COP27 Persbericht: Een glimp van hoop in verslechterende klimaattijden - CIDSE

Persbericht COP27: Een glimp van hoop in verslechterende klimaattijden 


In dit cruciale jaar bood de 27e klimaatconferentie van de Conferentie van Partijen (COP27) een historische kans om de klimaatambitie te verhogen, klimaatactie een vliegende start te geven en de hoop te herstellen om ons op het goede spoor te krijgen om de temperatuurdoelstelling van 1.5°C boven de pre-temperatuur te bereiken. industriële niveaus. De secretaris-generaal van de VN António Guterres waarschuwde dat “we zitten op een snelweg naar de klimaathel met onze voet nog op het gaspedaal“. Als regeringen vasthouden aan het effenen van de weg voor een toekomst met goede bedoelingen en ambitieuze verklaringen, terwijl ze de kloof met de benodigde implementatie en follow-up vergroten, zullen ze ons inderdaad opsluiten op wegen naar een ramp. Ambitieuze maatregelen zijn nodig om onder de 1.5°C temperatuurstijging te blijven. Gezien de diepte van de schade heeft een stijging van 1.1°C ons al gebracht; dit is urgenter dan ooit.  

Het is 30 jaar geleden sinds het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering en bijna tien jaar geleden dat de Overeenkomst van Parijs werd aangenomen, maar de partijen zijn nog steeds niet hun verplichtingen nagekomen die nodig zijn om aanhoudende gevaarlijke effecten van klimaatverandering te voorkomen. Er is echter enige vooruitgang geboekt tijdens deze COP: na 30 jaar voorbereiding is de beslissing van dit jaar om het Schadefonds op te richten een echte doorbraak. Dit is een zeer belangrijke eerste stap in het erkennen van historisch oneerlijke verschillen tussen degenen die de klimaatcrisis hebben veroorzaakt en degenen die ervoor hebben betaald. “Helaas dreigt dit baken van hoop de boom te zijn die het bos verbergt als deze COP, die een "implementatie-COP" moest zijn. leverde geen zinvolle actie op en het vereiste niveau van ambitie en urgentie.” zei Lydia Machaka, CIDSE Climate Justice and Energy Officer. Ondanks de gesprekken die plaatsvonden in een tijdperk van verlies en schade, een tijd van verergerde voedsel-, energie- en gezondheidscrises die rechtstreeks verband houden met de klimaatcrisis, leken de leiders dit jaar niet in staat om deze kritieke kloof te dichten. Niet alleen zijn de partijen er niet in geslaagd om de uitfasering van fossiele brandstoffen waar te maken, ze hebben ook gefaald in geloofwaardigheid door zeer weinig vooruitgang te boeken bij de uitvoering van de Overeenkomst van Parijs, die we zo dringend nodig hebben als we zorg willen dragen voor de hele schepping en onze gemeenschappelijk huis. Een verlies- en schadefonds zonder toezegging om alle fossiele brandstoffen te beperken en uit te faseren, is gewoon niet genoeg.  

Hoewel de COP27 een meerjarig werkprogramma voor mitigatie heeft aangenomen, is dit het absolute minimum dat nodig is om de 1.5°C-doelstelling levend te houden. Het hangt er nu van af of landen hun toezeggingen vertalen in echte en uitgevoerde klimaatactie. Om dit te laten gebeuren, moeten rijke landen hun klimaatfinanciering opschalen, terwijl ze hun financiële beloften nakomen, aangezien dit rechtstreeks van invloed is op het voortbestaan ​​van velen die in de meeste klimaatgevoelige landen wonen. “Afrikaanse stemmen uit de kerk en het maatschappelijk middenveld hebben consequent klimaatrechtvaardigheid geëist, namelijk in de Afrikaanse klimaatdialogen communiqué'. Maar bij deze COP is de hoop van de katholieke kerk in Afrika, dat rijke landen het voortouw zouden nemen bij het verhogen van de klimaatambitie en -actie, helaas niet vervuld. Het is tijd om op te staan ​​en handel moedig en solidair met elkaar, als één menselijke familie over continenten heen, en dit laten zien door middel van concrete maatregelen.'zei Josianne Gauthier, secretaris-generaal van CIDSE.  

Over het algemeen blijft voor CIDSE de collectieve reis naar het bereiken van het temperatuurdoel van 1.5°C onder de Overeenkomst van Parijs om ecosystemen en mensen in leven te houden een zware strijd, aangezien we op weg zijn naar een stijging van 2.7°C. De strijd wordt steeds kritieker omdat we nog een lange weg te gaan hebben en de tijd niet in ons voordeel is. Over het algemeen zijn de resultaten van de COP27-besluiten nog verre van gedurfd en transformerend genoeg, zelfs als we een goede stap in de goede richting zien met betrekking tot verlies en schade. We moeten ook onderstrepen dat verlies en schade geen liefdadigheidsactie is, maar een duidelijke en eenvoudige kwestie van gerechtigheid. Wij, als CIDSE, maken samen met onze leden, partners en bondgenoten van het maatschappelijk middenveld en de kerk deel uit van de bredere gemeenschap die zal blijven strijd voor klimaatrechtvaardigheid binnen en buiten de COP 27 en in elke ruimte waar we gehoord kunnen worden. Er kan en moet nog veel meer. 

Lijst met citaten van CIDSE-leden: 

“Dit is een mijlpaal die is bereikt na jaren van eisen van getroffen gemeenschappen die te lijden hebben onder de schadelijke gevolgen van de klimaatcrisis en het onrecht om in de schulden te worden gestoken om een ​​crisis te betalen die niet door hen is veroorzaakt. Eindelijk zien we na jaren van uitstel enige toezegging van rijkere landen om onze ecologische schuld te betalen.” Siobhan Curran, Trócaire 

“COP27 heeft een historisch akkoord bereikt over de oprichting van een fonds voor verlies en schade – betaling voor klimaateffecten die vaak worden veroorzaakt door gemeenschappen die het minst verantwoordelijk zijn voor deze crisis. Dit zou een paar maanden geleden ondenkbaar zijn geweest, en bereikt eindelijk wat 30 jaar geleden voor het eerst werd voorgesteld door kleine eilandstaten. Het succes van deze kwestie is te danken aan het harde werk en de eenheid van de onderhandelaars van het Zuiden en het maatschappelijk middenveld over de hele wereld. Natuurlijk moet nu het werk worden gedaan om ervoor te zorgen dat het fonds effectief is en resultaten kan opleveren voor gemeenschappen. Dat werk zal doorgaan. Maar vandaag kunnen we een grote overwinning voor klimaatrechtvaardigheid vieren”. Ben Wilson, SCIAF 

“Het aannemen van een meerjarig werkprogramma voor mitigatie was een minimumdoel van deze conferentie om de 1.5 graden-doelstelling levend te houden. Het is nu belangrijk om ook de financiering voor emissiereducties in ontwikkelingslanden te verhogen, anders kunnen de doelstellingen niet worden gehaald.” David Knecht, Fastenaktion 

“Zonder sterk leiderschap van het COP-voorzitterschap, ondersteund door belangen in fossiele brandstoffen en landen die profiteren van olie, had niets meer kunnen worden bereikt dan het Glasgow Pact en zijn doelen levend te houden. Het zou een enorm risico kunnen vormen, omdat ze zouden kunnen vechten voor hun eigen winst in plaats van voor de mensheid en de schepping ". Anika Schröder, MISEREO. 

Transformatieve verandering en klimaatrechtvaardigheid bereiken in overeenstemming met het beginsel van billijkheid en “gemeenschappelijke maar gedifferentieerde verantwoordelijkheid en respectieve capaciteiten”CIDSE verwachtte echte vooruitgang en actie op het gebied van belangrijke beleidskwesties zoals verlies en schade, mitigatie, klimaatfinanciering en klimaat-, landbouw- en voedselsystemen. De volgende zijn enkele belangrijke punten die werden geanalyseerd in de uiteindelijke beslissing: 

Over verlies en schade  

 • Voor het eerst wordt een nieuw voorstel in overweging genomen met betrekking tot financieringsregelingen die reageren op verlies en schade in verband met de negatieve gevolgen van klimaatverandering. De partijen kwamen ook overeen om de institutionele regelingen van het Santiago-netwerk vast te stellen, zodat het volledig operationeel kan worden om verlies en schade in verband met de nadelige gevolgen van de klimaatverandering te voorkomen, tot een minimum te beperken en aan te pakken, inclusief ondersteuning van zijn rol om technische ondersteuning voor de relevante benaderingen op de lokale, nationale en regionale in ontwikkelingslanden, vooral degenen die het meest kwetsbaar zijn. 
 • Deze uitkomst mist echter de intentie van partijen om nieuwe en aanvullende financiële steun te leveren en de urgentie om deze te operationaliseren. Het opnemen van de impact van verlies en schade in wereldwijde inventarisatiebeoordelingen en de opname ervan in de New Collective Quantified Goal (NCQG) zou een gewaagde stap zijn geweest om de klimaatactie te versnellen en onze collectieve vooruitgang bij het bereiken van de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs beter te begrijpen.  

Over verzachting  

 • De partijen kwamen overeen hun inspanningen te versnellen voor het uitfaseren van onverminderde kolencentrales en het geleidelijk afschaffen van subsidies voor inefficiënte fossiele brandstoffen om tot emissiearme energiesystemen te komen, en tegelijkertijd gerichte hulp te bieden aan de armsten en meest kwetsbaren, afhankelijk van de nationale omstandigheden en de nodige ondersteuning voor een gewoon overstappen. Dit omvat een snelle opschaling van de inzet van schone energieopwekking en energie-efficiëntiemaatregelen. Het mitigatie-werkprogramma, dat tot doel heeft de mitigatie-ambitie en -implementatie dringend op te schalen, is aangenomen en zal tot ten minste 2026 jaarlijks bijdragen aan de COP. Van partijen die nog geen nieuwe en bijgewerkte NDCS hebben gecommuniceerd, wordt verwacht dat zij dit zo snel mogelijk doen. vooruitlopend op de volgende COP. Degenen die hun doelstellingen voor 2030 in hun NDC's nog niet hebben aangescherpt om in overeenstemming te zijn met de PA-temperatuurdoelstelling, moeten dit volgens verschillende nationale omstandigheden tegen het einde van 2023 doen. 
 •  Het doel om de inspanningen te versnellen om kolencentrales onverminderd uit te faseren en subsidies voor inefficiënte fossiele brandstoffen uit te faseren om emissiearme energiesystemen te realiseren, is een herhaling van de resultaten van de COP26. Dit is niet ambitieus genoeg en creëert de mogelijkheid voor partijen om door te gaan met het uitstoten van en investeren in meer fossiele brandstoffen, aangezien het niet de bedoeling is om alle fossiele brandstoffen binnen een bepaalde termijn uit te faseren. Desalniettemin bevat het evenmin een tijdlijn en toezichtmechanisme voor het uitfaseren van fossiele brandstoffen en subsidies voor fossiele brandstoffen, en biedt het evenmin een verantwoordingsproces voor de sectorale toezeggingen van de partijen. 

Over klimaatfinanciering  

 • De partijen maken zich zorgen over het feit dat de ontwikkelde landen er niet in slagen om de doelstelling van 100 miljard dollar per jaar in 2020 te halen en de problemen waarmee veel ontwikkelingslanden te maken hebben om toegang te krijgen tot klimaatfinanciering, werden benadrukt. inspanningen om de toegang tot de operationele financiële mechanismen te vereenvoudigen. Ook werden aandeelhouders van multilaterale ontwikkelingsbanken en internationale financiële instellingen opgeroepen om hun praktijken en prioriteiten te hervormen om de financiering op elkaar af te stemmen en op te schalen, onder meer door gebruik te maken van een breed scala aan instrumenten, van subsidies tot garanties en niet-schuldinstrumenten. Er werd bij de partijen in de ontwikkelde landen op aangedrongen om middelen te verstrekken voor de tweede aanvulling van het Groene Klimaatfonds en tegelijkertijd vooruitgang te boeken in de loop van de tijd, afhankelijk van de programmeringscapaciteit van het Fonds. 
 • Ontwikkelde landen hadden de mogelijkheid om te reageren op de noodkreten van degenen die lijden onder de onherstelbare gevolgen van klimaatverandering, maar tijdens COP27 konden ze het niet eens worden over een duidelijk tijdschema van 100 miljard dollar per jaar, inclusief de verwachte investeringen in de periode 2020-2025. Ze hebben ook geen substantiële hoeveelheid nieuwe wereldwijde klimaatfinanciering toegezegd, die klein blijft in verhouding tot hun totale behoeften. Ook werd de broodnodige routekaart voor ontwikkelde landen om hun toezegging van Glasgow na te komen, om Adaptation Finance tot 2025 te verdubbelen, niet opgesteld.   

Over klimaat, landbouw en voedselsystemen  

 • Er is een vierjarig gezamenlijk werk in Sharm el-Sheikh over de uitvoering van klimaatactie op het gebied van landbouw en voedselzekerheid en er is een onlineportaal opgericht in het kader van het gezamenlijke werk.  
 • Helaas was er geen erkenning van en steun voor agro-ecologie als een geschikt kader om zich aan te passen aan de klimaatverandering en het voedselsysteem te transformeren naar een duurzamer, rechtvaardiger en veerkrachtiger systeem; en er werd geen detail aangeboden om ervoor te zorgen dat de middelen gericht zijn op het ondersteunen van kleine boeren, inclusief zelfvoorzienende boeren en inheemse volkeren, en op het bieden van voorlichtingsdiensten, training en onderzoek en ontwikkeling op basis van agro-ecologische methoden. 

Opmerkingen voor de redactie:  

 1. CIDSE COP27 Beleidsbrief hier.
 1. Het COP27-besluit dat vandaag is vrijgegeven, is te vinden hier.
 1. Een samenvatting van de activiteiten van CIDSE op COP27 is te vinden hier..  
Deel deze inhoud op sociale media