Klimaatgesprekken met Rita Ukawa: "Vrouwen spelen een sleutelrol bij bosbehoud en biodiversiteit" - CIDSE

Klimaatgesprekken met Rita Ukawa: "Vrouwen spelen een sleutelrol in bosbehoud en biodiversiteit"

Omslagfoto: Vrienden van de Aarde Afrika.

Van 6 tot en met 18 november 2022 vond de 27e VN-klimaatconferentie van de partijen (COP27) plaats in Sharm El-Sheikh, Egypte. COP27 had een Afrikaanse COP moeten zijn, een die de rechten van het Afrikaanse volk voor een duurzame toekomst en een rechtvaardige en schone energietransitie ondersteunt. De aanwezigheid van lobbyisten tijdens de onderhandelingen had echter invloed op de definitieve tekst, die zwak is in het bevorderen van de uitfasering van fossiele brandstoffen. De Climate Talks-serie is een ruimte voor onze partners en bondgenoten om hun zorgen en ervaringen rond de klimaatcrisis te uiten. We interviewden Rita Ukawa, Friends of the earth Africa, over hoe vrouwen worden getroffen door de klimaatcrisis en waarom het belangrijk is om hun rol te beschermen.

Rita Uwaka werkt bij Friends of the Earth Africa en leidt het Forest and Biodiversity-programma. Tijdens COP27 kregen we de kans om te leren hoe vrouwen worden getroffen door de klimaatcrisis en welke belangrijke rol ze spelen in hun gemeenschap.

Bekijk het interview hieronder:

Welke invloed heeft de klimaatcrisis op uw gemeenschap?

Op zoveel manieren... Onze bossen worden afgepakt en dit veroorzaakt veel gedwongen migratie voor mensen die afhankelijk zijn van het bos, want wanneer deze bossen land zijn dat wordt ingenomen door bedrijven en andere grondstoffenbedrijven, veel land, landbouwgrond, bossen en landschappen, worden overgenomen voor agrogrondstoffen die veel sociale, ecologische en natuurlijk gendereffecten hebben op gemeenschappen en op mensen die afhankelijk zijn van het land voor landbouw, voor duurzaam levensonderhoud, die afhankelijk zijn van bossen voor voedsel, fruit en ook voor medicijnen.

Wat is de rol van vrouwen bij het behoud van het milieu?

Vrouwen spelen een sleutelrol bij het behoud van bossen en biodiversiteit, bij de productie van land en voedsel. Maar als er bedreigingen zijn als gevolg van olie-exploratieactiviteiten, van olie-exploratiebedrijven of agrocommodities-bedrijven. Wie zijn het zwaarst getroffen? Vrouwen natuurlijk. Omdat ze verbonden zijn met het land, met het bos, met zorgwerk. Dus wanneer veel van deze worden getroffen, heeft dat alleen geen invloed op vrouwen, maar ook op degenen die voor hun echtgenoten, hun dochters en hun zonen zorgen. De hele mix van mensen die leven zoals in de gemeenschap die afhankelijk zijn van vrouwen voor zorg, meestal om te overleven, omdat deze vrouwen verbonden zijn met het bos, de voedselproductie

Wat zijn uw conclusies uit de klimaatonderhandelingen?

Veel van onze regeringen zijn gehersenspoeld om te geloven dat valse oplossingen een positieve manier zijn om klimaatcrises aan te pakken. We hebben meerdere crises voor de boeg en Afrika lijkt het zwaarst te worden getroffen door al deze klimaatrampen. De biodiversiteitscrisis, de klimaatcrisis, de voedselcrisis, de zorgcrisis. Het belichaamt allemaal de effecten op het Afrikaanse continent, op de mensen, de inheemse gemeenschappen en lokale gemeenschappen en inheemse volkeren. Het idee is dus om onze leiders de implicaties van de verschillende overeenkomsten te laten begrijpen

Bonus: welk boek, film of muziekalbum zou je activisten aanraden?

Een van de muziek die me zo inspireerde is die van Bob Marley, One Love. Te midden van alle crises, te midden van alle tegenslagen, kunnen saamhorigheid en liefde en eenheid elke vorm van monddood maken die de bedrijven ons willen opleggen.

We willen meer van je leren

Het CIDSE-team nodigt u graag uit om in te vullen deze enquête (ongeveer 5 minuten) om meer te weten te komen over de lezers van onze genderblog en de toekomstige oriëntatie ervan te begeleiden

Dankjewel voor je antwoorden!

Deel deze inhoud op sociale media