Handels- en mensenrechtenverdrag: ruim de rotzooi op! – CIDSE

Handels- en mensenrechtenverdrag: ruim de rotzooi op!

Italiaanse versie

Genève, 28 oktober 2022.  

Een verdrag om de activiteiten van transnationale ondernemingen te reguleren en de toegang tot de rechter voor slachtoffers te waarborgen, is urgenter dan ooit. Bij het ontbreken van een dergelijk verdrag kunnen we duidelijk de verwoesting zien die wereldwijde bedrijven aanrichten aan de mensenrechten en het milieu, over de hele wereld, van de Brumadinho Dam Collapse in Brazilië tot wijdverbreide landroof in Afrika. 

De onderhandelingen over een wettelijk bindend instrument om bedrijven te reguleren zijn vorige week in Genève voortgezet. Het gebrek aan betrokkenheid van delegaties van de EU en het VK is minachtend en een belediging voor de getroffen gemeenschappen. Het informele tekstvoorstel, ingediend door het voorzitterschap, is een belediging voor degenen die de afgelopen 8 jaar actief zijn geweest in het proces. 

"Misbruik door bedrijven is een geaccepteerd gevolg van economische activiteit geworden en de internationale gemeenschap lijkt het geweld te accepteren dat dit met zich meebrengt voor onze menselijke familie en ons gemeenschappelijk huis', beweerde Viviana Tacha, uitvoerend directeur van Siembra, een vooraanstaande mensenrechtenorganisatie in Colombia. 

Het voorstel dat niemand nodig had 

De 8e sessie begon met een turbulente en verwarde sfeer. Het Ecuadoraanse voorzitterschap, dat de leiding had over het proces, had slechts twee weken voordat de onderhandelingen begonnen een nieuw tekstvoorstel gestuurd. Zowel qua vorm als inhoud is de introductie van dit document niet op een overeengekomen en transparante manier uitgevoerd, en de bepalingen ervan ondermijnen ook de eisen van gemeenschappen die worden getroffen door transnationale bedrijven en andere bedrijven. 

“Hoewel we dichter bij een verdrag komen, zagen we dit jaar een rommelig proces en een verdeeldheid zaaiende poging om het verdrag op een niet-transparante manier af te zwakken. Deze aanpak probeerde het harde werk van veel staten over de hele wereld buiten spel te zetten. Het derde herziene ontwerp van het Verdrag is het resultaat van 8 jaar onderhandelingen, de voorzitter kan de bijdragen van staten en het maatschappelijk middenveld niet zomaar negeren” zei Garry Walsh, adviseur beleid en belangenbehartiging bij Trócaire in Ierland.  

Wat doen de Vrienden van de Stoel?  

Tijdens de vorige sessie in 2021 stelde de Ecuadoraanse voorzitter van de werkgroep voor om een ​​groep "Vrienden van de leerstoel" op te richten om consensus over de tekst te helpen vinden. Echter, de last-minute vorming van deze groep, de onduidelijkheid van haar mandaat, samen met een onevenwichtige regionale lidmaatschap hebben verhinderd dat deze groep effectief was.  

"We hebben de vriendengroep nodig om regionaal evenwichtig te zijn en te werken op een manier die transparant is en inclusief het maatschappelijk middenveld, inheemse volkeren, vakbonden en boeren. We zijn het aan de planeet en aan toekomstige generaties verplicht” zei Clara Alibert, Advocacy Officer bij CCFD – Terre Solidaire in Frankrijk.   

Wacht nog steeds op een ambitieus EU-mandaat en op constructief optreden van het VK   

De EU moet formeel en ambitieus de onderhandelingen aangaan, vooral nu er wordt onderhandeld over een voorstel voor een EU-richtlijn over due diligence op het gebied van duurzaam ondernemen. De twee instrumenten zijn complementair, zoals blijkt uit a recente studie.  

"De nieuwe due diligence-richtlijn van de EU en het toekomstige verdrag moeten samenwerken om ervoor te zorgen dat gemeenschappen toegang hebben tot de rechter wanneer hun leven wordt bedreigd door bedrijfsmisbruik" zei Elise Kervyn, senior adviseur voor bedrijven en mensenrechten bij CIDSE. “De EU kan eenvoudigweg niet weer naar de volgende zitting over 12 maanden komen zonder officieel in te stemmen met het Verdrag. De behoefte aan een mandaat is nu'. 

“Hoewel de EU enige aanwezigheid heeft getoond, is het VK op een heel ander spoor. Ze promoten nog steeds vrijwillige regels voor het bedrijfsleven, terwijl het duidelijk is dat deze geen schade aan mens en planeet voorkomen. Het VK moet constructief samenwerken om een ​​sterk verdrag te ontwikkelen - anders loopt het het risico door andere staten in de steek te worden gelaten en een achterstand te worden op het gebied van zaken en mensenrechten", zegt Louise Elridge, hoofdbeleidsadviseur - particuliere sector bij het Catholic Agency for Overseas Develop (CAFOD) in het VK. 

People and planet over profit: luister naar de stemmen van de betrokkenen 

Kerkfiguren hebben zich ook ingezet en uitgesproken ter ondersteuning van de getroffen gemeenschappen. 

"De bisschoppen van West-Afrika willen eraan herinneren dat de mensen in de frontlinie van de bedrijfscriminaliteit moeten worden gehoord, en dat hun stemmen en ervaringen het toekomstige verdrag moeten vormen, met inbegrip van het duidelijk vastleggen van het recht van lokale en inheemse gemeenschappen om nee te zeggen tegen ongewenste of schadelijke projecten op hun grondgebied” zei pater Vincent de Paul, de 1st plaatsvervangend secretaris-generaal van de Regionale Bisschoppenconferentie van West-Afrika (RECOWA). 


Creditfoto's: Verdragsalliantie.

Deel deze inhoud op sociale media