De noodzaak van samenwerking - CIDSE

De noodzaak van samenwerking

Stappen naar een billijke reactie op de klimaatcrisis
Beoordeling van het eigen vermogen van het maatschappelijk middenveld, november 2022


Terwijl de klimaatonderhandelingen in volle vaart beginnen op de VN COP27 in Sharm El Sheikh, de 2022 Civil Society Equity Review, uitgebracht door meer dan 200 maatschappelijke organisaties en sociale bewegingen inclusief CIDSE, bouwt op uitwerkingen van voorgaande jaren van wat eerlijke aandelen betekenen in termen van zowel emissiereducties en uitfasering van fossiele brandstoffen, als aanpassing en verlies en schade.

In dit rapport richten we ons op internationale samenwerking als zodanig, waarbij we de belangrijkste gebieden bespreken en in kaart brengen waar internationale samenwerking zowel mogelijk als noodzakelijk is. Door dit te doen, biedt het kansen voor internationale samenwerking die zeer expliciet van toepassing zijn op alle landen en continenten, hoewel het ook pauzeert om te erkennen hoe de specifieke situatie in Afrika – de gastheer van COP27 – enkele van de belangrijkste ongelijkheden van de slecht functionerende wereldorde uitkristalliseert.

Internationale samenwerking zal van cruciaal belang zijn om Afrika in staat te stellen om via eigen middelen een andere koers in te slaan naar mensgerichte, duurzame energiemaatschappijen die welzijn voor iedereen bieden.

Dit rapport schetst gebieden voor internationale samenwerking op vier grote gebieden:

  • Internationale samenwerking onder het UNFCCC
  • Internationale samenwerking via initiatieven en multilaterale platforms om financiering, hernieuwbare energie en de uitfasering van fossiele brandstoffen aan te pakken
  • Internationale samenwerking om de instabiliteit van de energieprijs te beheersen en een eerlijke verdeling van het aandeel af te schaffen
  • Internationale samenwerking om de regels en architectuur van wereldhandel, investeringen, financiën en technologie te veranderen


Omslagfoto: Arbeiders zijn te zien op de bouwplaats van vier zonne-energiecentrales in de zuidelijke provincie Aswan in Egypte, waar het schone energiebedrijf TBEA Sunoasis van Egypte en China zonne-opwekkingscapaciteit bouwt in het Benban Solar Energy Park © Xinhua / Alamy Stockfoto;

Deel deze inhoud op sociale media