te verspreiden en ontmoetingen te houden met leden van het Europees Parlement, beleidsmakers, geloofsleiders en bondgenoten zoals CIDSE.

De virtuele caravan vertegenwoordigt een concrete kans om te luisteren, na te denken en het geloof van gemeenschappen te vergroten voor de uitdagingen van het bereiken van een echte integrale ecologie. Het Iglesias y Minería-netwerk werd gemotiveerd door gemeenschappen die gemarteld werden door mijngeweld en andere vormen van misbruik van extractivisme. Hun doel is om de mensenrechtenschendingen aan de kaak te stellen die worden ervaren als gevolg van het opleggen van een extractivistische agenda die niet stopt in Latijns-Amerika.

Over Iglesias y Minería

De Iglesias y Minería-netwerk is een oecumenische ruimte, bestaande uit christelijke gemeenschappen, pastorale teams, religieuze congregaties, theologische reflectiegroepen, leken, bisschoppen en predikanten die een antwoord willen bieden op de uitdagingen van de gevolgen en schendingen van sociaal-milieurechten veroorzaakt door mijnbouwactiviteiten in de gebieden waar we wonen en werken.

Omslagfoto tegoed: Iglesias y Minería.

Deel deze inhoud op sociale media