Senior Afrikaanse kardinaal roept op tot klimaatherstel voor kwetsbare gemeenschappen - CIDSE

Senior Afrikaanse kardinaal roept op tot klimaatherstel voor kwetsbare gemeenschappen

PERSBERICHT


Nadat de eerste week van de VN-klimaatconferentie COP27 was geëindigd, vierden vooraanstaande Afrikaanse kerkleiders en katholieke organisaties die bezorgd zijn over klimaatverandering een gezamenlijke bijeenkomst om te bidden en praktische acties te onderscheiden om te pleiten voor klimaatrechtvaardigheid. De bijeenkomst vond plaats in de parochie van Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede, Sharm El Sheikh, waar ongeveer 30,000 mensen zijn gekomen om de klimaatdiscussies bij te wonen.

"Klimaatverandering is een realiteit voor miljoenen mensen in heel Afrika. Gemeenschappen op dit continent hebben elke dag te lijden onder de toenemende frequentie en intensiteit van droogtes, overstromingen, cyclonen en hittegolven. Een deal op COP27 moet financiering voor verlies en schade omvatten, wat een compensatie is voor landen die al lijden onder klimaateffecten maar niet verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken ervan”, bevestigde kardinaal Ambongo, aartsbisschop van Kinshasa, vicevoorzitter van SECAM en voorzitter van de Commissie voor Justitie, Vrede en Ontwikkeling (SECAM).

Tegelijkertijd zei Musamba Mubanga, Senior Advocacy Officer bij Caritas Internationalis: “Katholieke instellingen over de hele wereld staan ​​al in de frontlinie van de klimaatcrisis en helpen mensen van alle religies en geen enkele om zich aan te passen aan en te herstellen van de klimaatverandering. Caritas-leden over de hele wereld zien de verwoestende gevolgen al impact die de klimaatcrisis heeft op de toegang tot voedsel in toch al hongerige delen van de wereld. COP27 moet een democratisch mechanisme voor het beheer van landbouw-, land- en voedselsystemen onder het UNFCCC”.

De aanwezigen van deze bijeenkomst hadden de mogelijkheid om onderwerpen te bespreken als klimaatfinanciering, voedselzekerheid, valse oplossingen en het Congobekken, gedwongen migratie en verlies en schade, voor het eerst toegevoegd aan de agenda van onderhandelaars. Verder reflecteerden ze op het proces van de Afrikaanse klimaatdialogen, een initiatief dat actoren en bondgenoten van de kerk en het maatschappelijk middenveld samenbracht, waaronder gemeenschappen en religieuze leiders uit het hele Afrikaanse continent en Europese organisaties om de Afrikaanse realiteit van de klimaatcrisis te delen. Deze dialogen resulteerden in een communique dat omvat de belangrijkste boodschappen die zijn verzameld tijdens de vijf sessies die plaatsvonden tussen juli en september van dit jaar.

“De klimaatcrisis is in wezen een kwestie van rechtvaardigheid en vrede. Er kan geen vrede zijn als vervuilers blijven profiteren van klimaatvernietiging terwijl de mensen lijden, en er kan geen gerechtigheid zijn zonder bevordering van door vrede geleide oplossingen voor klimaatverandering. COP27 moet instemmen met een actiepakket dat financiering krijgt voor mensen die het dringend nodig hebben in de frontlinie van deze noodsituatie”, aldus Ben Wilson, Partner Advocacy Officer bij SCIAF, CIDSE's Schotse ledenorganisatie en lid van de stuurgroep voor Afrikaanse klimaatdialogen.

David Munene, programmamanager bij het Catholic Youth Network on Environmental Sustainability in Africa (CYNESA) wees er ook op: “Je kunt geen plannen maken voor de toekomst van jongeren zonder jonge mensen aan de besluitvormingstafel. Jongeren, vooral in Afrika, worden het hardst getroffen door de nadelige gevolgen van verlies en schade, maar ze zijn niet verantwoordelijk voor hun gestolen toekomst. COP27 – de zogenaamde implementatie-COP – moet zich unaniem inzetten om verdere vernietiging te voorkomen en een intergenerationeel genezings- en compensatiemechanisme voor het door het klimaat veroorzaakte verlies en schade voor de kwetsbare naties en jongeren tot stand te brengen.”

Kerkleden en maatschappelijke organisaties concentreerden zich op het gezamenlijke werk dat ze tijdens de tweede week van de onderhandelingen zullen ontwikkelen om te zorgen voor een overeenkomst die beantwoordt aan de kreten van degenen die al lijden onder de gevolgen van het klimaat over de hele planeet.

Opmerkingen aan redactie

  • Mediaverzoeken en interviews: Woordvoerders zijn beschikbaar om live commentaar te geven vanaf COP27, neem contact op met Carmen Contreras (contreras@cidse.org). Om activiteiten te raadplegen die zijn georganiseerd door het CIDSE-netwerk voor de tweede week van COP27, klik hier.
  • Voor meer informatie over de eisen van de katholieke kerk op COP27, zie de: Afrikaanse klimaatdialogen.
  • CYNESA is het platform voor alle jonge katholieken in Afrika en promoot verantwoord milieubeheer. Meer informatie vindt u hier: http://www.cynesa.org/.
  • CIDSE is een internationale familie van katholieke organisaties voor sociale rechtvaardigheid die werken aan transformationele verandering om armoede en ongelijkheden te beëindigen, systemische onrechtvaardigheid, ongelijkheid, vernietiging van de natuur uit te dagen en rechtvaardige en ecologisch duurzame alternatieven te promoten, meer informatie is hier te vinden: https://www.cidse.org/
  • Caritas Internationalis is een confederatie van meer dan 160 leden die aan de basis werken in bijna elk land van de wereld. Meer informatie is hier te vinden: https://www.caritas.org/who-we-are/.

Omslagfoto: katholieke mis in Sharm El-Sheikh, 13 november 2022. Krediet: Caritas Australië

Deel deze inhoud op sociale media