Nu handelen: sociale rechtvaardigheid naar het hart van COP27 brengen - CIDSE

Act Now: Sociale rechtvaardigheid centraal stellen in COP27

CIDSE COP27 Beleidsbriefing, november 2022


De 27e Conferentie van de Partijen (COP27) van het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (UNFCCC) zal plaatsvinden in Sharm el Sheikh/Egypte van 6 tot 18 november 2022. Afrika, het gastcontinent, worstelt met een verslechterende klimaat-, voedsel-, energie- en sociaaleconomische impact als gevolg van de toenemende effecten van COVID-19-effecten. Om de COP van dit jaar een keerpunt te laten zijn in het aanpakken van de wereldwijde klimaateffecten en het bereiken van de ware betekenis van klimaatrechtvaardigheid voor de meest kwetsbare continenten, zullen rijke landen hun ambities moeten opvoeren.

Deze beleidsbriefing presenteert ons standpunt over klimaatrechtvaardigheid en de belangrijkste boodschappen en beleidsaanbevelingen voor COP27. Het is gebaseerd op de nieuwste klimaatwetenschap en katholieke sociale leer, de eerdere analyse van CIDSE over: bereiken van 1.5°C en de overgang naar hernieuwbare energiesystemen en Agro-ecologie evenals het gezamenlijke, participatieve proces van de Afrikaanse klimaatdialogen voor COP27.

Aanbevelingen en beleidseisen zijn georganiseerd rond de volgende hoofdthema's:
– Verlies en schade
- Verzachting
– Klimaatfinanciering
– Klimaat, landbouw en voedselsystemen

CONTACTEN
– Lydia Machaka, medewerker klimaatrechtvaardigheid en energie (machaka(at)cidse.org)
– Vincent Dauby, Agro-ecologie en voedselsoevereiniteitsfunctionaris (dauby(at)cidse.org)


Omslagfoto tegoed: CIDSE

Deel deze inhoud op sociale media