CIDSE's betrokkenheid bij de 8e sessie van het VN-bindend verdrag - CIDSE

CIDSE's betrokkenheid bij de 8e sessie van het VN-bindend verdrag

28 oktober: “Handels- en mensenrechtenverdrag: ruim de rotzooi op! "
CIDSE definitief persbericht (Italiaans)

Als onderdeel van haar inzet om te pleiten voor mensenrechten boven bedrijfsbelangen, volgt CIDSE de onderhandelingen over een bindend verdrag voor transnationale bedrijven en andere zakelijke ondernemingen op de voet. De open intergouvernementele werkgroep voor transnationale ondernemingen en andere zakelijke ondernemingen met betrekking tot mensenrechten (OEIGWG), treedt dit jaar in 8e sessie in Genève van 24 tot 28 oktober 2022. Een CIDSE-delegatie met partnerorganisaties zal aanwezig zijn om officiële delegaties te lobbyen en zich aan te sluiten bij initiatieven van bondgenoten zoals Franciscans International en de Treaty Alliance Movement.

Wat is de status van het verdragsproces?
De Permanente Vertegenwoordiging van Ecuador heeft, namens het voorzitterschap van de OEIGWG, in augustus 2021 de Derde herziene versie van een juridisch bindend instrument om de activiteiten van transnationale samenwerking en andere zakelijke ondernemingen te reguleren. In het verslag dat aan het einde van de 7e zitting werd aangenomen, beloofde de voorzitter het proces samen met een groep Vrienden van de voorzitter, bevriende staten, te bevorderen om tot een compromistekst te komen.
De Vrienden van de Leerstoelgroep werd echter pas na de zomer gevormd. Het bestaat uit Frankrijk, Portugal, Azerbeidzjan, Indonesië en Uruguay en heeft nog steeds geen Afrikaans lid.
De voorzitter circuleert een informeel ontwerpcompromis over geselecteerde artikelen pas laat in september van dit jaar, radicaal afwijkend van de eerdere teksten, wat niet het resultaat is van het werk van de Vrienden van de Leerstoel. De Verdragsalliantie en andere maatschappelijke groeperingen roepen staten op om op basis van het derde herziene ontwerp – inclusief wijzigingen daarop voorgesteld door Staten en het maatschappelijk middenveld tijdens de laatste sessie.

CIDSE's positie
CIDSE en zijn leden zijn van mening dat het derde herziene ontwerp het product is van actieve betrokkenheid en onderhandelingen door staten, en nog steeds het belangrijkste startpunt voor hen moet zijn tijdens de onderhandelingen. Ook dit jaar zal CIDSE pleiten voor een verdrag dat bepalingen bevat die getroffen rechthebbenden toegang geven tot rechtsmiddelen en gerechtigheid, en om inheemse gemeenschappen, mensenrechten en milieuverdedigers te beschermen.

Lezen:
– CIDSE's bijdrage met betrekking tot de onderhandelingen van vorig jaar met concrete tekstuele voorstellen ter verbetering van het derde herziene ontwerp
- A juridische analyse van het derde herziene ontwerp door Dr. Prof Markus Krajewski, gepubliceerd door CIDSE

De rol van de EU
Samen met onze leden en bondgenoten hebben we ons sterk gemaakt voor actieve betrokkenheid bij de onderhandelingen van de EU en haar lidstaten. De afgelopen jaren heeft de EU de rol van omstander gespeeld, zonder een officieel onderhandelingsmandaat. 
Met het wetgevingsvoorstel voor een nationale wet op de mensenrechten van ondernemingen en due diligence op het gebied van milieu, is het duidelijk dat er nu een sterk argument is voor de EU om als blok te onderhandelen. Maar sommige van de cruciale kwesties die in het Verdrag worden behandeld, hebben betrekking op de bevoegdheden van de lidstaten, wat betekent dat nationale regeringen zich niet achter de Commissie kunnen verschuilen en ook moeten werken aan verbetering van de tekst.
De zaak wordt duidelijk gemaakt door een studie van vier academische experts gepubliceerd door CIDSE en zes andere maatschappelijke organisaties.

Lezen:
- The studie over de complementariteit tussen de EU Corporate Sustainability Due Diligence-richtlijn en een wettelijk bindend VN-instrument (LBI), en de belangrijkste afhaalrestaurants uit het maatschappelijk middenveld
- Artikel: Waarom is de EU niet meer betrokken bij de onderhandelingen over het Bindende Verdrag? Door Giuseppe Cioffo (CIDSE) en Jill McArdle (Friends of the Earth Europe)
-  Mondiale oplossingen voor mondiale problemen: waarom EU-wetgeving en een VN-instrument inzake bedrijfsverantwoordelijkheid complementair moeten zijn”. Een beleidsbriefing door CIDSE, ECCJ, ECCHR, FIDH en Friends of the Earth-Europe

CIDSE-delegatie
Dit jaar zal onze delegatie bestaan ​​uit secretariaatsmedewerkers van de volgende lidorganisaties: CAFOD, CCFD-Terre Solidaire, Fastenaktion, KOO/DKA, Misereor en Trócaire en partners uit Brazilië, Colombia en Afrika. CIDSE zal deelnemen als lid van de Verdragsalliantie, een wereldwijde coalitie van het maatschappelijk middenveld, sociale bewegingen en NGO's die werken aan een verdrag over transnationale bedrijven.

CIDSE-verklaringen:
-Algemene mondelinge verklaring, 24 oktober
-CIDSE Mondelinge verklaring over artikel 6, 25 oktober
-CIDSE Mondelinge verklaring over artikel 8, 25 oktober
-CIDSE Mondelinge verklaring over artikel 10, 26 oktober
-CIDSE Mondelinge verklaring over de preambule, 26 oktober
-CIDSE Mondelinge verklaring over artikel 14, 27 oktober
-CIDSE Mondelinge verklaring over artikel 15, 27 oktober

Andere verklaringen:
-Verklaring FIAN International namens de Verdragsalliantie, de wereldwijde campagne om de soevereiniteit van de volkeren terug te vorderen, de macht van het bedrijfsleven te ontmantelen en straffeloosheid te beëindigen; Het ESCR-Net; de Feministen voor het Bindend Verdrag en de Jonge Vrienden van het Verdrag (YouFT) (Engelse en Spaanse versie zijn beschikbaar), 24 oktober
-Verklaring van RECOWA (Reunion of Episcopal Conferences of West Africa) door pater Vincent de Paul, 24 oktober

Activiteiten door CIDSE, zijn leden, bondgenoten en partners
Maandag 17 oktober: DKA/KOO side-event – Virtueel nevenevenement over de benadering van kinderrechten van het ontwerp van juridisch bindend instrument voor bedrijven en mensenrechten, 13-14.30 uur.

Maandag 24 oktober: De illusie van overvloed – Verdediging van Latijns-Amerikaanse gebieden tegen roofzuchtig extractivisme, 1–30 uur CEST, Palais des Nations, zaal XXVII.


Dinsdag 25 oktober: Openbare vertoning van de documentaire De illusie van overvloed in Genève in Cinemas du Grütli, 19.00-21.00 uur. Register hier),.


Dinsdag 25 oktober: Franciscanen International side-event – Op weg naar milieurechtvaardigheid: de rol van het juridisch bindend instrument voor bedrijfsaansprakelijkheid bij de bestrijding van de drievoudige planetaire crisis, 6.45-8.00 uur.

Aanvullende bronnen:

Videobronnen:
-Repsol-zaak: de ergste olieramp voor de kust van Peru

Meer informatie over de Repsol-zaak hier), en lees het artikel “Repsol: ¡Hazte cargo!”: Peru heeft te maken met een van de ergste gevallen van olielekkages in zijn geschiedenis.

-SIAT-zaak: schendingen van de grondrechten van de gemeenschap in West-Afrika vanuit een vrouwenperspectief

Lesen Sie hier interview met Rita Uwaka en Gladys Omorefe Osaghae over schendingen van de rechten van gemeenschappen in West-Afrika door de dochteronderneming van SIAT, Presco Plc.

-Espinar-zaak, giftige mijnbouw, Peru

Video "Espina kan niet wachten":  

Opname van evenement op 22 juni 2022, Europees Parlement, “ Het milieu beschermen tegen bedrijfsmisbruik”:


CIDSE-contacten in Genève:  
Giuseppe Cioffo: Cioffo(at)cidse.org   
Elise Kervyn: Kervyn(at)cidse.org    

 Deze activiteit is mede opgericht door de Europese Unie. De inhoud is de exclusieve verantwoordelijkheid van de organisatoren en de sprekers en kan op geen enkele manier worden opgevat als een weerspiegeling van de standpunten van de Europese Unie.

Deel deze inhoud op sociale media