EC-voorstel voor EU-koolstofverwijdering: "Vol rode vlaggen" - CIDSE

EC-voorstel voor EU-koolstofverwijdering: "Vol rode vlaggen"

CIDSE, samen met meer dan 200 maatschappelijke organisaties onder leiding van de coalitiecampagne Real Zero Europe, hekelt het gelekte voorstel van de Europese Commissie voor het verwijderen van koolstof in de EU en stelt dat het "vol rode vlaggen" is.

VERKLARING


De kritiek komt slechts enkele dagen voor op het verwachte wetgevingsvoorstel van de Commissie voor een nieuw Certificeringskader voor koolstofverwijderingen, waarin de plannen van de EU worden geschetst voor het goedkeuren van nieuwe koolstofverwijderingscompensaties (CDR) in Europa. Het volgt ook terugslag op COP27 waar EU-ambtenaren werden beschuldigd van CDR-boekhoudkundige trucs.

Het voorstel heeft alarm geslagen bij campagnevoerders voor klimaatrechtvaardigheid en milieu, voedsel- en landbouwbewegingen, ontwikkelings- en geloofsgroepen en experts in heel Europa en daarbuiten. Meer dan 200 organisaties, waaronder CIDSE, hebben getekend De verklaring van Real Zero Europe, waarin de EU wordt opgeroepen om "nu echte, diepe emissiereducties door te voeren", in plaats van vals vertrouwen te wekken in onbewezen toekomstige CDR. Ze beweren dat het voorstel echte actie zal uitstellen en ervoor zal zorgen dat regeringen het snel sluitende venster missen om de wereldwijde temperatuur onder de 1.5 graden opwarming te houden door fossiele brandstoffen vast te zetten voor de komende decennia.

Eerder deze maand kreeg de EU tijdens de COP27-klimaatbesprekingen kritiek vanwege "boekhoudkundige trucs", waarbij bijgewerkte landgebaseerde CDR-schattingen werden gebruikt om te beweren dat het blok zijn emissiereductiedoelstelling sinds COP26 had verhoogd.

Het voorstel bevordert fossiele-verlengende technofixes zoals Bio-energie met Carbon Capture and Storage (BECCS) en Direct Air Carbon Capture and Storage (DACCS), en een controversieel initiatief genaamd "koolstoflandbouw". Campagnevoerders zeggen dat er een zeer reëel gevaar bestaat dat de EU de focus verschuift van het essentiële werk van het uitfaseren van fossiele brandstoffen, in plaats daarvan naar speculatieve technologieën en vergankelijke landvastlegging.

Na COP27 — waar de aanwezigheid van lobbyisten uit de fossiele brandstofindustrie een nieuw hoogtepunt bereikt, wat de resultaten van de conferentie afzwakt — campagnevoerders hebben gewaarschuwd dat fossiele brandstofbedrijven en grote landbouw een aanzienlijk schadelijke invloed hebben gehad op het voorstel van de Commissie.


Achtergrondinformatie
-Real Zero Europe-analyse (Engels | Duits | Frans | Italiaans | Spaans)
-Real Zero Europe is het initiatief van een coalitie van maatschappelijke organisaties die tot doel hebben de corporate greenwash van 'net zero' in Europa bloot te leggen, valse oplossingen te weerstaan ​​en aan te dringen op echte oplossingen, echte emissiereducties en Real Zero in Europa.

CIDSE-contactpersoon: Vincent Dauby, Agroecology and Food Sovereignty Officer (dauby (at) cidse.org)


Omslagfoto: Actie op COP27 – Credit: Centre for International Environmental Law (CIEL)

Deel deze inhoud op sociale media