Waar inheemse feminismen en voedselsoevereiniteiten elkaar ontmoeten - CIDSE

Waar inheemse feminismen en voedselsoevereiniteiten elkaar ontmoeten

In samenwerking met Agro-ecologie Nu de Centrum voor Agro-ecologie, Water en Veerkracht (CAWR) van de University of Coventry (UK), lanceren we een nieuwe aflevering van onze podcast-miniserie 'Een reis door feministische agro-ecologie'.

In het eerste afleveringonderzochten we de vraag hoe voedselsystemen eruit zouden zien als ze gebaseerd waren op feministische waarden. In deze tweede aflevering vervolgen we onze ontdekkingsreis voedselsoevereiniteit en inheems feminisme in de context van Noord-Amerika. We worden begeleid door Jessica Milgroom (AgroecologyNow) en haar collega Csilla Kiss die drie geweldige Indiaanse vrouwen interviewde.  

Luister naar de tweede aflevering:

Eerste, Lisa Ijzerwolk vertelt ons over de kunst van het slachten van buffels, haar persoonlijke reis van herverbinding met inheems voedsel, en hoe dit haar ertoe bracht om andere mensen, vooral vrouwen, te gaan ondersteunen in soortgelijke processen.

"Ik wilde meer weten over ons (traditionele) voedsel, maar begreep toen niet dat ik mezelf ook in dat proces zou bevinden (...) begrijpen wat het betekende om Lakota te zijn, begrijpen wat het betekende om een ​​vrouw te zijn (... ) Ik begon veel rollen in twijfel te trekken en wat ze zeggen dat een vrouw zou moeten zijn.(...)”

"We zijn echt losgekoppeld van ons voedsel (...) Ons voedsel is onze navel, omdat dingen zin beginnen te krijgen wanneer we er weer in gaan en ernaar leven"

Priscilla Bank geeft ons vervolgens inzicht in de historische erfenis achter de discriminatie en het intersectionele, koloniale geweld tegen voedsel en vrouwen. Vernietiging van inheemse voedselsystemen en van inheemse vrouwen waren twee krachtige wapens die door kolonisten werden gebruikt om het continent te veroveren.

“De kolonisten begrepen de kracht van vrouwen en dus gingen ze met opzet naar binnen om die te ondermijnen. (…) Het gezin vernietigen, gemeenschappen opbreken en inheemse vrouwen mishandelen. Dat is een heel krachtige erfenis die we nog steeds aan het deconstrueren zijn.

Tenslotte Simone Senogles praat met ons over hoe inheems feminisme verweven is met voedsel, land, spiritualiteit en gezondheid en over de complexiteit van het feminisme in de beweging voor inheemse voedselsoevereiniteit

“In autochtone feminismen is verantwoordelijkheid belangrijker dan rechten. Wat is onze verantwoordelijkheid naar onszelf, naar elkaar, naar moeder aarde en de komende generaties en zelfs onze voorouders. (…) We weten dat voedselsoevereiniteit pas kan bestaan ​​als er intacte relaties van respect, wederkerigheid en verantwoordelijkheid zijn. Het past dus heel goed bij een inheems wereldbeeld en inheems feminisme (...) Iedereen die weet heeft van voedselsoevereiniteit, agro-ecologie weet dat het alleen kan werken als er gezonde, respectvolle en rechtvaardige relaties zijn.”

De verhalen van deze drie geweldige vrouwen stellen ons in staat beter te begrijpen hoe inheemse voedselherinneringen verweven zijn met ervaringen van systemisch geweld tegen vrouwen, evenals tegen mensen die zich identificeren als niet-binair en tweeslachtig.

Meer over de geïnterviewden

Lisa ijzeren wolk (Zuid-Dakota, VS) is Oglala Lakota en woont in South Dakota, VS. Ze leert inheemse vrouwen en meisjes hoe ze buffels moeten slachten volgens de traditie en hoe ze moeten foerageren, conserveren en koken met inheems voedsel. Ze deelt haar kennis en vaardigheden om diepe breuken te helen die zijn ontstaan ​​door het kolonialisme binnen inheemse gemeenschappen en om de plaats van inheemse vrouwen in de samenleving terug te winnen.

Dr. Priscilla Bankstel (Cumberland-huis, Canada) is een First Nations (Swampy Cree) activist voor inheemse rechten, vrouwenrechten en milieurechten die in Canada wonen. Ze is Professor Emerita of Indigenous Studies en interim Vice-Dean Indigenous aan het College of Arts and Science aan de Universiteit van Saskatchewan, Canada. Haar onderzoeksinteresses omvatten inheemse kennissystemen, bescherming van biodiversiteit, inheemse voeding en politiek, de impact van globalisering op inheemse volkeren, inheemse vrouwenrechten, inheemse voedselsoevereiniteit en handel in vrouwen en kinderen.

Simone Senogles (Noord-Minnesota, VS) is Anishinaabe uit de Red Lake Nation in Noord-Minnesota, VS. Ze is lid van het leiderschapsteam van het Indigenous Environmental Network (IEN) waar ze meer dan 20 jaar heeft gewerkt. Haar werk richt zich op het leiderschap van inheemse vrouwen en het belang van het verhogen van hun werk en macht. Ze maakte deel uit van het bijeenroepende comité voor een reeks webinars over inheems feminisme. IEN is een door inheemsen geleide en geëxploiteerde organisatie voor milieurechtvaardigheid die samenwerkt met inheemse gemeenschappen en naties in de VS en Canada. IEN werkt aan klimaatrechtvaardigheid, duurzame gemeenschappen, een rechtvaardige transitie weg van een fossiele brandstofeconomie en meer.

In de aflevering zijn er ook de Oshki Giizhik zangers. Ze zijn een community-based groep van Indiaanse zangeressen uit Minnesota. Ze eisen Ojibwe-liedjes terug en schrijven er zelf een paar voor de tijd van vandaag. Ze zingen om een ​​gemeenschap op te bouwen en vrouwen in staat te stellen hun stem te gebruiken en het bewustzijn te vergroten over problemen waarmee inheemse vrouwen worden geconfronteerd. Zangers in de aflevering zijn: Lyz Jaakola, Rebecca Gawboy, Darcey St. John.  

De podcast is ook beschikbaar op Spotify en ander belangrijk luisteren platforms.  

Illustraties door: Virginia Pineda Ogalla.

Met speciale dank aan: Lisa Ironcloud, Priscilla Settee, Simone Senogles, de Oshkii Giizhik-zangers, AgroecologyNow en BulleMedia.

Fotocredits: David Stobbe en Nedahness Greene.

Deze podcastserie werd medegefinancierd door de Europese Commissie. De inhoud is uitsluitend de verantwoordelijkheid van de auteurs en geeft niet noodzakelijk de standpunten van de Europese Unie weer. 

Deel deze inhoud op sociale media