Senior Afrikaanse bisschop roept op tot actie tegen verlies en schade bij COP27 - CIDSE

Senior Afrikaanse bisschop roept op tot actie tegen verlies en schade op COP27

Vandaag hebben vooraanstaande figuren van de katholieke kerk in Afrika de wereldleiders opgeroepen om eindelijk in te stemmen met het verstrekken van financiering voor verlies en schade om landen op het continent te helpen die worden geconfronteerd met de verwoestende gevolgen van klimaatverandering tijdens de jaarlijkse klimaatconferentie (COP27), die plaatsvindt in Egypte later dit jaar.

Markering van de publicatie van een nieuw artikel getiteld Signs of the Times: een theologische reflectie op verlies en schade, concludeerden hooggeplaatste kerkelijke figuren dat vooruitgang op dit gebied een prioritair doel voor de conferentie zou moeten zijn, en dat overeenstemming over een financieel pakket voor verlies en schade noodzakelijk is om de klimaatdoelen te bereiken die in 2015 in Parijs zijn overeengekomen. 

De nieuwe publicatie reflecteert op de kwestie van verlies en schade in het licht van katholieke sociale leerprincipes en kerkelijke leerstellingen, en vormt een theologische mening dat klimaatfinanciering om gemeenschappen te helpen die al getroffen zijn door klimaatverandering de voorkeursoptie is voor de armen.

In de aanloop naar COP27 hebben katholieke actoren in Afrika een belangrijke impuls gegeven aan belangrijke kwesties, en het lijkt erop dat ze belangrijke morele beïnvloeders zullen zijn in de procedures in Egypte. Kerkelijke actoren zijn momenteel bezig met het hosten van een reeks spraakmakende forums, de African Climate Dialogues genaamd, die hun standpunten over belangrijke klimaatgerelateerde kwesties voorafgaand aan de conferentie zullen informeren. De sessie over verlies en schade vindt plaats op donderdag 1200 september om 8 GMT en zal samen met kerkleiders van wereldwijde experts over dit onderwerp horen, met als doel een sterke positie over het onderwerp naar de conferentie te informeren.

Pater Leonard Chiti (SJ), Provinciaal voor Zuidelijk Afrika, zei:

"We bevinden ons nu in het tijdperk van Verlies en Schade. Over de hele wereld nemen de klimaateffecten toe en veroorzaken miljoenen mensen diep en pijnlijk lijden. Het is een morele verplichting dat wereldleiders hierop reageren tijdens COP27 en een financieel pakket leveren voor gemeenschappen die worden getroffen door verlies en schade."

Bisschop Charles Kasonde, voorzitter van de Vereniging van Bisschoppenconferenties van Oost-Afrika (AMECEA), zei:

“Als kinderen van God hebben we de plicht om voor zijn hele schepping te zorgen. We zijn ook geroepen om voor de armen te zorgen in alles wat we doen. Het is van vitaal belang dat onze reactie op de klimaatcrisis er een is waarbij de behoeften van de armen op de eerste plaats komen. Bij COP27 betekent dat het ondersteunen van financiering voor de kwestie van verlies en schade.”

Binnenkort zullen ook de Franse en Spaanse versies van de krant beschikbaar zijn.

Deel deze inhoud op sociale media