Klimaatgesprekken met Francisca Ziniel: "De stem van de jeugd is de stem van hoop, van de toekomst en actie" - CIDSE

  Klimaatgesprekken met Francisca Ziniel: "De stem van de jeugd is de stem van hoop, van de toekomst en van actie"

  Omslagfoto: Cynesa.

  Van 6 tot en met 18 november 2022 vond de 27e VN-klimaatconferentie van de partijen (COP27) plaats in Sharm El-Sheikh, Egypte. COP27 had een Afrikaanse COP moeten zijn, een die de rechten van het Afrikaanse volk ondersteunt voor een duurzame toekomst en een rechtvaardige en schone energietransitie. De aanwezigheid van lobbyisten tijdens de onderhandelingen had echter invloed op de definitieve tekst, die zwak is in het bevorderen van de uitfasering van fossiele brandstoffen. Onze partner CYNESA waren aanwezig en gebruikten hun stem om cruciale klimaatactie te eisen voor de toekomst van de Afrikaanse jeugd.  

  Interview door Carmen Contreras, communicatiemedewerker bij CIDSE.

  Ik ontmoette Francisca Ziniel na het bijwonen van een evenement in het paviljoen van haar land, Ghana. Ze verwelkomde me met een grote glimlach en een jurk met typische borduursels uit haar land. Die dag wilden de organisatoren van het paviljoen hulde brengen aan de gewoonten en tradities van Ghana, dat net als andere Afrikaanse landen al te lijden heeft onder de sterke gevolgen van klimaatverandering. 

  “Klimaatverandering veroorzaakt veel problemen in mijn land. Er is werkloosheid, voedseltekorten, prijsstijgingen en limieten voor mensen”, vertelde ze me toen ik haar vroeg naar de uitdagingen waar ze de afgelopen jaren mee te maken hebben gehad. Daarnaast legde ze uit dat de kleinschalige boeren in het noorden van haar land het meest getroffen zijn, die niet alleen geen toegang hebben tot water, maar ook strijden tegen illegale mijnbouw.

  Dit jaar kondigde het COP27-voorzitterschap aan dat Loss and Damage voor het eerst op de onderhandelingsagenda zou staan. “Als jonge Afrikaan word ik blij van het feit dat Verlies en Schade de hoogste prioriteit heeft. Als Afrika in voorgaande jaren over verlies en schade sprak, dachten andere mensen dat het geen onderwerp van discussie was omdat het niet belangrijk was, maar het werd een belangrijk onderwerp op de COP en voor ons is het als gerechtigheid voor Afrika. Gerechtigheid voor de jeugd”, blikt ze terug. 

  Dit was een van de meest geprezen resultaten onder maatschappelijke organisaties in de definitieve tekst. Velen verhieven echter hun stem uit protest toen ze de weinige ambitie zagen die bestond rond decarbonisatie, want hoewel het een daad van gerechtigheid en herstel is voor de landen die lijden onder de gevolgen van de klimaatcrisis en die op hun beurt niet de grootste uitstoters, is er geen echte toezegging om de opwarming van de aarde te stoppen. 

  Bekijk hieronder het volledige interview: 

  Deel deze inhoud op sociale media