Oproep aan UNFCCC en verdragspartijen over mensenrechten op COP27 - CIDSE

Oproep aan UNFCCC en verdragspartijen over mensenrechten op COP27

CIDSE heeft samen met meer dan 200 partners een open brief uitgegeven waarin het secretariaat van het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (UNFCCC) en de staten die partij zijn bij de COP27 wordt gevraagd mensenrechten centraal te stellen in de energietransitie. De ondertekenaars vormen een brede en diverse coalitie, van degenen die zich zorgen maken over de mensenrechteneffecten van de winning van transitiemineralen en van projecten voor hernieuwbare energie, tot degenen die mensenrechtenverdedigers beschermen die worden aangevallen, maar die zich allemaal zorgen maken over het gebrek aan aandacht over mensenrechten in het huidige klimaatgesprek. De ondertekenaars zijn onder meer de rechten van inheemse volkeren, vrouwenrechten, arbeidsrechten, landrechten, milieu-, klimaat- en mensenrechtenorganisaties en bewegingen uit alle regio's.


VERKLARING

“We vertegenwoordigen een breed scala aan bewegingen en organisaties die zich inzetten voor klimaatrechtvaardigheid, mensenrechten, arbeidsrechten en bedrijfsverantwoordelijkheid. Het op winst gebaseerde extractieve model dat het wereldwijde energiemodel heeft ondersteund, heeft niet de economische voordelen of ontwikkeling opgeleverd die aan veel landen zijn beloofd, en heeft bestaande ongelijkheden verankerd, inclusief rond toegang tot en eigendom van energie, en genderongelijkheid. Het moet getransformeerd worden. COP27 biedt een bepalend moment om de transitie van fossiele brandstoffen te versnellen en het kompas resoluut richting de energietransitie te zetten. Het aangaan van deze enorme uitdaging vereist snelle en gecoördineerde wereldwijde actie, evenals ombuiging van particuliere en openbare investeringen naar projecten voor hernieuwbare energie.

Het negeren van de rechten van lokale gemeenschappen en inheemse bevolkingsgroepen in de race naar een koolstofarme economie in 2050, met name degenen die worden getroffen door de hausse in de winning van de mineralen die nodig zijn voor de overgang, en door landintensieve projecten voor hernieuwbare energie, is kortzichtig . Het zal resulteren in talrijke schendingen van de mensenrechten en het mislukken van de verantwoordelijkheid van regeringen om de mensenrechten te beschermen, zoals vastgelegd in de leidende beginselen van de Verenigde Naties inzake bedrijfsleven en mensenrechten. Het veroorzaakt al wijdverbreid misbruik van land, water en de rechten van inheemse volkeren: Beschuldigingen uit 495 van mensenrechtenschendingen werden tot nu toe gevolgd met betrekking tot de mijnbouw van transitiemineralen sinds 2010. Maar het zal ook de oppositie en conflicten blijven aanwakkeren en leiden tot vertragingen bij beide projecten en het bereiken van onze wereldwijde doelstellingen voor klimaat en duurzame ontwikkeling (SDG). Een dergelijk conflict heeft al resulteerde in ten minste 369 aanvallen op mensenrechten-, arbeids- en milieuverdedigers over de hele wereld sinds 2015 waaronder 98 moorden, in verband met projecten voor hernieuwbare energie, en 148-aanvallen, waaronder 13 moorden, gerelateerd aan de winning van overgangsmineralen.

De grenzen van niet-wetgevende, op de markt gebaseerde benaderingen om het respect voor mensenrechten door bedrijven te verbeteren, zijn ook duidelijk: 78% van de 1000 meest invloedrijke bedrijven, in 68 landen en 26 industrieën, scoorde nul op alle indicatoren het meten van hun vrijwillige stappen in de richting van due diligence op het gebied van mensenrechten. Verplichte due diligence op het gebied van mensenrechten is noodzakelijk om de aansprakelijkheidskloof te dichten.

Om echte vooruitgang te boeken op COP27, moeten wereldleiders actief verantwoorde hernieuwbare energie promoten door:

  • Erkennend dat mensenrechten centraal staan ​​in de klimaatrespons. Het op winst gebaseerde extractieve model heeft de ongelijkheid verankerd en verergerd, en heeft bijgedragen aan het veroorzaken van conflicten, milieuschade, aanvallen op gemeenschappen en verdedigers, terwijl het tegelijkertijd een belangrijke rol speelt bij de uitstoot. Een energietransitie op basis van dit model zal mislukken. Regeringen moeten mensenrechten centraal stellen in hun klimaatplannen om op lange termijn succesvol en duurzaam te zijn. Dit betekent dat naast de toezeggingen om de opwekking van hernieuwbare energie uit te breiden, de nationaal bepaalde bijdragen (NDC's) specifieke bepalingen moeten bevatten om ervoor te zorgen dat landrechten, met name de landrechten van vrouwen, worden beschermd, de rechten van inheemse volkeren, geworteld in respect voor hun recht op zelfvoorziening. vastberadenheid, worden gehandhaafd en projectvoordelen worden billijk gedeeld met gemarginaliseerde en direct getroffen gemeenschappen;
  • Aanneming van nieuw ambitieus groen beleid en regelgevende kaders die werknemers, lokale gemeenschappen en inheemse volkeren beschermen terwijl buitenlandse en binnenlandse investeringsstromen worden gericht op een verantwoorde infrastructuur voor hernieuwbare energie: er moet specifieke aandacht worden besteed aan het handhaven van het recht van inheemse volkeren op vrije, voorafgaande en geïnformeerde toestemming (FPIC), evenals de individuele en collectieve rechten van houders van gebruikelijke landrechten; en voor de veiligheid van mensenrechten-, arbeids- en milieuverdedigers;
  • Wetgeving om een ​​einde te maken aan de meest flagrante bedrijfsmisstanden door de introductie van genderresponsief verplichte zorgvuldigheid op het gebied van mensenrechten, milieu en klimaat;
  • Een rechtvaardige energietransitie ondersteunen door ervoor te zorgen dat de ontwikkeling van hernieuwbare energie resulteert in: gelijke toegang tot schone, betrouwbare en betaalbare energie voor hun bevolking, ook voor huishoudens met een vrouwelijk hoofd;
  • Beleid aannemen om prioriteit te geven aan de verminderde vraag naar energie en materialen door rijkere landen, evenals: verhoogde efficiëntie, verantwoord productontwerp en recycling van mineralen om de milieu- en menselijke effecten van mijnbouwactiviteiten te minimaliseren en afstand te nemen van het productiemodel van extractie naar uitputting.

Daarnaast ondersteunen we de vragen in de Verklaring van 2021 over mijnbouw en de energietransitie, inclusief het centraal stellen van de mensenrechten van inheemse volkeren, frontliniegemeenschappen en werknemers in de hele waardeketen van hernieuwbare energie.

Het is tijd om te heroverwegen hoe de energietransitie kan worden gebruikt om onze mensenrechtenagenda vooruit te helpen. Een klimaatagenda die voortkomt uit neoliberale hervormingen die bestaande industriële modellen in stand houden, opent deuren voor niet-duurzame investeringen en blijft de natuur slechts zien als een object van consumptie of om te worden geëxploiteerd als een economische hulpbron. Het verwacht dat gemeenschappen die het minst hebben bijgedragen aan de klimaatcrisis, de dupe worden van de transitie, zonder daarvan te profiteren en zonder deze vorm te kunnen geven. Als zodanig kan het niet de uitdaging aangaan om de uitstoot van broeikasgassen (BKG) te verminderen om te voldoen aan de klimaatverbintenissen van Parijs - het zal weerstand blijven bieden, vertraging oplopen en uiteindelijk averechts werken."

EINDEOmslagfoto: #RiseForClimate: Manila, 350 .org (CC BY-NC-SA 2.0)

Deel deze inhoud op sociale media