Voedselzekerheid op het spel, multilateralisme in gevaar: wanneer politiek faalt - CIDSE

Voedselzekerheid op het spel, multilateralisme in gevaar: als de politiek faalt

Auteurs: Vincent Dauby (CIDSE), Valentin Brochard (CCFD-Terre Solidaire), Shiney Varghese (IATP)

Op maandag 10th Oktober, VN-lidstaten, vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld en de particuliere sector en onderzoekers kwamen bijeen in Rome voor de 50th zitting van het Comité voor Wereldvoedselzekerheid (CFS). Een van de belangrijkste discussiepunten was de reactie van de internationale gemeenschap op de aanhoudende  wereldwijde voedselcrisis . Op de agenda stonden ook discussies over: de vrijwillige richtlijnen voor gendergelijkheid en empowerment van vrouwen en de goedkeuring van de CFS-beleidsaanbevelingen ter bevordering van de betrokkenheid en werkgelegenheid van jongeren in de landbouw en voedselsystemen voor voedselzekerheid en voeding.

Wat is het CVS?
De Commissie voedselzekerheid is het belangrijkste inclusieve intergouvernementele en internationale politieke platform op het gebied van voedselzekerheid en voeding met de expliciete visie om de geleidelijke verwezenlijking van het recht op voldoende voedsel voor iedereen te bevorderen. Elk jaar brengt het VN-lidstaten, het maatschappelijk middenveld, de particuliere sector en onderzoekers samen om te onderhandelen over politieke beslissingen om voedselonzekerheid aan te pakken. 

De vrijwillige richtsnoeren inzake gendergelijkheid en empowerment van vrouwen zouden aanvankelijk tijdens deze plenaire vergadering worden aangenomen. Ondanks de moeilijkheden bij onderhandelingenDe leden van het comité kwamen er allemaal mee overeen om ze verder te bespreken. Niemand ontkende het belang van vrouwen in de landbouwsector en de discriminatie waarmee ze worden geconfronteerd. Daarom heeft de CFS besloten dat de onderhandelingen zullen worden voortgezet op basis van de nieuwe ontwerprichtlijnen van de CFS-voorzitter.

De CFS-beleidsaanbevelingen ter bevordering van de betrokkenheid en werkgelegenheid van jongeren in de landbouw en voedselsystemen voor voedselzekerheid en voeding, die gericht zijn op het stimuleren van overheidsbeleid ter bevordering van een omgeving die in staat is gebruik te maken van de energie en vaardigheden van jongeren om voedselsystemen te verbeteren, werden onderschreven. De Het maatschappelijk middenveld en het mechanisme van inheemse volkeren (CSPIM) herkende enkele goede elementen in de tekst maar heeft enkele zorgen, zoals het niet verwijzen naar de VN-verklaring over de rechten van boeren (UNDROP) en de VN-verklaring over de rechten van inheemse volkeren (UNDRIP), of om sleutelbegrippen zoals voedselsoevereiniteit te noemen.

Zoals verwacht, met betrekking tot de reactie van de internationale gemeenschap op de wereldwijde voedselcrisis, heeft het conflict in Oekraïne de discussies en onderhandelingen gepolitiseerd en moeilijkheden opgeleverd om tot een overeenkomst te komen.

De CSIPM moest alle kiesdistricten er verschillende keren aan herinneren dat het Comité voor Wereldvoedselzekerheid de speciale plaats is om manieren te bespreken en te promoten om de juiste voorwaarden te creëren om het recht op voedsel voor iedereen te waarborgen. Het CFS is een forum voor politieke onderhandelingen om te discussiëren over manieren om voedselonzekerheid aan te pakken: dit is ook geen plaats waar een staat een veto kan uitspreken over een uitkomst; noch een plaats voor geopolitieke gevechten om de onderhandelingen te belemmeren.

Helaas hebben de lidstaten dit jaar dit niet onthouden en deze 50th sessie van de CVS was bijzonder teleurstellend. De meeste discussies werden gemonopoliseerd door lidstaten die elkaar de schuld gaven van hun verantwoordelijkheid in het huidige niveau van voedselonzekerheid in de wereld en er werd bijna geen onderhandelingstijd besteed om erachter te komen wat het CFS zou kunnen doen om deze situatie aan te pakken. Terwijl de wereld wordt geconfronteerd met de ergste voedselcrisis van de 21st  eeuw faalden niet alle lidstaten voor het CFS: sommige probeerden, ter ondersteuning van de standpunten van het maatschappelijk middenveld, pleiten voor de CFS om een ​​gezamenlijk politiek initiatief te lanceren om aan te pakken de crisis. Helaas was dit zonder succes, aangezien alle debatten gericht waren op het "schuldspel" rond de gevolgen van het Oekraïense conflict.

Als gevolg daarvan, en misschien wel voor het eerst in de geschiedenis van het CFS, liepen de onderhandelingen vast op een punt dat er geen oplossingen in zicht waren. Hierdoor is de 50th sessie van de CVS kon niet worden afgesloten en zal de komende weken online doorgaan. Hoewel dit een nieuwe kans is om te proberen de zaken in gang te zetten voor een echt, gecoördineerd en internationaal antwoord op de voedselcrisis, illustreert deze mislukking duidelijk de huidige strijd van internationaal voedselbeheer en multilateralisme. De kern "raison d'être" van het CVS zou in gevaar kunnen komen.


Contactpersoon: Vincent Dauby, dauby@cidse.org

Fotocredits: "Haasten om brood te kopen omdat de tarwe opraakt en de voedselprijzen stijgen in Mozambique" door International Livestock Research Institute is gelicenseerd onder CC BY-NC-SA 2.0.

Deel deze inhoud op sociale media