Lent 2023: Creëer hoop - CIDSE

Vastentijd 2023: Creëer hoop

Woensdag 22nd Februari markeert het begin van de vastentijd, een speciale tijd voor gebed en bezinning. De meeste CIDSE-leden organiseren campagnes en activiteiten met als doel te bidden, bewustwording te creëren over onderwerpen als klimaatverandering, landconflicten en geweld, genderonrechtvaardigheid, maar ook om ons allemaal op te roepen om actoren van verandering te worden voor een duurzame wereld.

Aangezien het begin van de vastentijd wordt gekenmerkt door de aanhoudende oorlog in Oekraïne en de humanitaire crisis in Turkije en Syrië, is het meer dan ooit nodig om hoop te creëren. Wij nodigen u uit om een ​​kijkje te nemen in de activiteiten georganiseerd door onze lidorganisaties in deze periode en de inspirerende verhalen van hun partners.

Paus Franciscus hield de traditie in ere en deelde de zijne Lenten bericht op 17 februari. De tekst van de boodschap van de paus concentreert zich op de visie van de vastentijd en de huidige synodale ervaring als zware reizen die zowel geworteld zijn in traditie als openstaan ​​voor nieuwheid.

“De retraite is geen doel op zich, maar een middel om ons voor te bereiden om het lijden van de Heer te ervaren en te kruisen met geloof, hoop en liefde, en zo te komen tot de verrijzenis."

paus Franciscus

Broederlijk Delen, België: “De 25%-revolutie” zoekt hardcore activisten 

De campagne van Broederlijk Delen, “De 25%-revolutie”, wil dit jaar activisten verenigen in één beweging die streeft naar een duurzame wereld zonder ongelijkheid waar iedereen op zijn of haar manier kan bijdragen aan een betere toekomst! Lees de verhalen van Irma uit Guatemala, Chantal van Rwanda en Laurent van Burkina Faso.  
Meer info over “de 25%-revolutie”-campagne beschikbaar op de Broederlijk Delen website


CAFOD, Engeland en Wales: "Omgaan met de klimaatcrisis" 

CAFOD nodigt ons uit om gezinnen over de hele wereld te helpen de klimaatcrisis het hoofd te bieden door de strijd aan te gaan met “De grote vastenwandeling!” uitdaging. Bangladesh is een van de landen die het meeste risico lopen door de gevolgen van de klimaatcrisis. Gezinnen in de kuststreek vinden het moeilijker om te herstellen telkens wanneer een verwoestende cycloon of overstroming hun dorp treft. Bekijk het verhaal van Dristy.
Meer info over de campagne beschikbaar op de CAFOD-website. 


CCFD Terre Solidaire, Frankrijk: “Ceux qui rêvent de se nourrir en paix” (Degenen die ervan dromen zichzelf in vrede te voeden) 

Net als bij het conflict in Oekraïne verstoort oorlog de landbouwproductie, vermindert de toegang tot voedsel en veroorzaakt honger. Evenzo verdelen voedselcrises en honger gemeenschappen, breken samenlevingen en leiden tot conflicten. Voor de vastentijd nodigt CCFD-Terre Solidaire ons uit om hun partners te steunen die strijden tegen honger om vrede over de hele wereld op te bouwen, in Kameroen, Tsjaad, Colombia, Thailand en Birma en stelt een spirituele reis.  
Meer info over de campagne beschikbaar op de CCFD-Terre Solidaire-website. 


Ontwikkeling & Vrede, Canada: “Sta voor het Land / Solidaires pour la terre" 

2023 is het begin van een nieuwe campagnecyclus voor Ontwikkeling en Vrede die gekozen heeft voor “Creëer hoop” als leidend thema voor de komende vijf jaar. Voor het eerste jaar worden we uitgenodigd om solidair te zijn met gemeenschappen die hun land en territoria in het Globale Zuiden verdedigen door hun land en wateren, het milieu en het menselijk leven te beschermen, zoals in Honduras en Colombia.  
Meer info oan de campagne beschikbaar op de Ontwikkeling & Vrede website (EN / FR).


Entraide et Fraternité, België: “Brésil: la terre, c'est la vie! Ils et elles résistent pour existent !'(Brazilië: Land is leven! Ze verzetten zich om te bestaan!) 

Deze vastentijd, Entraide et Fraternité wil dat we ons samen met hun partners mobiliseren die mensen in Brazilië organiseren en verdedigen die het slachtoffer zijn van agro-industrie, landconflicten en geweld om hen in staat te stellen toegang te krijgen tot land, in fatsoenlijke omstandigheden te leven, zich te organiseren en om zich te verdedigen.  
Meer info op de beschikbare campagne op de Website Entraide et Fraternité.  


FastenAKTION, Zwitserland: OECUMENISCHE CAMPAGNE ““Voor welke wereld willen we verantwoordelijk zijn?”” 


Met deze vraag bevraagt ​​Fastenaktion samen met HEKS/Brot für Alle onze voedselproductie en eetgewoonten die nauw verband houden met honger in de wereld en de huidige klimaatcrisis. Door klimaatrechtvaardigheid voor het derde achtereenvolgende jaar centraal te stellen in hun oecumenische campagne, benadrukken ze de bijdrage van agro-ecologie als oplossing voor de klimaatcrisis en de gevolgen ervan in Guatemala, Brazilië, Kenia en Mali door middel van een serie korte video's
Meer info beschikbaar in de Info-campagne 2023 (beschikbaar in DE / FR / IT). 


KOO en Katholische Frauenbewegung Österreich, Oostenrijk: “Gemeinsam für faire Care-Arbeit'(Samen voor gewoon zorgwerk)

De Oostenrijkse katholieke vrouwenbeweging (KFBÖ) werkt samen met het “Mindanao Migrants Center” van de Filippijnen  ter ondersteuning van zorgmigranten en hun gezinnen. Het campagnemotto is “Gemeinsam für faire Care-Arbeit” (Samen voor rechtvaardig zorgwerk). Mensen verlaten hun huis en laten soms slecht verzorgd hun gezin achter, onderwerpen zich aan onzeker werk, worden uitgebuit en blootgesteld aan geweld – wereldwijd zorgwerk heeft veel lelijke gezichten.  
Meer info beschikbaar op de campagnewebsite.


Partage LU, Luxemburg: “Frau. Macht. Veränderung. ' (vrouwen. macht. verandering.)

Ontwikkeling, humanitaire hulp, klimaatverandering, veiligheid en sociale onrechtvaardigheid kunnen niet worden opgelost als ontwikkelingsplannen en acties de helft van de bevolking uitsluiten: vrouwen en meisjes. In de campagne van Partage.lu spreken vrouwen zich uit en vertellen ze hun verhalen, delen ze hun inspirerende ervaringen en tonen ze ons het belang van hun deelname aan sociale verandering. Het belangrijkste doel is ervoor te zorgen dat vrouwen op voet van gelijkheid deelnemen aan sociale verandering. Dit zal mogelijk zijn door hun partners ter plaatse te ondersteunen om vrouwen mondiger te maken door hun onderwijs te bevorderen, hen beroepsopleiding aan te bieden, hen te ondersteunen bij het opzetten van kleine bedrijven of hen te trainen om hun rechten op te eisen of deel te nemen aan de besluitvorming in hun huishoudens, gemeenschappen, en de samenleving.
Meer info op de campagne beschikbaar op de Partage.lu-website.


Manos Unidas, Spanje: “Frenar la desigualdad está en tus manos'(Het stoppen van ongelijkheid ligt in jouw handen)

Ongelijkheid is de grootste wereldwijde bedreiging geworden, waardoor miljoenen mensen in armoede leven en van honger sterven. Terwijl een deel van de mensheid in weelde leeft, ziet een ander deel dat zijn eigen waardigheid wordt geschonden en dat zijn fundamentele rechten worden genegeerd of geschonden. Het resultaat is dat miljoenen mensen op de rand leven. Met de slogan en het imago van deze campagne wil Manos Unidas de samenleving oproepen om te strijden voor waardigheid en een wereld te bevorderen waarin iedereen gelijk is, en niemand blijft achter.   
Meer info op de campagne beschikbaar op de Manos Unidas-website.


KANTOOR VAN Maryknoll VOOR WERELDWIJDE ZORG, VS: "schrift reflectieS”

Geïnspireerd door de encycliek Laudato Si', de Reflectiegids van het Maryknoll Office for Global Concerns bevat reflecties, vragen, gebeden, vasten en acties gebaseerd op de wekelijkse evangelielezing en de ervaring van Maryknoll-missionarissen die hebben geleefd en gewerkt met gemarginaliseerde gemeenschappen over de hele wereld. De gids kan individueel of in kleine groepen worden gebruikt om na te denken over uw levenspatronen, om dieper te bidden en uw geest te vernieuwen om de realiteit van onze wereld onder ogen te zien.


Misereor, Duitsland: “Frau. Macht. Veränderung. ' (vrouwen. macht. verandering.) 

Via hun partners van dit jaar Lenten-campagne, demonstreert en versterkt Misereor verhalen om het belang van de participatie van vrouwen voor sociale verandering uit te drukken. De Malagassische samenleving wordt gekenmerkt door een structurele achterstand voor vrouwen. Misereor-partners creëren het kader en bieden ondersteuning om structuren die onrecht veroorzaken tegen te gaan.  
De verhalen van Ursule, Josephine, Bodo en Sr Modestine zijn beschikbaar op Misereor-website.


SCIAF, SCHOTLAND: “honger in Zambia”

Elk jaar tijdens de vastentijd verzamelt SCIAF donaties in zijn Weebox, ook online verkrijgbaar.  
Dit jaar ligt de focus op de miljoenen gezinnen in Zambia die lijden onder verwoestende gevolgen honger en hebben dringend hulp nodig. Gezinnen worden hongerig wakker en weten niet wat ze zullen moeten doen om te overleven, of hoe lang hun kinderen zullen leven. Als gezinnen niet genoeg voedsel kunnen verbouwen om te eten, zijn ze te moe om op het land te werken. Er is niets te eten, niets te verkopen op de markt en geen inkomen. Ruth, een hoofdrolspeler in de campagne, vertelt hoe de succesvolle steun van SCIAF via Caritas Kabwe een grote verandering in haar leven heeft teweeggebracht.
Meer info over de campagne beschikbaar op de SCIAF-website.


Trócaire, Ierland: “Houd vast aan liefde en rechtvaardigheid"

Voor de Lenten-campagne van dit jaar richt Trócaire zich op Somalië en hoe conflicten en klimaatverandering hebben geleid tot een ongekende voedselcrisis in een toch al kwetsbaar deel van de wereld. Door de boekje ontwikkeld en online beschikbaarworden de uitdagingen gepresenteerd waarmee gezinnen en gemeenschappen in Somalië worden geconfronteerd, waar Trócaire ter plaatse samenwerkt met lokale partnerorganisaties. Trócaire ondersteunt sinds 1992 gemeenschappen in vijf districten in de regio Gedo in Zuid-Centraal Somalië. 
Meer info op de campagne beschikbaar op de website van Trocaire.


vastenactie, nederland: “mensen onderweg” (mensen onderweg)

De vastenactie van Vastenactie staat dit jaar in het teken van mensen die hun huis moesten verlaten. Ze zijn bijvoorbeeld gevlucht voor geweld of grote natuurrampen. Anderen zijn van hun land verdreven. Allemaal proberen ze elders een nieuw leven op te bouwen. Bekijk het verhaal van Awut en Ajak in Zuid-Soedan.  Meer info op de campagne beschikbaar op de Website Vastenactie. 


Momenteel geen Lenten-campagne maar vele andere inspirerende activiteiten zijn de andere CIDSE-leden: Cordaid (Nederland), Erko (Slowakije), FEC (Portugal), Focsiv (Italië).   


Omslagfoto credit: Ontwikkeling en vrede

Deel deze inhoud op sociale media