COP27 - Klimaat en sociale rechtvaardigheid: één strijd - CIDSE

COP27 – Klimaat en sociale rechtvaardigheid: één strijd

PERSBERICHTEN
- Een glimp van hoop in verslechterende klimaattijden, CIDSE ter afsluiting van COP27 persbericht, 20 november
– Senior Afrikaanse kardinaal roept op tot klimaatherstel voor kwetsbare gemeenschappen, 14 november

#CIDSEatCOP27
CIDSE was aanwezig in Sharm El Sheikh, Egypte met een delegatie van lidorganisaties: CAFOD/Engeland en Wales, CCFD-Terre Solidaire/Frankrijk, Fastenaktion/Zwitserland, Misereor/Duitsland, SCIAF/Schotland, Trócaire/Ierland; geassocieerde partners van het platform "Ons land is ons leven" en het CIDSE-secretariaat. CIDSE werkte ook nauw samen met andere kerkelijke en niet-kerkelijke partners en bondgenoten van de katholieke kerk en de rest van de wereld.

ONZE BELANGRIJKSTE PRIORITEITEN VOOR ADVOCAAT: -> Meer details in onze BELEIDSBRIEFING (Franse versie)
– Verlies en schade
- Verzachting
– Klimaatfinanciering
– Klimaat, landbouw en voedselsystemen

ACTIVITEITEN
MA 7 november

– CAFOD-webinar: “Wat we moeten doen tijdens de COP27-klimaatbesprekingen in Egypte“, 09:00 uur (Brusselse tijd). Register HIER

WO 9 november
– Side-event: “Omgaan met militaire en conflictgerelateerde emissies onder de UNFCCC”: 13:15-14:45, Zaal 6. Medesponsors: CAFOD
– Side-event: “Kernprincipes voor een onafhankelijke klachtenprocedure in artikel 6”. 13:15-14:45, zaal 7, Thebe. Co-sponsors: CCFD-Terre solidaire, Carbon Market Watch, Duits NGO-forum voor milieu en ontwikkeling
– Side-event: “Stemmen van de toekomst die pleiten voor klimaatrechtvaardigheid”. 15:00-16:30, zaal 3. Co-sponsors: Jeunes Volontaires pour l'Environnement (JVE), Youth Climate Movement NL, OXFAM International.

DO 10 november
– Side-event: “Verlies en schade aanpakken om klimaatrechtvaardigheid te bewerkstelligen: leiders op het gebied van jongeren, gender en geloof”. 11:30-13:00, Zaal 2. Co-sponsors: Caritas Internationalis, Centrum voor Participatief Onderzoek en Ontwikkeling (CPRD), Kerk van Zweden
– Side-event: “Operationaliseren van financiering voor verlies en schade: voorbeelden uit Afrika en het Caribisch gebied”. 15:00-16:30, zaal 5. Co-sponsors: Stop Climate Chaos Schotland (incl. SCIAF), Stockholm Environment Institute (SEI), International Institute for Environment and Development (IIED), International Youth and Student Movement for the United Naties (ISMUN), Overseas Development Institute (ODI), Pan African Climate Justice Alliance (PACJA)
– Side-event: “Systemische verandering stimuleren: beleid en financiën voor echte nuloplossingen”. 11:30-13:00, Toetanchamon Kamer en hybride + Livestream. Co-sponsors: CIDSE, Instituut voor Landbouw en Handelsbeleid (IATP), Maryknoll Sisters of Saint Dominc Inc. Bekijk dit artikel en YouTube-opname HIER.

-Filmvertoning “The Letter” en debat “De schreeuw van de aarde en de schreeuw van de armen”. 16:00-17:00 lokale tijd (GMT+2 of CET+1), Blue Zone, paviljoen van de regering van Senegal. Organisator: Laudato Si' Movement.


VR 11 november
– Side-event: “Een eerlijk koolstofvoedselsysteem bouwen: hoe voedsel de uitstoot kan aanpakken voor een koolstofarme morgen”. 16:45-18:15 (UTC+2), Locatie: Blauwe Zone, Kamer Khuffu. Mede-sponsors: FairClimateFund, Cordaid


ZA 12 november
– Hybride evenement: Katholieken op COP27 Open Dag, Onze Lieve Vrouw van de Vrede Parochie, 08:30-11:30. Register HIER

ZO 13 november
Massa georganiseerd door SECAM, Our Lady of Peace Parish, 9 uur lokale tijd

MA 14 november
– Side-event: “Kansen voor het sturen van klimaatfinanciering naar veerkrachtige en agro-ecologische voedselsystemen”. 18:30-20:00 lokale tijd, Osiris Room. Co-sponsors: IPES-Food, GAFF, Biovision, Alliance for Food Sovereignty in Africa (AFSA), Both ENDS. Horloge HIER.

DI 15 november
– Side-event: “Wereldwijde interreligieuze jongerenactie tegen klimaatverandering: verzamelen, bespreken, versterken en handelen”, 18:30-20:00, zaal 9 – Toetanchamon. Co-sponsors: Catholic Youth Network for Environmental Sustainability in Africa (CYNESA), Soka Gakkai International – UK (SGI-UK)
– Webinar: “COP27 en de rol van katholieken in klimaatactie”, 12-00 uur CET. Co-sponsors: Laudato Si' Movement, European Laudato Si Alliance (ELSIA), JESC, CIDSE. Sprekers met onder meer Lydia Machaka, CIDSE Climate Justice and Energy Officer. Register HIER.


WO 16 november
– Side-event: “Lokale energieprojecten koppelen aan NDC's & transparantie van nationale klimaatrapportage”. 16:45-18:15 lokale tijd, Kamer Achnaton. Medesponsors: Fastenaktion, Misereor, Native Amazon Operation (OPAN), Uma Gota No Oceano, INESC, Associación Ambiente Sociedad, RCA, The Galilee Society, Censat Agua Viva en CIR. . Horloge HIER.

KENNISDATABASE


CONTACTEN
– Lydia Machaka, medewerker klimaatrechtvaardigheid en energie (machaka(at)cidse.org)
– Vincent Dauby, Agro-ecologie en voedselsoevereiniteitsfunctionaris (dauby(at)cidse.org)
– Carmen Contreras, communicatiemedewerker (contreras(at)cidse.org)
– Valentina Pavarotti, communicatiemanager (pavarotti(at)cidse.org)


Omslagfoto: tegoed CIDSE

Deel deze inhoud op sociale media