Communiqué van de Afrikaanse klimaatdialogen - CIDSE

Communiqué van de Afrikaanse klimaatdialogen

Samen op weg voor klimaatrechtvaardigheid


Vandaag de dag, de Communique van de Afrikaanse klimaatdialogen* (ACD) werd gepresenteerd door Zijne Eminentie Fridolin Besungu kardinaal Ambongo op een online persconferentie georganiseerd door SECAM en leden van de ACD-stuurgroep. Onder de respondenten waren onder meer: ​​de heer Ephraim Shitima; voorzitter van de Afrikaanse Groep van Onderhandelaars; Tasneem Essop, uitvoerend directeur van CAN-International en Ineza Umuhoza Grace, directeur van de Loss & Damage Youth Coalition en onderhandelaar bij de regering van Rwanda.

Het communiqué bestaat uit: kernboodschappen uit een reeks van vijf dialoogsessies die plaatsvond tussen juli en september 2022 over de onderwerpen valse klimaatoplossingen en het Congobekken; Voedselsystemen, landbouw en adaptatie; Klimaatfinanciering; Verlies en schade en aanpassing; en klimaatgeïnduceerde migratie en ontheemding en actie die nodig is door wereldleiders, bedrijfsleiders en besluitvormers op de VN-klimaatconferentie COP27 in Egypte.


*De Afrikaanse klimaatdialogen is een initiatief dat actoren en bondgenoten van de kerk en het maatschappelijk middenveld samenbrengt, waaronder gemeenschappen en religieuze leiders uit het hele Afrikaanse continent en Europese organisaties om de Afrikaanse realiteit, persoonlijke ervaringen en perspectieven te delen over belangrijke onderwerpen met betrekking tot de VN-klimaatconferentie COP27 die gepland staat in Sharm el-Sheikh, Egypte, tussen 7-18 november 2022. 

Extra lezen
"Geen klimaatrechtvaardigheid zonder landrechtvaardigheid“, verklaring over COP27 door de Justice, Peace and Development Commission van SECAM (FR)

Contactpersoon: Lydia Machaka Climate Justice and Energy Officer, CIDSE (machaka (at) cidse.org)Omslagfoto tegoed: CIDSE

Deel deze inhoud op sociale media