Haqel-boekje: "Ik verhef mijn stem" - CIDSE

Haqel Boekje: "Ik verhef mijn stem"

Getuigenissen van vrouwen die onder bezetting leven

In het boekje "Ik verhef mijn stem", 8 Palestijnse vrouwen delen hun verhalen over het leven onder bezetting. De vrouwen wonen momenteel allemaal in Area C op de Westelijke Jordaanoever. Hun verhalen, vastgelegd door medewerkers van de ngo “Haqel, ter verdediging van de mensenrechten”, richten zich op de uitdagingen waarmee vrouwen en hun gezinnen worden geconfronteerd onder de extreme omstandigheden van de Israëlische bezetting. Haqel wil hun verhalen zichtbaar maken als katalysator voor empowerment en een kanaal bieden voor vrouwen uit verschillende gemeenschappen en geografische locaties om hun stem te laten horen en hen te verbinden in hun gemeenschappelijke strijd.  


“Het boekje biedt de ruimte voor vrijheid van meningsuiting, het faciliteren van de processen van sociale transformatie en het opbouwen van veerkracht van gezinnen en gemeenschappen. Deze vrouwen zijn agenten van verandering.” 

In het bezette Palestijnse gebied hebben vrouwen te maken met de dagelijkse realiteit van de Israëlische bezetting die hun ambities, families en huishoudens gewelddadig in de weg staat. Velen van hen worden geconfronteerd met de constante dreiging van uitzettingen, sloop van huizen en geweld van de Israëlische kolonisten in de omliggende nederzettingen.  

In dit boekje delen Palestijnse vrouwen persoonlijke verhalen die een licht werpen op de dagelijkse uitdagingen en de impact van het leven onder militair bewind op hun persoonlijke leven. Haqel benadrukt dat de impact van mensenrechtenschendingen op vrouwen uniek is. Het beïnvloedt een breed scala aan aspecten van hun leven, aangezien zij traditioneel verantwoordelijk zijn voor de zorg voor hun kinderen, het runnen van hun huishouden en het onderhouden van hun gezin. Zij vormen de ruggengraat en bieden families de nodige steun om te overleven en weerstand te bieden aan de uiterst vijandige situatie in het bezette Palestijnse gebied. In hun werk en zorg brengen zij Sumud – standvastigheid en doorzettingsvermogen – in praktijk. Dit ondanks voortdurende angst voor geweld, aanslagen en ontruimingen.

Halima's getuigenis  

Halima Muhammad Yussef Abu Eram, 79 jaar oud, komt uit het dorp Khirbet Jinba, bekend als het dorp van de grotten, gelegen in het gebied van Masafer Yatta in de heuvels van Zuid-Hebron. Vorig jaar keurde het Israëlische Hooggerechtshof de uitzetting goed van meer dan 1400 Palestijnse mannen, vrouwen en kinderen uit 12 dorpen in Masafer Yatta. Sindsdien is het geweld tegen Palestijnen in het gebied nog meer toegenomen. Jinba is een van de locaties geweest van geweld door kolonisten, gericht op het intimideren van Palestijnen uit hun huizen, het platbranden van land, het vernielen van huizen en het slopen van eigendommen, aanhoudend geweld tegen dorpelingen, uitzettingen en uitgebreide vernielingen. Daders genieten totale straffeloosheid en de Israëlische autoriteiten slagen er niet alleen in om aanvallen van kolonisten te stoppen, maar ze juist mogelijk te maken. Halima's familie is er al zo'n vier generaties, sinds haar grootvader land in het gebied kocht. Halima heeft vier jongens en drie meisjes grootgebracht en woont momenteel samen met haar oudste zoon, zijn vrouw, zijn zeven meisjes en vijf jongens. Haar zoon ondersteunt ze allemaal financieel; hij is zowel een herder als een uitstekende boer. Zijn vrouw zorgt voor de kinderen en doet het huishouden. 

"The bracht het grootste deel van mijn leven door met het bewerken van mijn land. Ik zou elke dag naar de velden gaan en zelf op het land werken. Vrouwenwerk is nu anders. We gebruiken melkoogstmachines in plaats van traditioneel melken. We gebruiken ook mixers om de melk te verwerken en zuivelproducten te produceren. Ons werk is nu meer gericht op zuivelproductie, bakken en verzorgen van het vee. 

Het leven onder bezetting is getekend door zoveel leed. In een poging ons te verdrijven, hebben de bezettingsmachten onze eigendommen meermaals gesloopt. Militaire troepen stalen onze meubels en al onze bezittingen en gooiden ze weg. Ze zouden al ons voedsel plunderen, zonder een stipje achter te laten dat we konden eten of drinken. Toen we eindelijk een gerechtelijk bevel kregen om de sloop te stoppen, verbeterde de situatie enigszins. In 1985 hebben de bezetters veel gebouwen gesloopt. Ze gaven sloopbevelen en vernielden onze hutten. Ze vernietigden ook het voer voor onze dieren. Ze zeiden dat we moesten vertrekken, maar we bleven en sliepen zelfs in de open lucht. Elke keer dat ze vernietigen, bouwen we keer op keer.  

Er waren enkele zeer angstaanjagende ervaringen en de mensen van Jinba vluchtten naar de bergen omdat de bezettingsmacht ons wilde vastbinden en martelen. De meeste vrouwen en enkele mannen zouden het dorp verlaten en de bergen in rennen, de bezettingstroepen met rust latend om onze eigendommen en alles wat we bezaten te vernietigen en te stelen. Ik was getuige van een buitengewone hoeveelheid extreem geweld in mijn leven hier.  

Ze hebben ons zoveel laten lijden. Toen we in een tent woonden, kwamen Israëli's ons altijd bedreigen; ze zouden 's nachts komen en onze meubels vernielen. Ze zouden met geweld de dekens van mijn slapende kinderen verwijderen en hun rust verstoren. Ik zei dat ze hen genadig moesten zijn, maar dat kon ze niet schelen. Zelfs onze kleren, die Israëlische soldaten zouden ze op de grond gooien en erop trappen. Maar wij, de vrouwen, zouden niet toestaan ​​dat ze ons aanraken, we zouden in plaats daarvan wegrennen naar de bergen. Een keer hoorden we dat ze kwamen inbreken. We kleedden ons snel aan, deden onze hoofddeksels aan en renden de bergen in. Het is belangrijk om te vermelden dat wanneer we hulp kregen van de stad Yatta, de Israëli's ons niet toestonden die hulp te krijgen. De mensen van Yatta zouden ons dekens en voedsel sturen, maar de bezettingstroepen zouden blokkades en controleposten opzetten om te voorkomen dat we onze basisvoorraden zouden krijgen.  

Nadat ze in ons huis hadden ingebroken en grote schade hadden aangericht, zouden we terugkomen om te ontdekken dat ze al het sap op het eten hadden gemorst. Ze gooiden de yoghurt weg waar ik zo hard voor had gewerkt. Dan zouden we beginnen met het herschikken van alles wat er nog was, en proberen te repareren wat ze hebben vernietigd, en alle rotzooi op te ruimen die ze hebben gemaakt. Dit proces duurde bijna een week en nog eens twee maanden om te sparen om te vervangen wat de bezettingstroepen vernietigden. We zouden ook moeten zorgen voor voedsel voor het vee dat ze hebben weggegooid. Om nog maar te zwijgen van het feit dat ze onze gasflessen hebben gestolen en ons maximale financiële schade hebben toegebracht. 

In Khirbet Jinba is er maar één kliniek, die één keer per week geopend is, op dinsdag. Toen mijn schoondochter een miskraam kreeg, was ze bijna dood. We moesten haar naar Yatta brengen en daarna naar het ziekenhuis in Hebron. We hebben haar in een tractor naar de ambulance gebracht, die op de hoofdweg stond te wachten. De reis duurde bijna een uur omdat de kortere weg geblokkeerd was. Vervolgens bracht de ambulance haar naar het ziekenhuis, wat nog een uur duurde. Tegen die tijd had ze een enorme hoeveelheid bloed verloren en haar toestand verslechterde alleen maar. Ze moesten meerdere bloedtransfusies doen om haar leven te redden. Gelukkig werd ze beter en verbeterde haar toestand.  

Het was toen een moeilijke tijd; omdat we de stress en angst moesten doorstaan ​​om haar te verliezen als ze niet op tijd de juiste zorg kreeg. Om nog maar te zwijgen van het feit dat, aangezien mijn zoon en zijn vrouw zeven kinderen hebben, alles op mij viel toen hun moeder ziek werd. Ik moest de kinderen eten geven en voor ze zorgen. Ik moest ook al het koken regelen. Bovendien moest de melk worden gehaald en bereid, wat al mijn verantwoordelijkheid was. De regering bood helaas geen hulp aan, noch stelden ze een tijdelijke conciërge aan om te helpen.  

Onze juridische strijd ging over een deel van een weg dat de Israëli's probeerden af ​​te sluiten. We hebben acht jaar lang geleden terwijl we probeerden het te heropenen voor gebruik door onze gemeenschap. Als we in 2001 probeerden de weg over te steken met onze tractor, verboden de Israëli's ons dat te doen en dwongen ze ons om te keren. Gelukkig zou een reis naar Yatta in plaats van drie uur duren, ons nu de helft van de tijd kosten nu we toegang hebben tot de weg. Het is zoveel handiger. We kunnen gemakkelijk voer voor de dieren gaan kopen en we kunnen komen en gaan wanneer we maar willen.  

Slopen komen regelmatig voor in het dorp. Onze zomerhutten zijn meer dan drie keer afgebroken.  

Twee van mijn kinderen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Ik was doodsbang voor hen omdat ik familieleden in Yatta had die stierven aan het virus. We moesten 25 dagen geïsoleerd blijven. Het was een periode van absolute angst en zorgen, maar ik heb geloof en vertrouwen in God. Mijn kinderen waren erg voorzichtig met mijn gezondheid en waarschuwden me altijd om het huis niet te verlaten. Ik heb deelname aan tal van evenementen moeten afzeggen, omdat ik erg bang was. Mijn familie moest zich verontschuldigen en vele ceremonies niet bijwonen, wat een negatieve impact op ons sociaal had, aangezien we onze plichten jegens de mensen die deze evenementen hielden niet konden uitvoeren. We konden ook niet samen bidden vanwege de sluiting van de moskee. Mijn familie en de gemeenschap hebben sociaal geleden onder het coronavirus.”
Getuigenis van Halima zoals die in het boekje staat.

Halima's verhaal wordt versterkt door de verhalen van de andere vrouwen in het boekje. En zelfs hun verhalen zijn maar een paar van de vele verhalen die mensen, vooral vrouwen, die onder bezetting leven te vertellen hebben. Te vaak blijven deze verhalen ongehoord. We willen je aanmoedigen om de andere verhalen te bekijken en ze breed te delen binnen je netwerken. 


Over Hakel 
"Haqel: ter verdediging van de mensenrechten” is een mensenrechten-ngo wiens werk een aanzienlijke en levensveranderende impact heeft gehad op honderden Palestijnse landeigenaren en tientallen gemeenschappen om hun rechten op hun land, huizen en dorpen in de bezette gebieden te behouden. Het vertegenwoordigt honderden individuele landeigenaren en tientallen dorpen in de South Hebron Hills, de regio Bethlehem en de noordelijke Westelijke Jordaanoever. De kern van het strategische proceswerk van Haqel is gericht op het verkrijgen van landtoegang tot particulier Palestijns land, het beschermen van boeren tegen escalerende aanvallen van kolonisten, het eisen van verantwoordingsplicht en bescherming van boeren, hun families, hun bezittingen en eigendommen, het aanpakken van discriminerend planningsbeleid in gebied C en voorkomen dat gezinnen en gemeenschappen uit hun huizen worden verdreven. Haqel voert een proefprogramma uit dat vrouwen in staat stelt juridische procedures aan te spannen. Haqel is een partner van de Ierse lidorganisatie van CIDSE Trócaire.  

Omslagfoto: dorp in Masafer Yatta. Krediet CIDSE

Deel deze inhoud op sociale media