De druk stijgt om vervuilers, niet alleen olie-exec, te verwijderen uit VN-klimaatbesprekingen - CIDSE

De druk stijgt om vervuilers, niet alleen olie-executives, uit VN-klimaatbesprekingen te verwijderen

Op 26 januari hebben UNFCCC-kiesdistricten en 425 groepen een beroep gedaan op de VN en UNFCCC om de verovering door bedrijven van COP28 en daarna te stoppen. CIDSE, een ondertekenaar van de open brief, weerspiegelt de veroordeling over het belangenconflict van de benoeming van het COP28-voorzitterschap.


Er is wijd verspreid veroordeling sinds eerder deze maand het nieuws bekend werd dat Sultan Al Jaber, een olie-executive van Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), toezicht zou houden op de VN-klimaatbesprekingen van dit jaar in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) in november. Maar vandaag roepen vier kiesdistricten van het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (UNFCCC) en 425 organisaties die miljoenen mensen van over de hele wereld vertegenwoordigen, niet alleen op tot een COP28-president die vrij is en onafhankelijk van de invloed van fossiele brandstoffen, maar ook tot beëindiging van de ongepaste invloed die zijn benoeming in de eerste plaats mogelijk maakte.

In een brief aan de partijen van het UNFCCC, Simon Stiell, uitvoerend secretaris van het orgaan, en secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, die geen gehakte woorden over het bedrog van de fossiele brandstofindustrie en haar catastrofale uitbreidingsplannen - de kiesdistricten en groepen beschrijven de buitensporige rol van ADNOC bij het tanken de klimaatcrisis, evenals de nalatigheid van wereldregeringen om vervuilers toe te staan ​​de agenda van mondiale besprekingen te sturen.

“Vervuilers hebben een rol: stop met vervuilen. Ze kunnen niet op een leiderschapsvoetstuk worden geplaatst en zeker niet in een positie om het beleid te ondermijnen en te verzwakken. Dat is in wezen onzin. Het UNFCCC is niet alleen terughoudend om een ​​rechttoe rechtaan belangenconflictenbeleid te accepteren, maar ondermijnt ook jaar na jaar zijn toch al zwakke internationale vertrouwen. '

Gadir Lavadenz van de wereldwijde campagne om klimaatrechtvaardigheid te eisen, een lid van de global Schop grote vervuilers eruit  (KBPO) netwerk achter de brief van vandaag.

Het netwerk van meer dan 450 organisaties roept het UNFCCC op om een Verantwoordingskader die voorkomt dat 's werelds grootste vervuilers de mondiale klimaatbeleidsvorming sturen.

Afwezigheid van controles op inmenging van de industrie, Legioenen lobbyisten komen bijeen voor jaarlijkse klimaatbesprekingen elk jaar. Ze zijn zelfs aanwezig als leden van landendelegaties, zoals het geval was met de VAE's Delegatie van 1000 personen, wat kenmerkte meer lobbyisten voor fossiele brandstoffen dan enige andere landendelegatie.

Bovendien werden bedrijven als 's werelds grootste plasticvervuiler, Coca-Cola, toegelaten om de klimaatbesprekingen van vorig jaar letterlijk te sponsoren. 18 van de 20 COP27-sponsors ofwel rechtstreeks samenwerken met of op een andere manier verbonden zijn met de fossiele brandstofindustrie. En op COP27, een PR-bureau met lange banden met de fossiele brandstof en andere paria-industrieën werden behouden om de communicatie te beheren.

“De lijst van politieke inmenging en coöptatie van het UNFCCC gaat maar door. Ze maken een aanfluiting van de ruimte en het kritische werk dat het moet doen. De aanstelling van een olie-executive is het omslagpunt en moet nu eindelijk de aanzet zijn om het UNFCCC te redden van een lange afdaling in de zakken van de grote vervuilers.”

Coraina de la Plaza van Global Forest Coalition, een andere KBPO-lidorganisatie.

Wat de benoeming van Al Jaber bijzonder verraderlijk maakt, is dat hij aan het hoofd staat van een bedrijf dat tot de behoort top 15 bedrijven die het meest verantwoordelijk zijn voor de COXNUMX-uitstoot. De uitbreidingsplannen van ADNOC komen op de tweede plaats alleen naar Qatar Energy wereldwijd. En deze plannen zijn, niet verrassend, volkomen onverenigbaar met Scenario's van het Internationaal Energieagentschap, onder andere om nog meer catastrofale schade door klimaatverandering te voorkomen. ADNOC is even belofte om meer dan 5 miljoen vaten olie per dag te produceren.

Wereldleiders zoals de speciale gezant van de regering van de Verenigde Staten John Kerry en Frans Timmermans van de EU hebben de benoeming van Al Jaber nog eens bevestigd, terwijl ze de oproep van het KBPO-netwerk voor blijvende bescherming tegen vervuilende belangen bevestigen. “geweldige keuze.” Kerry heeft betoogd dat het feit dat hij ook wat zaken heeft gedaan in hernieuwbare energiebronnen hem op de een of andere manier tot een "evenwichtige" keuze maakt, niet tot een marionet van vervuilers.

“Terwijl de klimaatchaos escaleert, is het UNFCCC steeds meer in handen gekomen van de macht van het bedrijfsleven – met name de belangen van fossiele brandstoffen – terwijl de toegang van het maatschappelijk middenveld werd teruggedraaid... Het machtsevenwicht bij COP, een multilaterale, democratische ruimte, is geleidelijk verschoven van soevereiniteit van de rechthebbenden naar gedomineerd door bedrijven platforms met meerdere belanghebbenden. We zullen deze ruimte niet afstaan ​​aan diegenen die belang hebben bij winst boven mens en planeet. Dit is een klimaatcrisis en we kunnen het ons simpelweg niet permitteren om terrein te verliezen.”

Getrude Kenyangi, een lid van het faciliteringscomité voor vrouwen en gender (WGC)..

Het Raamverdrag inzake tabaksontmoediging van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO FCTC) had de vooruitziende blik om inmenging van de industrie aan te pakken vanaf het begin tot een sterk effect. Andere VN-organen zoals de opkomende pandemie en plastic verdrag onderhandelingsorganen worden ook geconfronteerd met soortgelijke oproepen om de betrokkenheid van gevestigde commerciële belangen te regelen. En een bindend verdrag over bedrijfsleven en mensenrechten nadert een decennium van onderhandelingen om wereldwijd enige vorm van verantwoording af te leggen voor bedrijven zoals die welke het meest actief zijn in het UNFCCC en andere VN-fora.

Ondertekenaars van de brief zien, net als collega's in deze op elkaar afgestemde ruimten, de verantwoordingsmechanismen van bedrijven als fundamenteel voor het succes van het UNFCCC, om nog maar te zwijgen van klimaatactie in bredere zin. Om te beginnen eisen organisaties een COP28-president die vrij is van invloed op fossiele brandstoffen en dat de belangen van alle COP28-deelnemers proactief worden behartigd.

Deel deze inhoud op sociale media