CIDSE echoot vieringen van 50 jaar priesterschap van monseigneur Ramazzini - CIDSE

CIDSE echoot vieringen van 50 jaar priesterschap van monseigneur Ramazzini

Mgr Ramazzini, voormalig bisschop van San Marcos en momenteel bisschop van Huehuetenango en kardinaal in Guatemala, is al lang een belangrijke vriend en bondgenoot van CIDSE, terwijl we samenwerkten om de rechten van uitgesloten gemeenschappen te handhaven en te verdedigen. De kardinaal is een profetische en moedige stem van gerechtigheid geweest, die de mensenrechten van kwetsbare gemeenschappen heeft beschermd tegen de gewelddadige acties van mijnbouwbedrijven en naast de verdedigers van ons gemeenschappelijk huis staat.

Veel CIDSE-leden hebben de buitengewone missie van Monseigneur Álvaro begeleid en financieel bijgedragen, met name door de oprichting en het beheer van de Interdiocesane Pastoral Land Commission die werd gelanceerd toen hij bisschop van San Marcos (PTI) was. Het doel was om de kwestie van landrechten aan te pakken in de context van transnationale bedrijven en hun megaprojecten op het grondgebied van boerengemeenschappen en inheemse volkeren in West-Guatemala. Het droeg bij aan de oprichting van een belangrijk platform om zich uit te spreken tegen de concentratie en herconcentratie van grondbezit, de onteigening van territoria en onrechtvaardige arbeidsverhoudingen.

Monseigneur Álvaro Leonel Ramazzini

Monseigneur Álvaro Leonel Ramazzini, werd op 50 september plechtig gevierd voor zijn 29e verjaardag als priesterth. Bij deze gelegenheid werd een boek (1) gepubliceerd met fragmenten uit het dagelijkse radioprogramma van Monseigneur “La Voz del Pastoor”, uitgezonden tussen 1997 en 2021. Karin Swagemakers, lokale vertegenwoordiger van Broederlijk Delen in Guatemala, woonde de ceremonie bij en sprak tijdens de ceremonie de beste wensen uit van de Centraal-Amerikaanse Werkgroep van CIDSE.

Het boek “De stem van de herder”

De inleidende woorden van het boek en de titel vatten het allemaal samen. “De stem van de herder” is de afgelopen jaren een profetische stem geweest, een stem die vaak de machtigen stoort die onderdrukken en een stem die soms niet als zodanig wordt herkend door de publieke opinie. CIDSE en zijn geallieerde organisaties wensen monseigneur Ramazzini nog vele jaren in dienst van het Guatemalteekse volk, als herder "van schapen en herders" die zijn stem verheft wanneer hij structuren van onrecht waarneemt, volgens de beroemde drievoudige stap van zien-oordelen-handelen. We betuigen onze dank en beste wensen aan alle organisaties en mensen die deel uitmaken van zijn pastorale werk en strijden voor gerechtigheid voor gemeenschappen, de mensen en ons gemeenschappelijk huis.


(1)De publicatie van dit boek werd financieel ondersteund door verschillende CIDSE-leden en aanverwante organisaties: Adveniat, Broederlijk Delen, CCFD-Terre Solidaire, KOO/DKA, Fastenaktion en KOO/Welthaus Graz.

Foto's door Pastoral de la Tierra San Marcos.

Deel deze inhoud op sociale media